Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politolog o zaříznutí Kalouska v Topce: Strach ze skokana i chladné vztahy s Pekarovou

Autor: ver - 
16. prosince 2023
05:00

Spoluzakladatel TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek nebude zařazen na kandidátku SPOLU pro volby do Evropského parlamentu. Ve čtvrtek o tom i přes četné nominace z regionů rozhodl výkonný výbor TOP 09. „Překvapen nejsem, velké iluze jsem si nedělal,“ komentoval Kalousek. Podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně k rozhodnutí přispěly mimo jiné chladné vztahy mezi Kalouskem a šéfkou strany Markétou Pekarovou Adamovou. 

Kalouskovu nominaci do europarlamentu podpořilo 12 krajských organizací TOP 09. Výkonný výbor strany ho však na listinu nezvolil a doporučil mu zaměřit se na tuzemskou politiku. „Výkonný výbor TOP 09 Miroslava Kalouska dnes vyzval ke kandidatuře do Senátu, protože zde může straně pomoci k zisku velmi důležitého mandátu. Zároveň jsem si jistá, že by o tento mandát mohl zabojovat jakožto kandidát koalice Spolu,“ uvedla Pekarová Adamová.

Kalousek se ale jen krátce před usnesením výkonného výboru jasně vyjádřil, že do Senátu kandidovat nechce. „Jakkoliv si Senátu vážím, práce senátora by z řady důvodů pro mě smysl neměla,“ napsal Kalousek na sociální síti X. „Pečlivě a srozumitelně jsem to kolegům na výkonném výboru vysvětlil a zdůraznil, že do Senátu kandidovat nebudu. Půl hodiny poté, co jsem odešel, přijali toto usnesení,“ dodal Kalousek s jistou dávkou sarkasmu. 

Podle Kopečka by zařazení Kalouska do senátních voleb bylo z hlediska vztahů v rámci koalice Spolu menším rizikem. „Jeden volební obvod, ve kterém by Miroslav Kalousek kandidoval, není z pohledu ostatních partnerů ve Spolu až tak podstatný,“ sdělil Blesku Kopeček s tím, že uvažování stran je při senátních volbách jiné než při volbách do Evropského parlamentu. 

Špatné vztahy mezi vedením strany a „otcem zakladatelem“

Motivace k nepodpoření Kalouskovy snahy dostat se do europarlamentu jsou podle Kopečka dvě.„První je obava, co by to mohlo vyvolat u partnerů v rámci koalice Spolu. Umístění Miroslava Kalouska by mohlo vést při volbách k tomu, že by mohl skočit preferenčními hlasy někam dopředu a zamíchat s pořadím, což by mohlo být z pohledu dalších dvou stran nežádoucí,“ vysvětlil Kopeček. 

Tou druhou jsou podle Kopečka vztahy, které spoluzakladatel TOP 09 má s Pekarovou Adamovou a zbytkem vedení. „Je dobré vnímat, že stávající předsedkyně má s Miroslavem Kalouskem v průběhu času nepříliš dobré vztahy. A podobně se na to vlastně dívá i značná část stávajícího vedení TOP 09,“ komentuje Kopeček. „Takže Miroslav Kalousek, přestože je zakladatel strany, tak není člověk, který by úplně souzněl s většinou stávajícího vedení,“ dodává. 

Kandidátku povede Vondra

Kandidátku Spolu povede nynější europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Jedničkou TOP 09 bude Luděk Niedermayer a dvojkou poslanec Ondřej Kolář. Jedničkou lidovců na kandidátce Spolu se stane Tomáš Zdechovský, který, stejně jako Niedermayer, již v Evropském parlamentu působí. 

Premiér Petr Fiala (ODS) již dříve uvedl, že si Kalouska na kandidátní listině Spolu nedokáže představit. A Kalousek není jediný, komu rozhodnutí výkonného výboru TOP 09 zkazilo plány. Na kandidátku se nedostal ani nynější europoslanec strany a někdejší šéf TOP 09 Jiří Pospíšil„U většiny delegátů převládla obava o koalici Spolu více než obava o její volební výsledek,“ komentoval situaci pro ČTK Pospíšil. 

Po této „zradě ve vlastních řadách“ se množí spekulace o tom, že by Kalousek mohl založit novou stranu. „Myslím si, že ta jeho zkušenost se zakládáním strany mu říká, že to je poměrně náročná věc, ať už z hlediska organizačního, anebo z hlediska získávání lidí,“ uvedl Kopeček. 

„Takže si myslím, že si to dobře promyslí, než se do něčeho takového pustí. Aby ta strana byla úspěšná, tak by do toho musel hodně investovat. Což je otázka, jestli se mu bude ještě chtít,“ uzavřel Kopeček. 

Video  Kalousek: Důchod bych si sám nespočítal. „V tuto chvíli bych krátkodobě brzdil víc,“ vzkázal vládě  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

jajas ( 16. prosince 2023 19:56 )

To chápu, ale nebylo by špatné ten Spolek trochu rozhodit, aby si už přestal hrát na to, jak jim to "klape" a jsou zam všichni "kama­rádi"­....Pr­otože občané jim to stejně nevěří... 😃

9876543 ( 16. prosince 2023 18:45 )

Pekařka to bude od kalouse schytávat...jen až si lokne.
A proč ho imrvére posíláte do zbytečného senátu,,ten se musí zrušit.

9876543 ( 16. prosince 2023 18:37 )

Drahoto,..kde je tady politručka s pávkem?

e.lesanova ( 16. prosince 2023 17:27 )

No, MPA by sedla Kalouskova pořádná facka...ovšem, že by se jí "rozsvítilo" jsou marné naděje 👎

nilud ( 16. prosince 2023 13:15 )

Proč by Kalousek kandidoval do senátu,když v Bruselu se bere víc. 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa