Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel s Pekarovou draží pero, kterým podepsal slib: Peníze dostanou samoživitelky

Autor: amb - 
30. srpna 2023
12:10

Prezident Petr Pavel dal společně s šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) do dražby pero, kterým podepsal během inaugurace slib. Jeho vyvolávací cena je 30 tisíc korun. Výtěžek by měl dostat Klub svobodných matek, který pomáhá samoživitelkám a samoživitelům. Pero vyrobila firma Česká pera z černého kaučuku, má stříbrný hrot a jsou na něm národní barvy. 

Pavel se tak rozhodl k příležitosti půl roku od inaugurace, oznámila ve videu na sociální síti X předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová. Soutěž o pero, které se může zúčastnit kdokoliv, poběží 50 hodin a skončí 1. září ve 12:00.

Psací pero z černého kaučuku vyrobila česká firma Česká pera pod vedením Marka Najvara. Doplňuje ho ozdobný kroužek v národních barvách z akrylu. Pero bylo uloženo do dřevěné kazety z ořešáku černého.

„Má na svém hrotu kus historie,“ komentovala Pekarová Adamová. Ve videu také uvedla, že peníze z dražby by samoživitelky a samoživitelé mohli využít na začátku nového školního roku, kdy mají nemalé výdaje. 

Mosazné pero se dražit nebude

Při inauguraci Petra Pavla figurovalo ještě jiné pero, které bylo součástí prezidentského slibu. To bylo vyrobené čistě z mosazi a také má za sebou zajímavý příběh. Vytvořil ho děda Karla Matějky, autora desek, ve kterých byl slib. 

„Elegantní mosazné pero se speciálním závitem je vyrobeno čistě z mosazi. Soustružil jej Karlův dědeček Vojtěch ve svých 86 letech v Běšinech na Šumavě. Vznikly celkem dva originální kusy, jež se liší délkou hrotu. V peru je zasazena náplň s archivním inkoustem značky Penac, které zaručuje kvalitu podpisu i po mnoha dekádách,“ uvedla Petra Dočekalová, která pro slib vytvořila písmo. 

„Když jsem to dědovi řekl, měl velkou radost a byl neskutečně poctěn, že může pero vyrobit. Je neuvěřitelné, co děda ve svém věku zvládl,“ uvedl Matějka. Pero bylo vyráběno ručně a do dražby nepůjde. 

Video  Takhle složil Petr Pavel slib: Potlesk pro nového prezidenta ve Vladislavském sále  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

santikxauz ( 1. září 2023 05:37 )

Doufám,že tam MPA přihodila aspoň 500000.

hejhej ( 31. srpna 2023 19:36 )

safinka59:

e.lesanova ( 31. srpna 2023 16:23 )

Nejste sama, kdo tu podobnost zaregistroval...že by "záměr" MPA??

safinka59 ( 31. srpna 2023 15:32 )

Pekarce k patce chybí už jenom knír...podoba bude dokonalá, když si ho domaluje perem agenta Pávka...🤣🤣🤣

panda82 ( 31. srpna 2023 13:35 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa