Park na Ohradě by si zasloužil revitalizaci. Vzhledem k poptávce občanů schválila v půlce května Praha 3 rozhodnutí, že by se celý park mohl revitalizovat a v budoucnu by se zde konaly i farmářské trhy. Zatím jediné trhy na Praze 3 už mnoho let fungují na náměstí Jiřího z Poděbrad a nutno říct, že úspěšně.

„18. května jsme na radnici schválili usnesení, kterým se spouští přípravy na vypracování projektu celkové revitalizace parku a to se záměrem nejen zlepšit kvalitu místa, ale také zde vybudovat druhé farmářské trhy Prahy 3. Prvním krokem bude jako obvykle participace s občany, takže budete mít možnost celou věc průběžně připomínkovat,“ informoval starosta prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Trhy a památník

Ze schváleného dokumentu vyplývá, že by prostranství mělo být variabilní, tedy by nemělo sloužit pouze k pořádání farmářských trhů. „Záměrem je revitalizace parku a přilehlých ulic a zřízení veřejného tržiště s cílem kultivovat veřejné prostranství, ale také nabídnout dosud chybějící služby občanům v území. Na základě studií provedených v dřívějších letech byla daná lokalita vytipovaná jako místo s potenciálem pro zřízení veřejného tržiště. Byl předložen i velmi hrubý návrh úpravy parku k tomuto účelu. Využití prostou by mělo být variabilní, aby se zde mohly odehrávat i jiné děje než tržiště,“ stojí v usnesení.

Kromě trhů by po revitalizaci mohl být v parku i památník na operaci Anthropoid. „Hrdinové operace Anthropoid by měli mít v Praze 3 trvalý památník. Měl by být připomínkou nejen samotných parašutistů, ale také všech obyvatel Prahy 3, kteří jim velmi ochotně poskytovali nezbytné zázemí. Podle historiků se do operace zapojilo bezmála 50 místních obyvatel. Pomáhaly celé rodiny včetně dětí. Většina z nich své hrdinství zaplatila životem. Tohle by se mělo připomínat,“ myslí si Ptáček.

Trhy nelze zprovoznit hned

Občané by nejraději viděli na Ohradě trhy co nejdříve, podle radnice je ale park ve špatném stavu a jeho řešení nyní vybudování trhů neumožňuje. „V principu není kam stánky postavit, aniž by nedošlo k likvidaci trávníků. Nejsou zde veřejné toalety, připojení na elektřinu a vyřešené parkování,“ vysvětlil starosta.

Jak to nakonec dopadne, nelze v tuhle chvíli s jistotou říct. Prahu čekají komunální volby a podle starosty je celková úprava během na dlouhou trať. Nepředpokládá, že by se to zvládlo, podle zkušeností z ostatních náměstí a parků, dříve než za 4 roky.

Fotogalerie
15 fotografií