Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krvavé zlato: Kreml od počátku války vydělává miliardy z obchodu s africkým drahým kovem

Autor: jmr, swp - 
14. prosince 2023
05:00

Podle posledních informací vydělá Vladimir Putin každý měsíc 2,2 miliardy korun praním afrického zlata. Těmito penězi pak financuje svou invazi na Ukrajinu. V zisku afrického bohatství, vyhýbání se sankcím a financování dalšího krveprolití mu pomáhají wagnerovci, informuje The Sun.

Wagnerovci, kterým roky velel oligarcha a válečný magnát Jevgenij Prigožin, než v srpnu zemřel při havárii letadla, zarývají své drápy do afrického kontinentu již desetiletí. Jejich černé znaky se staly symbolem dupání po místní demokracii a rozpoutávání zástupných válek.

Tento týden zveřejněný Report o krvavém zlatě odhalil, jak lukrativní tento podnik je a jak díky němu může Putin nadále financovat svou táhlou a nákladnou opotřebovací válku na Ukrajině, která trvá už téměř dva roky.  

Za Putinovy zisky platí Ukrajinci a Afričané životem

„Je poměrně jasné, že zlato je ústřední součástí operací wagnerovců na africkém kontinentu a také masivním zdrojem příjmů,“ uvedl Zoltàn Kész, vedoucí vyšetřovatel zodpovědný za vydanou zprávu. Jessica Berlinová, další z autorů zprávy, zase prohlásila, že cenu za Putinovy zisky platí Ukrajinci a Afričané svými životy.

Rusko letos navýšilo svůj rozpočet na obranu v přepočtu na víc než 2,3 bilionu korun, což je třetina celého ruského rozpočtu. Cena války se tedy zjevně nekontrolovaně zvýšila a zatěžuje moskevské finance. Podle zveřejněného reportu ale Kremlu ulevuje právě obchod s africkým zlatem, na kterém Putin od začátku invaze vydělal více než 57 miliard korun. Měsíčně tak wagnerovci Kremlu v Africe extrakcí zdrojů vydělají 2,2 miliardy korun.

Přítomnost pochybné Kremlem financované armády v problémových afrických státech se dlouhodobě obtížně zaznamenává. Wagnerovci nenosí sjednocené uniformy, jejich vozidla jsou neoznačená a zakrývají si obličeje. Takto tito žoldnéři poskytují Kremlu možnost zapřít vědomí o jejich operacích, zatímco jejich akce zůstávají nepředvídatelné, což je pro jejich misi stěžejní.

Nová zpráva má však za cíl odhalit dohody Wagnerovců s autoritářskými režimy a západními těžebními společnostmi. „V každé zemi, do které vstoupí, nasazují wagnerovci bojovníky zodpovědné za výcvik, žoldnéře a propagandisty, jejichž úkolem je podporovat protidemokratické režimy, udržovat nestabilitu a porušovat lidská práva,“ říkají autoři zprávy.

Vyšetřování se zaměřilo hlavně na Středoafrickou republiku (SAR), Súdán a Mali. V každém z případů zpráva vysvětluje, jak wagnerovci svou brutální kampaň za ziskem zlata vedou. Žoldnéři potlačují odpor, šíří dezinformace a proruskou propagandu, umlčují nezávislá média a terorizují civilisty. Vraždění, mrzačení a útlak jsou pro tyto ruské jednotky zjevně běžným postupem.

V SAR a Súdánu se Putinovi podařilo obejít sankce, protože wagnerovci vytvořili komplexní cesty, jak z těchto zemí zlato dostat a rozměnit ho za hotovost. V Mali za Rusko tuto těžkou práci dělají západní těžební společnosti, které zlato rozměňují na hotovost, aby mohly platit místní vojenské juntě, která pak platí wagnerovcům.

Cílem operací wagnerovců podle zveřejněné zprávy je, aby platící klienti na žoldnéřské skupině stále více záviseli. Čím více nestability a konfliktu wagnerovci v těchto výbušných zemích způsobí, tím více jim klienti zaplatí, aby je potlačili a podpořili pozice nezákonných a zkorumpovaných režimů.

„Africkou taktikou wagnerovců není větší bezpečí, ale zajištění autoritářství, pokračující rozklad demokratických institucí, devastace občanské společnosti a brutalizace civilní populace,“ říkají autoři zprávy. „Je to součást ruské geopolitické snahy rozptýlit a přehltit demokratický západ.“

Právě chudobou zasažené Mali se stalo nejnovějším hostitelem ruského parazita. Od vládnoucí junty zde Wagnerovci každý měsíc dostanou 277,7 milionu korun a v jejich stopách zůstává série krutých zločinů.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Cílem Reportu o krvavém zlatě je přimět země, aby zničily tento výdělečný africký aparát wagnerovců. Požaduje „širší sankce, nové kontroly dodavatelských řetězců, a skutečnou zodpovědnost mezinárodních těžebních společností, které obchodují s režimy a frakcemi, které zaměstnávají a dotují wagnerovce.“

Pokud má být Kremlu zasazena významná finanční rána, která prospěje jak africké bezpečnosti, tak obraně Ukrajiny, pak je podle zprávy nutné, aby „každá vláda odporující ruským zločinům jednala, zastavila obchod s krvavým zlatem a tlačila na společnosti těžící zlato a jejich investory, aby udělali totéž.“  

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa