Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jazykové přestřelky Moskvy a Kyjeva: Zelenskyj nemá být označován za prezidenta. A rusko s malým R

Autor: mav - 
29. září 2023
05:00

Rusko-ukrajinská válka se nevede jen puškami, děly, drony a raketami. Další frontou jsou kulturní a propagandistické boje. V těchto dnech z obou stran přišly nové jazykové či rétorické „údery“.

Ruská prezidentská administrativa začala požadovat, aby Kremlem kontrolovaná masmédia přestala označovat Volodymyra Zelenského za prezidenta. Spisovná ukrajinština zase Rusům sebrala právo na velké písmeno.

V pátek 15. září večer dorazily „notičky“ z Kremlu do redakcí od televizních kanálů až po internetová média. „Doporučují“, aby publikace při informování o činnosti Zelenského buď nezmiňovaly jeho funkci, nebo používaly například spojení „Zelenského režim“. Zejména by „prezident“ neměl být v titulcích, ale ideálně ani nikde dál v textu/příspěvku.

Jak uvedl server Holod, někde to začalo fungovat rychle – bylo to v dalších dnech patrné na ruském vyhledávači Zen Novosti. Například agentura Regnum, která do 15. září označovala Zelenského především jako prezidenta, jej nyní nazývá „hlavou kyjevského režimu“, „kyjevským vůdcem“ a „ukrajinským vůdcem“.

Státní agentury TASS i RIA Novosti nadále nijak označení prezident u Volodymyra Zelenského neuhýbají.

V některých redakcích podle zdrojů Holodu tyto požadavky vyvolaly rozhořčení – někteří zaměstnanci dokonce pohrozili výpovědí. Zdaleka to však není poprvé, co do ruských médií přišel takový befel. Je zakázáno nazývat válku na Ukrajině válkou (má jít o „speciální vojenskou operaci“) a při výběru zdrojů informací je dovoleno vycházet pouze z oficiálních ruských údajů.

Po říjnovém úderu na Kerčský (Krymský) most bylo redakcím doporučeno, aby psaly, že „hysterie kolem výbuchu byla umělá a škody samotného výbuchu byly kyjevskou propagandou značně zveličeny“. V listopadu bylo pracovníkům médií doporučeno, aby stažení ruské armády z ukrajinského Chersonu vysvětlili tím, že Ukrajina a země NATO „vrhly všechny své síly“ právě do této frontové linie, což „hrozí obrovským krveprolitím“.

Velké písmeno si nezaslouží

I ukrajinská mediální scéna zažívá svérázné období. Nejen na sociálních sítích se rozšířila praxe nectít velké písmeno ve slovech jako Rusko, Ruská federace, Rusové, Moskva, Státní duma Ruské federace a tak dále.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková 8. září vyzvala strážce ukrajinštiny, aby „neztráceli čas a formalizovali to, co už všichni Ukrajinci dělají“. A vskutku, dlouho čas neztráceli. Národní komise pro ukrajinské jazykové normy nyní uznala jako přípustné v neoficiálních textech upírat Rusům velké R.

Pokud tak nepůjde zrovna o smlouvu, zákon, žalobu a podobně, mohou Ukrajinci spisovně psát „rusko“ a „rusové“. Rozhodnutí bylo přijato „s ohledem na hrdinný boj ukrajinského lidu za nezávislost ukrajinského státu a s přihlédnutím k výzvě na sociálních sítích“, uvedla agentura Ukrinform.

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa