Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko zpřísnilo podporu pro uprchlíky z Ukrajiny, o pomoc si jich řeklo minimum. Co všechno se změnilo?

Autor: ČTK - 
1. července 2023
21:45

Na krajská asistenční centra pomoci uprchlíkům (KACPU) se dnes kvůli změně podpory bydlení běženců z Ukrajiny obraceli pouze jednotlivci. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. Podle mluvčího ministerstva vnitra šlo nanejvýš o 20 lidí. Státní podporu ubytování ode dneška zpřísňuje novela zákona zvaného lex Ukrajina.

Kvůli změně podpory dnes KACPU fungovaly v pohotovostním režimu. „Zájem byl celorepublikově velmi malý - maximálně 20 lidí za den, většina se přišla informovat,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Klidný den mělo Jihomoravské KACPU v Brně. „Do centra v Hněvkovského ulici dnes přišly pouze jednotky lidí, kteří přišli hlásit změnu adresy, někteří z nich potřebovali změnit ubytování,“ řekla ČTK ředitelka Centra pro cizince Alena Krejčí. Centrum na víkend zřídilo kvůli změnám v Lex Ukrajina informační linku, která je v provozu od 09:00 do 14:00.

Klidná byla situace také na kontaktním místě pro běžence z Ukrajiny v centru Hradce Králové. Za dopoledne se na něj obrátili čtyři lidé. „Žádný mimořádný problém s jejich ubytováním nenastal,“ řekl mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Žádnému náporu nečelilo ani pražské centrum pomoci ve Vysočanech. Dopoledne tam chodili pouze jednotlivci. Asistenční centrum v Olomouci bylo dnes po poledni podle zpravodaje ČTK prázdné.

Podpora uprchlíků se mění, získají ji podle příjmu a začnou si platit bydlení:

  • Nouzové ubytování v zařízeních uhradí stát dospělým, kteří mohou pracovat, jen pět měsíců. Dál ho bude platit pouze dětem, seniorům, invalidům a dalším zranitelným osobám. V nouzovém ubytování je asi 70.000 lidí. Z nich 30.000 nepatří mezi zranitelné. Dalších 31.500 lidí bydlelo dosud ve 12.000 bytech se solidárním příspěvkem. V nové evidenci bytů pro uprchlíky má ministerstvo práce 8200 bytů pro 13.000 osob.
  • Ruší se také solidární příspěvek pro ty, kteří příchozí zdarma u sebe ubytovávají. Běženci by měli začít platit nájem. Pomoci jim v tom má nově nastavená humanitární dávka. Získají ji jen domácnosti s příjmem pod životním minimem a stanovenými náklady na bydlení. Organizace na pomoc příchozím varují, že mnoho lidí může skončit bez bydlení. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) budou pro případ potíží o víkendu v pohotovosti krajská asistenční centra a úřady práce.

  • Humanitární dávka nově zahrnuje částku na živobytí i na bydlení. Započítává se životní minimum členů domácnosti a v evidovaném bytě na měsíc na osobu 3000 korun, jinde 2400 korun. Od toho se odečte uprchlíkův příjem. Samoživitelka se dvěma staršími školáky s čistým výdělkem 17.000 korun v evidovaném bytě by tak pro rodinu získala podle ministerstva práce 2110 korun. Tříčlenná rodina by tedy na nájem, energie a služby, potraviny, vybavení pro děti a další potřeby měla 19.110 korun.

 

  • Organizace na pomoc příchozím poukazují na to, že uprchlíci budou dostávat násobně nižší podporu než české domácnosti. Podotýkají, že cenově dostupných bytů na trhu není dost. Obávají se, že řada běženců skončí bez bydlení. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli uvedl, že by to mohlo být 10.000 osob. Podle dokumentu ministerstva práce, o němž informoval server Seznam Zprávy, by o dočasné bydlení mohlo přijít 38.000 až 50.000 osob.
  • Jurečka nechtěl počty těch, kteří by se mohli dostat do potíží, odhadovat. Pro případ potřeby budou podle něj ale o víkendu i o svátcích v pohotovosti krajská asistenční centra a úřady práce. Posilují se krizové linky. Ministr na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že k dispozici jsou i určité ubytovací kapacity. Úřady práce dostaly také pokyny pro přidělení dávek mimořádné okamžité pomoci ve výjimečných případech.
  • K 18. červnu mělo v Česku vízum k ochraně 344.800 lidí z Ukrajiny, třetinu tvoří děti a senioři. Humanitární dávku v květnu dostalo 71.700 lidí. Práci mělo asi 101.600 uprchlíků.

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 4. července 2023 21:14 )

Vojta Dyk to řekl za všechny a už je jich v ČR většina.
UA, země ve válce vyváží potraviny, sportují na všech úrovních, mladí muži -vlastenci utíkají namísto obrany země...
Naše naivní vláda teoretiků bude jedna, ne-li jediná, s posledních na světě, která to bude podporovat.
OSATATNÍ VLÁDY SE POSTUPNĚ ODKLONÍ. My zůstaneme s ostudou.

naidka ( 2. července 2023 14:23 )

V TV byla reportáž s některými připrchlíky z UA a většinou tvrdili, že jestli se jim sníží dávky, že se vrátí zpět domů. Odpověď je automatická a jasná - výborně.

tarrica ( 2. července 2023 14:12 )

Chápu , mají to složité, ale neválčí se na celé Ukrajině. Co tak se vrátit tam, kde je klid a pomoci své zemi. Žena Ukrajinka s výdělkem 20 tis.Kč čistého, má dvě děti a dostane dávky cca 500 Kč.
A myslíte, že některé naše mámy jsou na tom lépe? Mají dvě i více zaměstnání a už pro tuto zemi něco odpracovaly/i jejich předkové/.
Opravdu jim to nezávidím , jen se dívám kolem sebe a nechápu, kde berou na provoz auta, kosmetiku, vysedávání v kavárnách, restauracích/i mladí muži/-samozřejmě ne všichni.
Jen se dívejme realisticky a nedělejme z nich úplné chudáky a oběti.

Jirik-ta ( 2. července 2023 09:46 )

a krmníkovi se daří

Jirik-ta ( 2. července 2023 09:45 )

"Kdo dostává naše peníze z veřejných rozpočtů? To nejsou peníze státu nebo vlády. Stát si je nevydělal a ministři to neplatí ze svého. To čeští daňoví poplatníci si platí vládu, aby spravovala náš stát ku prospěchu svých občanů."
http­s://ww­w.bl­ogos­vet.cz­/arti­cle/u­prchli­ci-jedou-domu-na-dovolenou-B2cg8

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa