Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Západní podpora Ukrajiny uvadá. Jsme ale připraveni žít ve světě, kde válku vyhraje Putin?

Autor: Darina Jíchová, swp - 
15. prosince 2023
05:20

Pozornost Západu je roztěkaná, upírá se jak na východ k Ukrajině, tak na Blízký východ k Izraeli, případně také ke Spojeným státům, které příští rok čekají volby. Ty koneckonců čekají i Evropský parlament. Západní společnost se potýká s únavou ze zpráv o válkách, jejich vlády polevují v podpoře ukrajinské snahy bránit se ruské agresi, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dál naléhavě žádá další zbraně a jeho ruský protějšek trpělivě vyčkává. Vyplatí se mu tato taktika? Rozehrál dlouhou hru a spoléhá na to, že se Západ postupně otupí a nechá Ukrajinu stát samotnou. Je ale svět skutečně připraven na realitu, kde Ukrajina prohraje? Analýzu odpovídající tyto a podobné otázky připravila stanice Sky News.

Ruská agrese na Ukrajině trvá bezmála 2 roky, toto smutné výročí nastane 24. února 2024, od té doby byl svět svědkem neuvěřitelné houževnatosti a bojovnosti Ukrajinců, kteří se ze začátku s málem bránili postupujícím Rusům. Okupanti selhávali, kde se dalo, podpora Západu tehdy byla obrovská a Kyjev mohl přejít do protiofenzivy, která vedla k osvobození několika zabraných oblastí. Podobný úspěch se čekal i od letošní protiofenzivy, ta však očekávání nenaplnila.

Zelenskyj i další jeho spolupracovníci připustili, že jejich operace nedosáhla cílů, které si od ní slibovali. Na Ukrajině probíhá opotřebovávací válka, západní veřejnost ztrácí zájem o novinky z fronty, která je stále stejně krvavá jako loni. Denně jsou ukrajinská města terči útoků, denně vyšetřovatelé odkrývají zvěrstva, kterých se Rusové na Ukrajině dopouštěli.

Putinova taktika

Co se však stane, když se podpora Západu vytratí? Když Západ nechá Putina, aby pohltil Ukrajinu? Pokud Západ „ustoupí“ a Ukrajina prohraje, Putin pravděpodobně vtrhne do Moldavska anebo do Pobaltí, anebo do obou. Pokud Ukrajina válku ztratí, může to znamenat konec svobodného světa, jak ho známe, hodnotí diplomatický korespondent Sky News Dominic Waghorn. Pokud to někomu zní pesimisticky a jako hyperbola, nedával posledních pár let pozor.

„Poslední ukrajinská protiofenziva selhala. Rusko si posílilo sebevědomí na účet Číny a Severní Koreje. Navíc Čína a státy Perského zálivu pomáhají Moskvě obcházet západní sankce,“ poznamenal Waghorn a doplnil, že Rusko jistě se zájmem sleduje i dění v USA, kde se o Bílý dům znovu chce ucházet muž, jenž opustil NATO a zřejmě by se odvrátil i od Kyjeva. O Donaldu Trumpovi se ví, že Putina obdivoval.

„Ukrajina nemá budoucnost,“ nechal se nedávno slyšet samotný Putin, zatímco popíjel šampaňské se svými přívrženci. Zelenskyj byl v tu chvíli na dalším turné po světě, kde vyzýval americké i evropské lídry, aby mu poskytli další vojenskou i humanitární pomoc. Vyzýval i prosil bez jistoty, že jeho prosby budou vyslyšeny.

Orbánova role

Evropští lídři si nechtějí připouštět stav, do kterého se válka na Ukrajině dostala. Rusko je do sousední země „zakousnuté“ a nehodlá se jí pustit. „V tomhle nastavení Rusové klidně vydrží i další rok, hrají o čas se Západem, čekají na lídry, které situace na východě Evropy zas tak zajímat nebude,“ míní Waghorn. „Právě teď by měla přijít další vlna podpory. Jenže Evropu blokuje maďarský premiér Viktor Orbán, a to jak v otázce možného vstupu Ukrajiny do EU, tak dalšího balíčeku pomoci,“ dodal korespondent. O Orbánovi se ví, že sympatizuje s Putinem. A podle Waghorna není jisté, zda se zbytek lídrů EU sjednotí a postaví se proti němu.

„Pokud by se tak nestalo, pro Ukrajinu to bude mít devastující následky,“ varoval. Ukrajinci před sebou mají zimu, bojovat budou nejen s mrazy, ale také s pochybami. Dostojí Západ svému slovu? Bude stát za Ukrajinou, dokud to bude potřeba? Tím se zavazovali lídři jako Joe Biden, Ursula von der Leyenová, ale i třeba Petr Fiala, který byl mezi vůbec prvními politiky, kteří v březnu 2022 vyrazili do válkou zmítaného státu. Tyto pochyby nahlodávají morálku Ukrajinců, stejně jako vědomí, že Rusko stále drží kolem 20 procent jejich země.

Video  Vystrčil a Pekarová v Kyjevě: Zachytilo je video Zelenského.  - reprofoto X Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa