Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejen Blažek s Nejedlým. Kdo ještě „hřešil“ v hospodách a s kým?

  • Autor: amb,vja - 
    23. 8. 2023
    05:00

    Českem rezonuje jméno ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který se zúčastnil oslavy Martina Nejedlého. Party ale dělaly politikům problémy i v minulosti. Blažkova kolegyně z ODS Alexandra Udženija takhle přišla oslavit kulatiny moderátora Jaromíra Soukupa, přestože její strana odmítala účast v jeho pořadech. A Andrej Babiš dorazil pogratulovat Marii Benešové, která se zanedlouho stala ministryní spravedlnosti, práci prý ale neřešili. A někdejšímu ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi posezení v hospodě v době covidu zlomilo vaz.

    Také Udženijy se tenkrát zastal předseda strany Petr Fiala (ODS), který tou dobou ještě neseděl v premiérském křesle. „Přijala soukromé pozvání," uvedl. Udženija reagovala rýpnutím, že ani jí by se nemusely líbit páteční aktivity jejích kritiků. 

    Přestože Babiš měl v restauraci slavit sedmdesátiny Marie Benešové, podle dohadů tam spíš řešil politiku. Ještě jako premiér potřeboval sestavit vládu a k tomu potřeboval jednat s členy ČSSD. Oslava tak přišla vhod. 

  • 1.Babiš a sedmdesátiny Benešové

    V roce 2018 se tehdejší premiér Andrej Babiš zúčastnil narozenin někdejší členky ČSSD Marie Benešové. V restauraci se potkal s Michalem Haškem (SOCDEM) a bývalým straníkem Jeronýmem Tejcem. Babiš se v té doby snažil tvrdě vyjednávat s ČSSD o sestavení vlády, proto jeho účast na party vzala veřejnost s pozdviženým obočím.  

    „A už jsem si všiml, že z narozeninové oslavy je po Praze docela poprask. Tak tvůrcům všech konspiračních teorií mnoho zdaru v jejich náročné práci,“ napsal Hašek na svůj facebook.

    „A v pátek teda bude ČSSD projednávat tu nabídku, kterou dostala v pondělí ve Sněmovně nebo v úterý v Ambiente?“ rýpl si Martin Kupka (ODS).

    „Měla jsem sedmdesátiny. Tam bylo víc lidí, nejen tito jmenovaní. Co je na tom tak zvláštního? Tam se žádná vláda samozřejmě netvořila. Přišli mi popřát lidi, se kterými jsem pracovala, se kterými jsem něco prožila i v politice, a byla to normální narozeninová oslava, kde se nepracovalo,“ uvedla Benešová, která působila jako ministryně spravedlnosti během Rusnokovy vlády v letech 2013 – 2014. Rezort pak opět vedla v období 2019 – 2021. Následně ji vystřídal zmiňovaný Pavel Blažek (ODS).

    Proti jejímu úřadování se konaly protesty, lidé požadovali nezaujatého ministra. Na demonstracích se objevoval například nápis: „Benešová Marie, mé zločiny zakryje.“

    O Tejcovi se v době oslavy jejích sedmdesátin hovořilo jako o možném ministrovi vnitra, post však nakonec dostal Jan Hamáček. Hašek se dříve „proslavil“ jako lánský pučista, který se po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 tajně sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Druhý den předsednictvo strany odhlasovalo sesazení Bohuslava Sobotky. Hašek utajované jednání zapíral.

    Andrej Babiš s novým členy své vlády - ministryní spravedlnosti Benešovou a ministrem dopravy Kremlíkem Andrej Babiš s novým členy své vlády - ministryní spravedlnosti Benešovou a ministrem dopravy Kremlíkem | Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 2.Udženija slavila se Soukupem

    V únoru 2019 slavil 50. narozeniny šéf TV Barrandov Jaromír Soukup. Kromě celebrit nechyběli ani politici. Dorazil tehdejší prezident Miloš Zeman, ale i Martin Nejedlý. Nechyběl bývalý místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek či Tomio Okamura (SPD). Mezi nimi však slavila také tehdejší 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, jak psal i Blesk.

    Její strana přitom bojkotovala účast v jeho pořadech. „Zástupci ODS do pořadů Jaromíra Soukupa chodit nebudou. Pan Soukup už není moderátor, ale politický soupeř,“ napsala o měsíc dříve na twitter tehdejší mluvčí ODS Jana Havelková. Udženija tak kvůli akci čelila kritice. 

    „Ve svém volném čase si mohu dělat, co uznám za vhodné. Když mě někdo pozve na kulatiny, abych mu popřála, tak považuji za slušnost přijít. Ti, co kritizují a kádrují, by se měli zamyslet nad sebou,“ hájila se Udženija. „Je to až úsměvné. Kdyby všichni přiznali, co dělají v pátek večer, tak by se mi to taky nemuselo vždy líbit,“ dodala.

    „Alexandra Udženija se oslavy neúčastnila za ODS, ale přijala soukromé pozvání s manželem. ODS se neúčastní pořadů pana Soukupa z důvodů jeho nové politické aktivity. Nikomu neříkáme, s kým se může a nemůže stýkat. Účast na oslavě něčích narozenin snad s politikou 30 let po pádu komunismu nesouvisí a nesmí souviset,“ zastal se političky předseda ODS Petr Fiala a v podobném duchu promluvil i Martin Kupka s tím, že Soukup není „zločinec“.

    Méně se to líbilo regionálním straníkům. „Jako člen ODS, kterej v místě svého bydliště hodně komunikuje s voličema ODS, vysvětluje od rána voličům ODS, proč je na oslavě Soukupa Udženija,“ uvedl například Štěpán Chour.

    Padesátiny Jaromíra Soukupa: Alexandra Udženija (ODS) Padesátiny Jaromíra Soukupa: Alexandra Udženija (ODS) | Foto Blesk - Martin Sekanina

  • 3.Covidová oslava v Teplicích

    Rok 2021, pandemie koronaviru, lockdown, roušky a rozestupy. Ani to českému podnikateli Petru Bendovi nebránilo uspořádat narozeninový večírek. Následně padlo několik hlav – o svou funkci kvůli účasti na party přišel liberecký policejní šéf Vladislav Husák, poslanec Milan Hnilička (ANO) i místní zastupitel Michal Kasal (Pro sport a zdraví).

    Na akci přišel i expremiér Jiří Paroubek, tehdy už však nezastával veřejnou funkci. V hotelu, kde oslava probíhala, pak dokonce nocoval.

    „Petru Bendovi jsem krátce pogratuloval a pak jsem se věnoval práci. S jeho hotelovou společností mám dlouhodobou smlouvu o spolupráci. Řešil jsem s ředitelem a účetním jeho firmy hospodaření společnosti. Ostatně tak jako každý měsíc. Bláboly o mejdanu se mě dotýkají. Je o mně obecně známo, že již pět let nepiji alkohol. Přišlo mi rozumné a úsporné řešit v jednom pracovní věci a gratulaci, abych ušetřil jednu cestu do Teplic,“ řekl Paroubek Blesk Zprávám.

    Oslava Petra Bendy (23. ledna 2021 v teplickém hotelu Prince de Ligne) Oslava Petra Bendy (23. ledna 2021 v teplickém hotelu Prince de Ligne) | Blesk:foto CNC: Paparazzi Blesk !

  • 4.Blažek popíjel s Nejedlým

    Letos v létě se objevil na narozeninové oslavě bývalého Zemanova poradce Martina Nejedlého ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Vysvětloval to tím, že venku silně pršelo a jemu nezbývalo, než v restauraci zaujmout místo vedle Nejedlého. Nyní za to schytává kritiku i z vlastních řad. „Rodinné“ akce se navíc zúčastnili vlivní podnikatelé i lobbisté, zjistil Deník N.

    Premiér Petr Fiala (ODS) se Blažka svým způsobem zastal – za důležité označil to, že schůzka byla náhodná a nikoliv plánovaná. Předtím však přiznal, že to nebylo vhodné. Blažek se později omluvil všem, kterých se setkání „dotklo“.

    „Chci se omluvit všem, kterých se dotkla zpráva o mém soukromém setkání s Martinem Nejedlým. Ačkoli setkání bylo náhodné a nejednalo se o žádnou předem plánovanou 'pracovní' schůzku, chápu, jaký dojem její zveřejnění vyvolalo v řadách široké veřejnosti. Uznávám, že mé setrvání v restauraci za přítomnosti Martina Nejedlého bylo nevhodné,“ uvedl.

    „Takové kontakty mohou nespravedlivě poškodit obraz celé vlády. Svoje výhrady jsem sdělil premiérovi,“ komentoval situaci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Za hranicí dobrého vkusu,“ napsal Ivan Bartoš z Pirátů, od kterých kritika zaznívá nejvíce.

    Nečekané shledání: Ministr Blažek se na Žižkově veselil s poradcem Zemana Nejedlým Nečekané shledání: Ministr Blažek se na Žižkově veselil s poradcem Zemana Nejedlým | Blesk: T. Tran, Z. Pecák
  • 5.Prymulova hospoda na Vyšehradě, která mu zlomila vaz

    V živé paměti má česká veřejnost stále ještě kauzu z „covidového období“, která stála post tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Ten si v říjnu 2020 v době striktních protiepidemických opatření vyrazil do luxusní vyšehradské restaurace Rio’s. Korunu tomu všemu nasadil fakt, že lockdownová pravidla zavedlo samo Prymulovo ministerstvo. „Já vás prosím, zůstaňte doma! Prosím, pomozte mi v mé práci...,“ apeloval tehdy pouhé okamžiky před svou večerní výpravou na občany v televizním vysílání.

    V prostoru gastronomického zařízení Prymula nebyl sám, veselil se tam s ním například tehdejší šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nebo majitel restaurace Raimund Špunda. Hosté posezení si přitom v dobré náladě zároveň jaksi opomněli nasadit předepsané respirátory. Poté, co fotograf Blesku zmíněnou sešlost nafotil, byla důvěra veřejnosti v ministra podlomena natolik, že se svého postu nakonec musel vzdát a stáhnout se do ústraní.

    Omlouvám se, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, že jsme se setkali v zavřené hospodě,“ snažil se ráno po incidentu zachránit situaci Faltýnek, podle něhož byla hlavní náplní večera diskuze nad misí vojenských zdravotníků. K večeři v restauraci prý musel přistoupit vzhledem k tomu, že se mu dříve během dne ministra zastihnout nepodařilo. „Ten den jsem ho nedohnal. Předseda Sněmovny mě poprosil, ať to s ním řeším, a já jsem ho nedohnal. Byla to chyba a omlouvám se,“ sypal si popel na hlavu. Nakonec Faltýnek rezignoval na post místopředsedy hnutí ANO.

    Poněkud zmatečně reagoval na prozrazení tajné schůzky Prymula. „Já jsem byl v salonku, nevěděl jsem, za tohle se omlouvám, nevěděl jsem, kam jdu, kde to jednání mělo být. To znamená, jel jsem na adresu,“ snažil se marně vyvléknout z nepříjemné situace. Přestože se Prymula původně svému odstoupení z ministerské pozice bránil, ve finále neměl na výběr. „Stojím tu jako člověk, který vypadá, že káže vodu a pije víno. Vypadá to, na základě obrázků z Blesku, jako bych něco porušil, já tady s plnou vážností říkám, že jsem nic neporušil, rezignovat nehodlám,“ tvrdil zpočátku. „Já jsem skutečně v tuto chvíli okamžitě připraven rezignovat, ale musí tady být nástupce, komu to předám,“ uvedl jen o pár dní později. A tak se také stalo, Prymulovo místo následně zaujal Jan Blatný (za ANO).

    Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

Menhira ( 22. září 2023 09:21 )

Úplně trapné! Pokud člověk není odsouzený a já nejsem právě jeho soudcem, tak proč bych se proboha s ním neměl stýkat? To tady budeme škatulkovat celou republiku, kdo s kým může promluvit a kdo ne a kdy smím už promluvit? Být panem Nejedlým, v tomto případě, tak se budu asi bránit, protože z něj udělali někoho prašivého a někoho mimo společnost, s kým se lidé stýkat nesmějí. To zavání šikanou a je to na žalobu. Myslím, že jsou tu důležitější věci k řešení než tato pavlačová politika. Spíš by mne zajímalo, kolik toho už ta naše fialová banda odklonila, že odvádí těmito blbostmi od sebe pozornost.

krapotkin ( 23. srpna 2023 17:55 )

Má v tom praxi, tak dělá, co ho naučili.

krapotkin ( 23. srpna 2023 17:53 )

Ještě by našli další koks a vyšňupali by ho. Jsou to lakomci a do Brna by neposlali ani deko.

krapotkin ( 23. srpna 2023 17:50 )

Měl by zaplatit odpustky - třeba 10 milionů do státná kasy, aby nemusela vláda pro drobné okrádat důchodce.

naidka ( 23. srpna 2023 11:54 )

Pardon, abych mu neubližovala. Fiala z toho vyvodil závěr, že se Blažek v hospodě schoval před deštěm a že mu věří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa