Nebojte se stěžovat

Na nevyžádaný telemarketingový hovor si můžete stěžovat Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ). Obrátit se na něj můžete osobně, písemně (např. e-mailem, poštou), telefonicky nebo na webových stránkách ZDE. Stačí, když uvedete datum a čas hovoru, účel hovoru (marketing) a jeho stručný obsah. Doplňte název společnosti (pokud ho víte), telefonní číslo volajícího, telefonní číslo vaše i vašeho operátora.

Pokuta 50 milionů

Od 1. července jsou marketingová volání, ke kterým jste předem nedali souhlas, nelegální. Volajícím hrozí za nevyžádané telefonáty sankce až do výše padesáti milionů korun.

Kdo vám může volat

Všechna nečekaná volání ale nemusí být nezákonná. S nabídkou zboží a služeb vám i nadále můžou volat podnikatelé, jejichž jste klientem, stejně jako pracovníci průzkumů veřejného mínění. Můžou vám tedy volat z vaší banky s nabídkou služeb, může vás kontaktovat lékař nebo doručovatel balíčku z e-shopu.

Rovnou zavěste

Nechcete nic s nikým řešit a dohadovat se? Jednoduše po zvednutí telefonu řekněte volajícímu, že vás hovor obtěžuje, odporuje právní úpravě, a zavěste.

5 nejdůležitějších kroků

Obtěžují vás otravné telefonáty s nevyžádanými nabídkami? Odmítněte je jednou provždy. Postup krok za krokem vysvětluje právník a člen Rady Českého telekomunikačního úřadu Lukáš Zelený.

Mgr. Lukáš Zelený
Autor: Tonda Tran

* Pokud je to možné, zapněte nahrávání hovoru. Pokud nikoli, nevadí to.

* Zeptejte se, kdo volá, proč volá a odkud má vaše číslo.

* Zdůrazněte, že jste skrze svého operátora nevyjádřili souhlas s telemarketingem ve veřejném seznamu a nejste si vědomi ani toho, že by daná společnost mohla nakládat s vašimi osobními údaji (neudělili jste jí k tomu souhlas, nenakupovali jste u ní, nemáte s ní uzavřenou smlouvu).

* Tvrdí volající, že má váš individuální souhlas? Řekněte mu, že ho odvoláváte! Později své odvolání můžete poslat i písemně.

* Hovor v klidu a bez průtahů ukončete. Nezapomeňte si zaznamenat čas hovoru a číslo volajícího. Pokud jste hovor nahrávali, uložte si nahrávku.

 

Video
Video se připravuje ...

Okrádání a vyhrožování seniorům. Jak Blesk pomohl zatočit se známými šmejdy? Videohub