Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sněden kanibaly nebo rozsápán lvy: Jak se dá umřít během dovolené

/
  • Dobrodružné výpravy, které skončily tragédií
    Aktualizováno - 10. srpna 2023 ● 11:50
    31. července 2023 ● 05:00

    Na konci června se průzkumnému týmu podařilo z oceánského dna vyzvednout trosky ponorky Titan. Pátrací akci, jejímž cílem byla záchrana pětice miliardářů, sledoval takřka celý svět. Z pohledu historie se však nejedná o ojedinělý případ. Existuje nespočet výprav, jejichž členové toužili po dobrodružství, ale místo něj nalezli smrt. Někteří lidé tráví holt dovolenou jinak.

  • 1.

    Nevydařená misionářská výprava

    John Allen Chau (†26) si celý život přál šířit jméno Ježíše Krista mezi neznabohy. Obracet na víru nechtěl své hřešící spoluobčany, ale domorodé kmeny. Mohlo by se zdát, že mladý misionář žil na přelomu 18. a 19. století. Tedy v období, kdy Evropané dominovali většině světa a kolonizované obyvatele přiváděli na „správnou“ víru. Pravdou však je, že Chauovi by letos bylo pouhých 31 let, kdyby se v roce 2018 nerozhodl navštívit ostrov ležící v Andamanském moři.

    Jak popisuje server DailMail.com, na Severním Sentinelu není vybudována žádná moderní infrastruktura. Nenacházejí se zde žádná města ani silnice. Na ostrově, jehož rozloha činí zhruba 60 kilometrů čtverečních, žije pouze pár stovek domorodých obyvatel, takzvaných Sentinelců. Právě jim Chaun hodlal vyprávět o Spasitelových skutcích.

    Na opuštěný ostrov se Američan dostal pomocí rybářské lodě, která jej vysadila v jeho blízkosti a zbytek cesty doplul na malém kajaku. Nejdříve projížděl kolem pobřeží, než si všiml skupiny lidí. Když se k nim chtěl přiblížit, aby je pozdravil, vytáhli na něj luk.

    Prvotní nepřívětivostí se nenechal odradit, věděl totiž, že Boží prozřetelnost jej přivedla právě sem, a tak se rozhodl vytrvat. Vylodil se a další den se s Písmem a několika dary odebral za bezvěrci. Od té doby o něm už nikdo nikdy neslyšel. Pouze se po něm dochoval dopis, který adresoval svým rodičům.

    Okolnosti smrti Johna Chaua nejsou známy, jeho tělo nebylo repatriováno.
    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 2.

    Drsná Kamčatka

    Kamčatský poloostrov, nacházející se ve východní části Ruské federace, je známý svými přírodními sceneriemi. Pro oblast, která je stále geologicky aktivní, jsou typické gejzíry a sopky.

    Divoká příroda zlákala i Igora Malinovského (†25). Bývalý ruský biatlonik, který se pro tuto příležitost naučil pilotovat vrtulník, s sebou vzal úspěšnou podnikatelku Zoju Kajgorodovou (†35) a manažera telekomunikační společnosti Sergeje Kolesňaka (†39).

    Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?
    Autor: Blesk

    Na severně položeném poloostrově vládne nepříznivé počasí, kterému se nevyhnula ani trojice dobrodruhů. 16. července 2022, kdy se vznesli do vzduchu, oblast zasáhla bouře. Poté, co pominula, se záchranářům nepodařilo s vrtulníkem navázat kontakt.

    Jeho trosky našli až o den později. Dle závěru vyšetřování se zřítil v blízkosti sopky Uzon. Když na místo dorazili záchranáři, nejprve nemohli těla objevit. Až o pár kilometrů dál si všimli ohlodaných torz, která nejspíše rozsápali medvědi.

    Poté, co se vrtulník zřítil, těla posádky roztahali hladoví medvědi. (ilustrační foto)
    Autor: profimedia

  • 3.

    Smrt v ledovcové jeskyni

    Tierra del Fuego se v překladu nazývá jako Ohňová země. Takto ji v roce 1520 pojmenoval slavný mořeplavec Fernão de Magalhães. Když totiž plul kolem roztroušených ostrovů, všiml si oranžové záře linoucí se z různých bodů. Myslel si, že se jedná o malé sopky. Ve skutečnosti ale šlo o tábořiště původních obyvatel.

    Dnes souostroví navštěvují tisíce turistů, kteří si chtějí prohlédnout ledovcové jeskyně. Při jedné takové výpravě došlo loni na podzim k tragickému úmrtí. Neukázněný Brazilec nerespektoval výstražné cedule a rozhodl se prozkoumat jeskyni Jimbo na vlastní pěst. V jednu chvíli se ze stropu uvolnil kus ledu a roztříštil mu hlavu.

    Ledovcové jeskyně lákají svými barvami. (ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Zkušený průvodce

    Jako námět pro nový true crime seriál zní příběh německého páru, jehož putování po rajských zákoutích Francouzské Polynésie se proměnilo v peklo na zemi. Stefan Ramin (†40) a Heike Dorschová dlouhá léta snili o obeplutí početného souostroví rozkládajícího se ve vodách Jižního Pacifiku. Na jejich plavbě katamaránem je provázel Arihano Haiti (33), zkušený turistický průvodce, který se v minulosti zúčastnil nespočtu podobných výprav.

    Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?
    Autor: Blesk

    Na začátku října 2011 skupina doplula k ostrůvku Nuku Hiva, jenž proslul díky románu Bílá velryba od Hermana Melvilla. Když se utábořili, muži odešli společně do džungle. Po mnoha hodinách se vrátil pouze Arihano a naléhal na Heike, ať běží pomoc zraněnému Stefanovi. Ženu ale při cestě napadl a pokusil se ji znásilnit. Němce se naštěstí podařilo utéct a zalarmovat místní stráž.

    Policie oblast dlouho prohledávala, než našla ohniště se zbytky lidského masa. Arihaneho se jim podařilo chytit až po padesáti dnech, během nichž se ukrýval na menších ostrovech. Soudu se nakonec nepodařilo prokázat, zda průvodce německého turistu snědl. Byl však shledán vinným z vraždy a pokusu o znásilnění.

    Německý pár toužil obeplout souostroví na katamaránu. (ilustrační foto)
    Autor: archiv Manuely Coufalové

  • 5.

    Rozsápán lvy

    Devatenáctiletý David Pleydell-Bouverie chtěl během letních prázdnin v roce 1998 cestovat, neměl však dostatek peněz. Rozhodl se proto spojit příjemné s užitečným. Přihlásil se v cestovní kanceláři na místo asistenta a vyjel s přidělenou skupinou turistů do Zimbabwe. Jejich hlavním cílem bylo pozorování divokých zvířat u přehrady Kariba.

    Během stanování ve volné přírodě platila přísná pravidla. David jedno z nich nedodržel, a to se mu stalo osudným… Přes noc nechal vstup do stanu otevřený. Probudil se až ve chvíli, kdy kolem něj šátral lev. Mladíkovi se podařilo dostat ze spacáku a vyběhnout ven, tam na něj ale čekal zbytek smečky.

    Ostatní členové výpravy zaslechli hrozivý křik. Když se zorientovali, vzali všechno, co bylo po ruce, a pokusili se šelmy zahnat. Oheň, ani světlice na ně však neplatily. David se na podzimní semestr již nezapsal.

    Britského studenta rozsápala smečka lvů. (ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Prokletý autobus

    Chris McCandless po studiu na vysoké škole nevěděl co se sebou. Byl si však jistý, že nechce následovat linii diplom, práce, rodina, stáří, pohřeb. Na začátku 90. let rozdal všechen svůj majetek, sbalil si batoh a rozhodl se po vzoru beatníků procestovat Ameriku.

    Příběh slavného tuláka literárně zpracoval Jon Krakauer. Z Útěku do divočiny se stal světový bestseller, jenž inspiroval celou generaci k cestování po Spojených státech.

    Po jeho stopách se v létě 2019 vydali i snoubenci Veramika Maikamava (†24) a stejně starý Piotr Markielau. Cílem jejich cesty byl vrak autobusu, v němž byl v roce 1992 Chris nalezen mrtvý. Aby se k pamětnímu místu dostali, museli ale přebrodit rozbouřenou Teklaniku.

    Řeka byla turistům po pás. Museli vynakládat mnoho sil, aby je mrazivý proud neodnesl. V jednu chvíli Veramice ale podklouzla noha. Přestože se po ní Piotr natáhl, nedokázal ji zachytit. Jen se díval, jak se mu jeho budoucí žena vzdaluje z dohledu.

    Policisté ji objevili zhruba sto metrů dál směrem po proudu. Její bezvládné tělo se zaklínilo o říční kámen.

    Autobus proslavila kniha Útěk do divočiny.
    Autor: profimedia

  • 7.

    Horká koupel

    Dalším z turistů, jehož dostihla vlastní neukázněnost, byl Colin Scott (†23). V červnu 2016 procházel se svou sestrou Sable veřejnosti nepřístupnou částí Yellowstonského národního parku. Dvojice hledala vhodné jezírko, v němž by se mohla vykoupat.

    Když se Colin k jednomu z pramenů naklonil, aby ozkoušel jeho teplotu, převážil se a spadl přímo do vařící vody. Během vteřiny jeho tělem prostoupila strašlivá křeč, která mu znemožnila dostat se ven.

    V místech nebyl žádný signál, proto Sable musela pro pomoc doběhnout do vzdáleného střediska. Když se na místo dostavili strážci parku, bylo už pozdě. Navíc neměli žádnou techniku, kterou by chlapcovo tělo vytáhli ven. Druhý den se k pramenu vrátili, ale po Collinovi nebyly žádné památky. Kyselá voda jej beze zbytku rozpustila.

    Zesnulý turista Colin Nathaniel Scott
    Autor: Facebook

  • 8.

    Překvapení zpoza keře

    K dalšímu tragickému úmrtí během cesty po safari došlo v lednu 2022. Skupina saúdských turistů si půjčila terénní vozidlo a vypravila se k vodopádům Karuma. Čtyři přátelé vyrazili brzy ráno a po pár hodinách náročné cesty si chtěli odpočinout a dojít si na záchod.

    Jeden z členů poodešel kousek dál ke keři, když se zpoza něj vyřítil slon. Šedesátiletý muž se pokusil dostat zpět k autu, ale neměl šanci.

    Sloni zpravidla nebývají agresivní. Dle ochránců parku nejspíše šlo o samce, jenž se zrovna nacházel v říji.

    Muže zadupal agresivní slon. (ilustrační foto)
    Autor: Česká inspekce životního prostředí

  • 9.

    Ztracena v divočině

    Apalačské pohoří se táhne takřka po celé východní straně Spojených států a zasahuje i do Kanady. Přestože jeho nejvyšší bod měří pouze okolo 2000 metrů, jedná se o rozsáhlý masiv, jenž ukrývá místa takřka nezasažená moderní civilizací. Americké hory nejsou zkrátka po staletí osídlené Krkonoše.

    Šestašedesátiletá Geraldine Largayová se v létě 2013 rozhodla zdolat takzvanou Apalačskou stezku, jednu z nejoblíbenějších dálkových tras. 22. července však sešla z cesty a nedokázala se na ni už vrátit.

    Přestože se jednalo o jednu z největších pátrací akcí v dějinách parku, trvalo dva roky, než mrtvolu náhodou objevili pracující geodeti. Geraldine nejspíš zemřela na nedostatek jídla a tekutin. Své utrpení po 26 dní zaznamenávala do deníku, který věnovala svému muži a své dceři.

    Příroda je na Apalačské stezce nádherná.
    Autor: Profimedia.cz

  • 10.

    Galerie

    Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?
    Autor: Blesk

    Fotogalerie
    29 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Uživatel_5318603: To mě taky čeká

(01. 03. 2024 12:49)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy