„Můžeme potvrdit, že dotační řízení u atletické haly bylo zastaveno. Důvodem je uzavření nezvratného závazku se zhotovitelem stavby,“ řekl mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka. Jinými slovy podle primátorky Vaňkové agentuře vadilo, že město už mělo uzavřenou smlouvu se zhotovitelem.

„Usnesení o zastavení řízení ze strany NSA jsme obdrželi. O dalším postupu budeme jednat,“ sdělila minulý týden primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Město může podat proti rozhodnutí správní žalobu.

Zatím půjde "k ledu"

Město nyní rozhodlo, že nechce samotný projekt ukončit. „Chceme prodlužit platnost už vydaného stavebního povolení a budeme jednat o dopracování projektové dokumentace pro provedení stavby. Na samotnou realizaci by pak musela proběhnout nová veřejná zakázka na zhotovitele,“ řekla Vaňková. Odhadovaná cena haly se dosud z 800 milionů zvedla na miliardu.

Už měla stát

S projektem stavby atletické haly přišla minulá koalice vedená hnutím ANO, která vybrala zhotovitele v roce 2018.

Hala má stavební povolení a stavba měla být už loni hotová. Nová koalice vedená ODS ale projekt několikrát přerušila. Zdůvodňovala to problémy s financováním.

Dotační řízení na atletickou halu se kvůli opakovaným žádostem agentury o podklady několik měsíců protahovalo. Rozhodnutí totiž mělo být známo původně už na začátku roku.

Budu hledat cesty

Primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) dříve uvedl, že pokud agentura peníze dá, nebude podle něj co řešit a hala vznikne. „Pokud bude situace opačná, neznamená to automaticky stopku, ale budeme muset dělat další kroky a musíme učinit definitivní rozhodnutí,“ řekl již dříve Hladík.

Hala má být mezi ulicemi Netroufalky a Bítešská naproti Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Nabídnout měla 2200 míst pro diváky a 170 parkovacích míst. Měla být zázemím pro atlety, kterým chybí na jižní Moravě hala pro zimní přípravu a využívat ji měla i Masarykova univerzita.

VIDEO: Nové hlavní nádraží v Brně postaví podle návrhu architektů z Nizozemí. 

Video
Video se připravuje ...

Nové hlavní nádraží v Brně postaví podle návrhu architektů z Nizozemí. KAM Brno

Fotogalerie
6 fotografií