Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Putin se v nacvičeném projevu vysmál váznoucí pomoci Ukrajině. A řekl, kolik Rusů je na frontě

Aktualizováno -
14. prosince 2023
12:23
Autor: ČTK - 
14. prosince 2023
11:45

Na Ukrajině v současné době bojuje 617.000 ruských vojáků, prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci, kterou Kreml letos spojil s odpověďmi hlavy státu na dotazy občanů. Podobná akce se po loňské pauze koná poprvé od invaze na Ukrajinu, kterou Rusko zahájilo loni v únoru. Putin dále tvrdil, že postavení ruských invazních sil se na téměř všech úsecích fronty zlepšuje. Šéf Kremlu dnes řekl, že mír na Ukrajině bude, až Rusko dosáhne svých cílů, kterými znovu označil "denacifikaci a demilitarizaci" sousední země.

„Mír bude tehdy, když dosáhneme našich cílů. Ty se nemění. Připomenu vám, o čem jsme mluvili – o denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny, o jejím neutrálním statusu,“ odpověděl Putin na dotaz, kdy nastane mír.

Šéf Kremlu vyslal invazní vojska na Ukrajinu, v jejímž čele stojí stojí prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž má židovský původ, a kde krajní pravice podle volebních výsledků sehrávala na politické scéně okrajovou roli. Moskva mimo jiné kritizuje skutečnost, že Ukrajinci oslavují vůdce ukrajinských nacionalistů z dob druhé světové války Stepana Banderu, a trvá na tom, aby Ukrajina byla neutrální a nestala se členem NATO, o což usiluje Kyjev.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Putin dnes prohlásil, že v současné době není zapotřebí druhá vlna mobilizace. Do armády se podle něj přihlásilo během roku přibližně 486.000 dobrovolníků. Dalších 300.000 lidí ruské úřady podle agentury Reuters loni mobilizovaly. „V bojové zóně je 617.000 lidí,“ řekl později prezident s poznámkou, že frontová linie měří přes dva tisíce kilometrů. O něco dříve ve svém vystoupení řekl, že na Ukrajině bojuje na 244.000 mobilizovaných Rusů, kolem 41.000 jich armáda propustila z různých důvodů, například kvůli „zdravotnímu stavu“.

K samotným bojům uvedl, že ruská invazní armáda zlepšuje své pozice na téměř celé frontové linii. „Prakticky po celé linii kontaktu naše ozbrojené síly, řekněme skromně, zlepšují své postavení,“ pronesl Putin, který také tvrdil, že Ukrajina na levém břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti ztratila některé ze svých nejlepších vojáků. Ukrajina letos dosáhla jen malých zisků ve své protiofenzívě, Rusko ovšem také neučinilo žádný hmatatelný pokrok od doby, kdy v květnu dobylo za cenu velkých ztrát město Bachmut, podotkla agentura Reuters.

Putin dnes v přímém přenosu, který vysílají ruské televize, vystupuje na tiskové konferenci, která se obvykle koná vždy v závěru roku. Současně odpovídá na dotazy občanů v takzvané „přímé lince“. V loňském roce se ani jedno z těchto tradičních vystoupení nekonalo a letos Kreml obě akce spojil.

Putinovo vystoupení je určeno především domácímu publiku a je pro prezidenta příležitostí osobně řešit problémy obyčejných ruských občanů a upevnit svou moc před březnovými prezidentskými volbami, podotkla agentura AP. Vystoupení je podle ní silně aranžované a je to spíše podívaná než skutečné podrobování prezidenta kritickým dotazům. Putin, který je u moci už téměř 24 let, minulý týden potvrdil, že se bude ucházet o znovuzvolení.

Podle ruské agentury Interfax se v předvečer pořadu sešly téměř dva miliony dotazů od občanů, kteří je mohli například telefonovat, posílat skrze sms nebo sociální sítě, příjem dotazů prý pokračuje až do konce vystoupení. Ta obvykle trvají několik hodin.

Video  Vystrčil a Pekarová v Kyjevě: Zachytilo je video Zelenského  - reprofoto X Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa