Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hradeckého primátora vyzve bývalý Sládkův republikán i náměstek v novém dresu

Hradec Králové
Hradec Králové  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: mah, ČTK - 
13. září 2018
12:19

V Hradci Králové by chtěl třetí mandát získat primátor Zdeně Fink. V novém dresu se proti němu postaví jeho náměstek, který zběhnul od TOP 09 nebo bývalý poslanec republikána Sládka.

Michal Moravec – ODS

Kandidátku ODS v Hradci Králové do voleb vede místopředseda oblastní buňky Michal Moravec. Ten se netají tím, že by chtěl dosáhnout dvojnásobného zisku, než jeho strana dosáhla v minulých volbách. „Náš cíl je vrátit ODS do vedení města,“ vytknul si jasný cíl Moravec.

Před čtyřmi lety přitom ODS získala v hradci přes šest procent hlasů a tři zastupitelská křesla. Moravec tak míří minimálně na hranici 12 procent.

Ervín Perthen – TOP 09 s podporou LES, KČ a NK

Společnou kandidátku TOP 09 a Liberálně ekologické strany povede do voleb v Hradci Králové Ervín Perthen (bez politické příslušnosti). Za své priority označil například nutnost dokončit územní plán, zefektivnění fungování MHD nebo investici do přestavby fotbalového stadionu či rekonstrukce Velkého náměstí.

Zdeněk Fink – Hradecký demokratický klub

Současný primátor poprvé úspěšně kandidoval již v roce 1998 jako nestraník za Sdružení OS, NK. Po čtyřech letech svůj mandát obhájil na kandidátce Sdružení SOS, NK – Hradecký demokratický klub. Primátorem se stal poprvé v prosinci 2010, kdy byl zvolen po 73 dnech vyjednávání o koaliční spolupráci. V posledních volbách pak jeho Hradecký demokratický klub získal více než čtvrtinu odevzdaných hlasů a Fink tak post primátora uhájil.

Kromě toho se pokoušel dostat i do vyšších politických pater. Již v roce 2000 zkoušel kandidovat do krajského zastupitelstva. Tam se ovšem probojoval až v roce 2004, svůj mandát zde ovšem neobhájil. Znovu se tak do krajského zastupitelstva vrátil až v roce 2012 na kandidátce Koalice pro Královehradecký kraj, v roce 2016 se mu pak krajský mandát již obhájit podařilo.

Monika Štayrová – ANO

Hnutí premiéra Andreje Babiše do voleb povede ekonomoka Monika Štayrová. Ta má za sebou čtyři roky v opozici, ale věří, že přesto pro město řadu věcí dokázala. Připomíná například připomínkování nevýhodného prodeje fotbalového klubu zastupiteli ANO nebo jejich upozornění na chybný projekt a zadávací řízení rekonstrukce základní umělecké školy.

Pavel Vrbický – Piráti

Pavel Vrbický se kromě politiky angažuje jako dobrovolník v charitativních projektech. Jako aktivista se snaží restartovat zájem lidí o politiku. Jako priority pro příští volební období vidí především dokončení rekonstrukce Benešovy třídy, podporu podnikání ve městě a modernizaci a oživení širšího centra.

Jindřich Vedlich – Slušná politika a Hradečtí patrioti

Náměstek primátora Finka se v minulém volebním období do zastupitelstva probojoval v dresu TOP 09. Půl roku před volbami ovšem stranu opustil. V rozhovoru pro MF Dnes své rozhodnutí vysvětlil, že se tak rozhodl zejména kvůli působení Miroslava Kalouska v čele TOP 09.

Vedlich podle svých slov do strany vstoupil kvůli Karlu Schwarzenbergovi a Leoši Hegerovi a po odchodu Schwarzenberga z čela strany a zvolení Kalouska předsedou se z TOP 09 podle něj začal stávat především Kalouskův fanklub.

Do letošních voleb tak jde v čele kandidátky Slušné politiky a Hradeckých patriotů. Za cíl si klade především revitalizaci veřejných prostranství v čele s Velkým náměstím a zároveň vymezení nových ploch parků.

Petr Vrzáň – SPD

Petr Vrzáň v současnosti působí jako asistent poslance za SPD Zdeňka Podala. V politice ale není žádným nováčkem. Ve volbách v roce 1996 byl totiž zvolen do sněmovny za republikány Miroslava Sládka. Po neúspěchu republikánské strany ve volbách v roce 1998 se stal členem ČSSD. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 pak kandidoval za Stranu práv občanů – Zemanovce.

Kromě toho má zkušenosti i z ministerstva. V době vlády Mirka Topolánka totiž šéfoval státnímu dozoru nad sázkovými hrami.

Jana Fröhlichová – ČSSD

Kandidátka za ČSSD Jana Fröhlichová vidí priority ve větším přizpůsobení města potřebám seniorů a zlepšení dostupnosti nájemního bydlení. Chtěla by proto znovu začít s výstavbou městských bytů.

Adam Záruba – Změna pro Hradec a Zelení

Společnou kandidátku Změny pro Hradec a Zelených vede nestraník Adam Záruba. Ten jako priority vidí dokončení nového územního plánu města v podobě, která by byla ohleduplná pro životní prostředí a kulturním hodnotám města, ochranu přírodovědně cenných lokalit a opomíjených památek a zkulturňování veřejného prostoru.

Kromě toho by se rád zasadil o obnovu bytové výstavby a rád by podpořil rovněž občanské aktivity působící na území města.

Hana Moudrá – Soukromníci

Strana soukromníků v minulých volbách nekandidovala. Nyní její kandidátku vede Hana Moudrá.

Táňa Šormová – KSČM

Komunistka Táňa Šormová není v politice žádným nováčkem. V zastupitelstvu města je členkou školské komise. Zároveň je členkou zastupitelstva Královehradeckého kraje, kde působí ve výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost a rovněž sociálního výboru.

Do voleb jde s tím, že by ráda zamezila zahušťování městských sídlišť developerskou výstavbou a zároveň by ráda zajistila dostatek cenově dostupných bytů pro mladé lidi a seniory. Ty by podle ní měly být ideálně ve vlastnictví města, nebo by je město mělo stavět.

Lenka Jaklová – STAN a Svobodní s podporou Východočechů

Společnou kandidátku starostů a Svobodných vede do voleb Lenka Jaklová (STAN). Cíle mají zatím skromné, ve volbách by jim stačil zisk tří mandátů v 37 členném zastupitelstvu. Jejich hlavním cílem je ale restart Hradce Králové. I Jáklová připomíná nedokončený nový územní plán a problémy, které způsobuje, jakým je například kolabování dopravy.

Výsledky komunálních voleb v Hradci Králové najdete ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa