Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blažek k Nejedlému: „Spím naprosto klidně, nemám se za co stydět.“ Podle Fialy dostal žlutou kartu

Aktualizováno -
23. srpna 2023
15:40
Autor: ČTK, Darina Jíchová, simao - 
23. srpna 2023
09:56

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podle premiéra Petra Fialy (oba ODS) dostal kvůli setkání s lobbistou Martinem Nejedlým od vedení strany žlutou kartu a ví, co toto vyjádření ve sportovní terminologii pro něj znamená. Premiér dnes novinářům po jednání kabinetu řekl, že mimo jiné přihlédl k dobrému hodnocení Blažkovy práce v čele ministerstva spravedlnosti.

„Kdybych měl použít sportovní terminologii, tak pan ministr Blažek dostal žlutou kartu," řekl premiér Petr Fiala na tiskové konferenci ve středu odpoledne.

Situaci kolem pětihodinové schůzky v restauraci ministra s Nejedlým, kterou Blažek popisuje jako náhodnou, dnes lídři koalice projednají na večerním zasedání. Ráno Blažek vysvětloval kauzu Fialovi, místopředsedovi ODS Martinu Kupkovi a šéfovi sněmovního klubu ODS Markovi Bendovi, v pondělí pak předsednictvu strany.

Blažek kvůli schůzce čelí kritice od koaličních partnerů i výzvám k odstoupení. Při příchodu na dnešní jednání kabinetu většina z ministrů, kteří se vyjádřili, nechávala rozhodnutí na občanských demokratech nebo záležitost nevztahovala k dalšímu působení Blažka ve vládě. Věc ale považují za nešťastnou jako symbol či signál veřejnosti.

Blažek: Obsahem hovorů nebylo nic, za co bych se já mohl stydět

„Mohu ujistit Senát a kohokoli dalšího, a docela mě mrzí, že z toho večera před týdnem nejsou žádné nahrávky, že obsahem těch rozhovorů nebylo absolutně, ale absolutně vůbec nic, za co bych se já mohl stydět. V tomto smyslu spím naprosto klidně,“ uvedl dříve ministr Blažek, který v Senátu obhajoval novelu insolvenčního zákona.

„A pokud má někdo představu, že já se plánovaně sejdu s někým takto v restauraci a budu s ním řešit nějaké zásadní věci, například naši orientaci mezinárodní směrem k Rusku a podobně, tak tím vlastně v podstatě říká, že jsem blázen, ne idiot, ale blázen. To setkání bylo opravdu náhodné,“ prohlásil ministr.

Blažek přiznal, že své počínání „nedomyslel politicky“. Pětihodinové setrvání v jedné z pražských restauraci, kam se podle svých slov uchýlil kvůli bouřce, zdůvodnil svou upovídaností.

„Bohužel já, jak se zakecám, tak neodcházím, to se prostě nedá jinak říct. V tomto spočívá moje vina,“ řekl Blažek. Podotkl, že v restauraci nehovořil pouze s Nejedlým.

„Vůbec jsem nedomyslel, jak se dá některá věc popsat, co se s ní dá udělat. Ano, v tomto je moje politická chyba,“ uvedl ministr k líčení události v médiích a na sociálních sítích. Označil to za „uragán“. „Ale není to uragán, za který bych se já musel stydět v tom smyslu, že bych obsahově vedl jakékoli závadné rozhovory,“ dodal Blažek.

Nejedlý: Druhá schůzka za poslední měsíce

Přitom už jde o druhou schůzku ministra s Nejedlým za poslední dobu. Řekl to redakci Seznam Zpráv, už ale neupřesnil, kvůli čemu se scházejí. 

„Určitě jsme se potkali asi tři čtyři měsíce zpátky, ale rozhodně jsme neřešili nic. Co já dnes můžu řešit? A přeci člověku, nejenom panu ministrovi, který je bohužel v nějaké výkonné funkci, nebudu říkat ‚Nezlob se, teď ještě není doba. Až nebudeš ve funkci, tak mi zavolej, půjdeme na pivo‘,“ řekl bývalý poradce Miloše Zemana Nejedlý.

Kupka: Bylo to neštastné

Setkáním by se dnes měly zabývat i koaliční špičky při večerním jednání. Hovořilo se o formátu K15, v němž se politici budou zabývat konsolidačním balíčkem. Vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a lidovecký předseda Marian Jurečka ale novinářům řekl, že by záležitost podle něj měli probrat pouze šéfové koaličních stran.

Jurečka předpokládá, že se debaty zúčastní i Blažek. Domnívá se, že by se ministr, a především spravedlnosti, neměl s takovými lidmi setkávat. Argument, že byla bouřka, a následné setrvání pět hodin v restauraci nepovažuje za dostatečný.

„Schůzka byla nešťastná z hlediska symbolického, o tom není sporu, ale nemá to žádný vliv na to, co by věcně Pavel Blažek jako ministr spravedlnosti řešil nebo co by řešil jakýkoli jiný vládní resort,“ řekl místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka. Setkání podle něj skutečně bylo náhodné. Kupkovu podporu jakožto místopředsedy občanských demokratů Blažek má.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) míní, že podobné schůzky nejsou šťastné, nicméně jde podle něj o vnitřní záležitost ODS. Až si věc vydiskutuje a přijde s návrhem řešení, mohou se k tomu vyjádřit předsedové dalších stran, míní. Pokud by šlo o ministra za TOP 09, ve vládě by skončil, dodal.

Podle Beka je kauza maximálně nešťastná a má obrovský symbolický význam. Nemyslí si ale, že by byla důvodem pro výměnu ministra. „Situace je trochu odlišná od toho, kdyby ministr Blažek byl zapojen do nějaké kriminální kauzy,“ poznamenal. Věc má podle Beka symbolickou váhu zejména pro voliče koalice, postava Nejedlého je pro některé „rudým hadrem“. „Na druhé straně zachovejme určitou střízlivost při posuzování personálních věcí ve vládě,“ dodal ministr.

„Politika je záležitost symbolů, jasných signálů směrem k veřejnosti, takže vzhledem k těmto záležitostem to považuji za nešťastné. Zároveň se asi nedá z jedné schůzky soudit, že je něco celkově špatně,“ řekl ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

Lídři koaličních partnerů ODS schůzku kritizovali, za nevhodnou ji označila předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová i vicepremiér, ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše byla schůzka „za hranicí vkusu“. Jednat o ní podle ministra práce a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky chtějí také lidovci.

Premiér v pondělí řekl, že Blažek je připraven vysvětlit v koalici okolnosti setkání, zároveň uvedl, že pro něj je podstatné to, že šlo o náhodné setkání. Na odchod ministra z vlády by podle něj bylo, kdyby schůzka byla plánovaná. Za chybu Fiala považuje to, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti, problémy kolem osoby Nejedlého, a neodešel.

Blažek v pondělním vyjádření pro média uznal, že jeho setrvání v restauraci za přítomnosti Nejedlého bylo nevhodné. Omluvil se všem, kterých se zpráva o setkání dotkla. V pražské restauraci s Nejedlým strávil pět hodin. O setkání informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která Prahu zasáhla.

Video Kupka pro Blesk: Proč dálniční známka zdraží na 2 300 Kč? Z povolené rychlosti 150 km/h obavu nemá - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hejhej ( 24. srpna 2023 14:53 )

ad-ga:
Hroší kůži mají všichni neschopní ministři této vlády vč.premiéra. Ti lidi a jejich názory kašlou- hnusná vláda.

Marie Bursikova ( 24. srpna 2023 07:26 )

Andrejko má všechny finanční páky v tlapách,jen prezident mu chybí do sbírky ! Od vítězného února nám vládnou .....

Marie Bursikova ( 24. srpna 2023 07:22 )

Arogantní primitiv ,dobře popsána schůzka v reflexu divoký kacer

dynaty ( 24. srpna 2023 06:17 )

jedeš na kokainu?

Uživatel_5629124 ( 23. srpna 2023 21:30 )

Proboha, ať už ta pětibanda táhne!😠 Už aby se vrátil Babiš🙏 a zase bude dobře👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa