Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident Pavel kvůli chybě v novele nebude moci podat majetkové oznámení. Napsal proto Pekarové

Autor: ČTK - 
10. srpna 2023
16:01

Prezident Petr Pavel upozornil na to, že kvůli nedostatkům novely o střetu zájmů nebude moci naplnit novou povinnost o podávání majetkového oznámení. Uvedl to dnes v dopisu předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09), který připojil k podepsané předloze. Jelikož hlava státu nemá zákonodárnou iniciativu, Pavel ji požádal o „zvážení kroků“ k nápravě další předlohou tak, aby mohl zákonné povinnosti dostát.

Původní vládní předloha jen měnila organizaci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Úpravy zákona o střetu zájmů se do ní dostaly ve Sněmovně pozměňovacím návrhem skupiny koaličních poslanců v čele s Jakubem Michálkem (Piráti).

Součástí jeho úpravy je i zahrnutí prezidenta republiky do tohoto zákona. Prezident republiky by tak měl každoročně podávat majetkové oznámení a platit pro něj budou i další povinnosti včetně zákazu vlastnictví médií vrcholnými politiky. Michálek sdělil, že se bude prezidentovu vyjádření věnovat.

Petr Pavel uvedl, že s takovou změnou zákona souhlasí. Poukázal ale na to, že zapracování prezidenta republiky do zákona se nepromítlo do dalších ustanovení. Jde zejména o výčet úřadů, které zapisují veřejné funkcionáře do registru oznámení vedeného ministerstvem spravedlnosti. Na zápis funkcionáře do této evidence se podání oznámení o činnostech, o majetku a o příjmech a závazcích váže.

„Zákon mi tak ukládá podat uvedená oznámení, ale neřeší, jakým způsobem a kdy tak mám učinit,“ napsal prezident. Odstranění takové mezery v zákonu výkladem podle něho není možné.

„S dopisem pana prezidenta se seznámím, jakmile se vrátím z dovolené, a věřím, ze spolu s paní předsedkyni a legislativci najdeme řešení úskalí, která pan prezident zmiňuje,“ napsal ČTK Michálek.

Přijatý pozměňovací návrh k úpravám zákona o střetu zájmů zejména zpřísňuje zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky, podobně jako přijímání dotací a investičních pobídek. Média například nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu, za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. Prezidentův podpis novely Michálek ocenil.

„Zpřísnění zákona znamená, že se politika i do budoucna očistí od přímého ovládání médií a čerpání dotací do vlastních firem, a to bez ohledu na barvu politického dresu, což byl jeden z našich klíčových protikorupčních slibů,“ podotkl předseda pirátského poslaneckého klubu.

Úprava také zmírňuje nedávno přijaté omezení využívání údajů z majetkových oznámení vrcholných politiků. Ustanovení, podle nichž mohou být veškeré informace vedené v registru oznámení „použity a dále zpracovávány pouze za účelem zjištění případného porušení povinností veřejného funkcionáře“, se bude opět vztahovat jen na vybrané činitele.

Video  Pavel vytkl Sněmovně: Chybí mi větší vzájemné naslouchání mezi vládní většinou a opozicí.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

trintin ( 13. srpna 2023 10:30 )

...ale neřeší, jakým způsobem?? Co zkusit doručení poštovním holubem?

roxin ( 13. srpna 2023 10:03 )

Soudruh pávek kvůli chybě v novele si raději 14 dní raději odpočine aby se na to zapomnělo.

jajas ( 12. srpna 2023 21:12 )

Vtipné! S tím, co mám nebo nemám říkat jsi začal, tak jsem ti sem tam zopakoval, ať si to necháš na doma...a ty ne a ne?

jajas ( 12. srpna 2023 17:18 )

A také máš vzácný dar neustále někomu říkat co má dělat. Takže ještě jednou: "Ty hloupé připomínky si nechej na doma a neříkej mi, co mám nebo nemám dělat. Zase na tom nejsi tak dobře, abys tady kohokoliv dirigoval....

jajas ( 12. srpna 2023 14:32 )

Petr BAF: Máš vzácný dar se chytnout jednoho slova z některého z příspěvků a s tím si pak vystačíš na hafo svých dalších vzácných myšle­nek.­....­....Nic jiného jsi z mého příspěku asi nepochopil....i když možná pochopil, ale nevíš, co bys k tomu jiného napsal. Hmmm, takže kontext...jsem netušil, že tě to jedno slovo tak zaujme....jestli to nebude tím, že si to celé neumíš dát do kontextu......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa