Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zachráněný vlk Bubla se zřejmě usadil v Sasku! Fotograf ho zachytil poblíž Drážďan

Autor: pma - 
1. července 2023
11:49

Když na podzim loňského roku našli houbaři nedaleko Horní Blatné sraženého vlka Bublu, vypadalo to s několikaměsíčním zvířetem bledě. Samce se ale naštěstí podařilo zachránit a po několika měsících byl vypuštěn zpět do volné přírody. Podle nejnovějších informací se Bubla zřejmě usadil v okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory. Tam ho před pár dny vyfotil německý fotograf.

Příběh sraženého vlčího samce Bubly se začal psát na podzim loňského roku. 24. září odpoledne se vydali houbaři do lesa. Po krátké době ale v příkopu mezi obcemi Horní Blatná a Potůčky nalezli nehybně ležícího několikaměsíčního vlka obecného, kterého zřejmě někdo musel srazit.

Pro zraněnou šelmu si na místo přijeli členové záchranné stanice živočichů Drosera ze Sokolovska. Vlček, kterému se začalo říkat Bubla, po srážce s autem utrpěl otřes mozku, zlomeninu spodní čelisti a kyčle. Samcův příběh dojímal lidi z celé republiky, kteří se ochotně skládali na jeho léčbu. Během pár dní se ve sbírce vybralo přes dva a půl milionu korun.

Bubla následně podstoupil plánovanou operaci zadních končetin a čekala ho několikatýdenní rehabilitace. I když prognózy některých odborníků nevypadaly nejlépe, vlk se uzdravil a na začátku letošního roku byl dokonce vypuštěn zpět do volné přírody.

Strach o oblíbenou šelmu

Vlk dostal i telemetrický obojek, aby bylo možné sledovat jeho pohyb. Zařízení se ale po necelém měsíci rozbilo a začaly panovat obavy, co se s Bublou stalo. Naposledy bylo zvíře zachyceno na fotopasti v únoru letošního roku. V květnu německý milovník vlků Achim Heisler uvedl, že vlčího samce zachytila německá fotopast.

Koncem června podobnou informaci připojila i Mendelova univerzita v Brně. Zvíře bylo německým fotografem zachyceno  v okolí města Bad Gottleuba-Berggießhübel, tedy oblasti na levém břehu Labe mezi Drážďany a Ústím na Labem. 

První rehabilitovaný vlk 

Místo, kde byl Bubla vyfocen, se vzdušnou čarou nachází asi devadesát kilometrů od místa vypouštění. Jedná se už o druhý potvrzený záznam tohoto vlka ze stejné oblasti během června. Bubla, který je prvním českým rehabilitovaným vlkem, který byl po svém uzdravení vypuštěn zpět do divočiny, je podle odborníků v dobré kondici.

„Už na začátku jsme avizovali, že je několik možností, jak se bude situace s vlkem vyvíjet. Buď se připojí k mateřské smečce, nebo bude hledat nové teritorium. Je zřejmé, že mladý samec jednoznačně opustil mateřskou smečku a je ve stádiu rozptylu. Podobně jako jiní jedinci ve stejném věku se může přemisťovat na značné vzdálenosti,“ uvedl zoolog Martin Duľa.

To, jestli se Bubla v oblasti kolem Drážďan usídlil natrvalo, ukáže podle zoologa až delší časové období. „Jeho osud budeme i nadále sledovat,“ slíbil odborník.

Video  Vlk Bubla po operaci. (podzim 2022)  - Drosera Bublava
Video se připravuje ...

krapotkin ( 2. července 2023 08:08 )

I Bubla pochopil, že pod vládou ODS a jejích zločinců z pětikolky mu v Čechách štěstí nepokvete.

Simona Chrastná ( 1. července 2023 22:54 )

Měl štěstí 😊 Jen tak dál Bublo 👏🍀

zelvik22 ( 1. července 2023 20:33 )

bezva!!! Jestli je to opravdu Bubla, hned je den veselejší, moc mu fandím

Zobrazit celou diskusi