Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dávky na bydlení se zvýší kvůli drahým energiím, Zeman souhlasil. Kdo a jak může žádat?

Aktualizováno -
24. ledna 2022
13:28
Autor: ČTK, simao - 
21. ledna 2022
11:04

Lidé mohou kvůli zdražení energií žádat o příspěvek na bydlení, dávka se navýší, uvedl v pátek ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V pondělí vládní novelu o sociální podpoře podepsal prezident Milo Zeman. Předloha rovněž umožní kabinetu, aby letos příspěvky na bydlení dál zvýšil, pokud by ceny elektřiny a plynu dál rostly. Bude účinná zveřejněním ve sbírce. Mírnější podmínky vyplácení jsou u mimořádné dávky, která však není nadále pro každého. Kdo a jak může žádat o vyplácení příspěvku na bydlení a v jaké výši by jej mohl dostat? Poradit může i kalkulačka, kterou zveřejnilo Jurečkovo ministerstvo.

Přehledně: Pomoc státu s energiemi

  • Hlavní formou je příspěvek na bydlení. Žáda se na úřadech práce dle místa skutečného pobytu.
  • Detaily ohledně příspěvku na bydlení a toho, kdo na něj má nárok, najdete na stránkách MPSV zde.
  • Na příspěvek mají nárok vlastníci bytu či trvale hlášení nájemníci, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent.
  • Dávka odpovídá rozdílu mezi výdaji nejvýše do státem stanovených normativních nákladů a 0,3násobkem či 0,35násobkem příjmu.
  • Kalkulačku ohledně příspěvku na bydlení v roce 2022 najdete na webu energetickyprispevek.cz ZDE.
  • Existuje i dávka mimořádné okamžité pomoci.

Jurečka: Jde o konkrétní, adresnou pomoc

„My jsme se rozhodli jít cestou konkrétní, adresné pomoci i s ohledem na stav veřejných financí, na stav státního rozpočtu (...) Rozhodli jsme se k tomu využít především nástroje státní sociální podpory příspěvku na bydlení. U tohoto příspěvku jsme udělali změnu normativů, ty jsme zvýšili,“ uvedl na páteční tiskovce ministr Jurečka.

„Rozšířili jsme také okruh těch osob, které by měly mít nárok na tuto formu podpory. Tzn. třeba i lidé, kteří bydlí v podnájemním stavu ve svých bytech, nebo jsou to lidé, kteří trvalým bydlištěm bydlí ve zkolaudovaných objektech určených k rekreaci,“ potvrdil Jurečka.

Již dříve Jurečka avizoval, že na vyšší dávky pro víc lidí bude podle ministerstva práce a sociálních věcí tento rok potřeba asi 2,6 miliardy až 3 miliardy korun navíc.

Změny normativů

Normativ, podle kterého se dávka vypočítává, se pohybuje ve vlastních a družstevních bytech podle počtu členů domácnosti od zhruba 5000 do 12 200 korun. V nájmu je to pak asi od 5600 korun do 20 500 korun, roli hraje i velikost města.

Novela, kterou ve čtvrtek schválil Senát a která čeká na podpis prezidenta, částky navyšuje. Lidem, kteří žijí sami v nájmu či podnájmu, zvedá normativ ještě o 1120 korun. Ve vlastním či družstevním bytě jde o 1180 korun. Pro dvojici v nájmu by se normativ podle novely upravil o 1130 korun, ve vlastním a družstevním bytě o 1219 korun. Třem lidem by částky pro výpočet dávek vzrostly o 1607 a 1733 korun, čtyřem a více osobám pak o 1974 a 2147 korun.

Mimořádná okamžitá pomoc není pro každého

Pokud by příspěvek na bydlení nestačil, je zde i nástroj mimořádné okamžité pomoci, který může řešit individuální, specifické případy lidí, kteří nejsou schopni uhradit své aktuální životní náklady včetně vyúčtování za energie, pokračoval ministr.

Získat ji mohou ale jen lidé ve velmi vážné tísni bez prostředků. Úředníci posuzují nejen příjem a majetek samotného žadatele, ale i ostatních členů rodiny

„My se snažíme udělat maximum pro to, aby tady byla nejenom finanční pomoc, aby tady byly rozšířené možnosti pomoci skupinám lidí, kteří tu pomoc budou potřebovat,“ ujišťoval Jurečka.

Ministerstvo práce podmínky mimořádné okamžité pomoci kvůli dopadům covidové epidemie či konci dodavatelů energií zmírnilo. Lidem se do výdajů započítají i splátky hypoték či leasingů. Mohou mít také menší úspory. Naspořená částka nesmí přesáhnout dvojnásobek životního minima domácnosti a dvojnásobek nákladů na bydlení.

Neostýchejte se žádat o pomoc, nabádá ministr

Podle něj je důležitá i komunikace, aby i lidé a domácnosti, kteří nikdy nešli žádat o žádnou podporu na Úřad práce, se neostýchali a nebáli. „Pokud mají problém s úhradou cen energií, plynu, tak aby využili těch nástrojů, které tady jsou,“ vzkázal Jurečka.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zřídilo orientační kakulačku. „Každý si do ní může zadat své základní údaje, kolik členů domácnosti a v jaké věkové struktuře v ní bydlí, kde má bydliště a na zákaldě toho mu tato kalkulačka vyčíslí, vykalkuluje, kolik by byl nárok na příspěvek na bydlení,“ popsal Jurečka.

Video  Proč stále rostou ceny energií?  - Videohub
Video se připravuje ...

maxpax ( 25. ledna 2022 10:31 )

Žádat o příspěvky může kdokoliv. Ti co je pobírali v minulosti je budou 100% pobírat i nadále, asi mírně zvýšené. Tady tedy žádná změna.
Změna je v tom "adresném směřování" . To bude asi spočívat v tom, že i majitel vily za desítky milionů s vyhřívaným bazénem a saunou si může zažádat. Stačí k tomu uvést minimální příjem, což šikovná účetní už jistě dělá celá léta, zvláště, pokud majitel nemovitosti musí platit alimenty . K tomu nová manželka na rodičáku nebo úplně bez příjmu. Do vily lze také na trvalé bydliště umístit pouze babičku s důchodem. Nikdo nezjišťuje další finanční možnosti rodinky.
Takže to "adresně" se bude týkat i zazobanců . Nikdo se přeci nebude ptát na to, jak tu vilku doteď vlastně utáhl.

dynaty ( 24. ledna 2022 21:24 )

nevím jestli máš pravdu, spíš nikdo nedostal nic zadarmo a VŠEHOSCHOPNÁ hovádka se moc neprojevovala

erdk ( 24. ledna 2022 18:03 )

Vlada má zastropovat ceny energií,nebo přispět všem,už aby byli volby budu volit kohokoliv jen né tyhle,takže dostanou přidáno hlavně cikáni výborná práce Fialo

Radka Křížová ( 24. ledna 2022 15:19 )

A co lidé kteří nemají trvale bydliště, protože to majitel nechce a to proto že by ho nahlásili na finanční úřad a když máte příjem na dohodu jako přítel ,který nemůže kvůli zdravotnímu stavu pracovat na HPP tak má taky smůlu a takových lidí je hodně .Z toho mála si musí platit odvody jako OSVČ ale ten má jiný příjem s tohle také nikdo nezměnil

verka1 ( 24. ledna 2022 15:09 )

Všude řeknou něco jiného televize, na úřadě.
Vláda má zastropovat ceny energie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa