Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fotopasti zachytily vlka Bublu na Karlovarsku: Myslivci a veřejnost mají o zvíře strach, odborníci mírní vášně

Autor: jel - 
22. března 2023
16:44

Vlka Bublu nalezli na podzim houbaři ve špatném zdravotním stavu. Proti prvotním očekáváním se zvíře podařilo vyléčit a vrátit zpět do volné přírody. Po selhání sledovacího obojku lze zvíře pozorovat pouze pomocí fotopastí. Ty ho zachytily poblíž Karlových Varů. 

Video  Fotopasti zachytily Bublu na Karlovarsku.  - Hnutí DUHA, Šelmy.cz
Video se připravuje ...

Myslivci, kteří se s vlkem setkali mají velké obavy o jeho zdraví, lidé na sociálních sítích volají po jeho odchycení. Odborníci ale mírní vášně, podle nich není důvod, zvíře se má dobře.

Bublu nalezi na podzim houbaři u Horní Blatné, zřejmě ho srazilo auto a jeho zdravotní stav byl velmi vážný. Příběh zraněného vlka sledovalo velké množství lidí, kteří také finančně přispěli na jeho léčbu.

Zvíře se nakonec podařilo vyléčit, a dokonce i vrátit do volné přírody. Byl mu nasazen telemetrický obojek, aby bylo možné sledovat jeho pohyb. Jenomže obojek se rozbil, a tak je nyní vlka možné sledovat pouze pomocí fotopastí. Ty ho zachytily v únoru na Karlovarsku, především u Karlových Varů, v teritoriu jeho domovské smečky.

Tamní myslivci mají ovšem o zvíře obavy. Podle nich se pohybuje pouze sám a smečka ho nepřijala. „Pohybuje se jen kolem vnadišť. Podle fotografií, které jsem viděl, může do pár dnů pojít,“ uvedl pro Deník myslivec Ladislav Cinegr.

 

Vypuštění bylo správné

Strach o Bublu mají i lidé na sociálních sítích. „To přece není dobře. Vlci žijí ve smečkách, a ne osamoceně,“ napsala například Marcela. Další lidé požadují, aby byl vlk odchycen a umístěn do speciálního výběhu záchranné stanice Drossera Bublava.

Odborníci z Hnutí DUHA ale vášně mírní. Podle nich je vlk v pořádku. „Opakovaně jsem v minulosti ověřovala některá místa častějšího pobytu telemetricky sledovaného vlka. Našla jsem zbytky kořisti, krev, kosti nebo trus. Přestože nebylo snadné podle stop s jistotou potvrdit, že by se na místě pohybovalo víc vlků, podle míry konzumace kořisti soudím, že vlk na těchto místech nežral sám,“ uvedla Štěpánka Kadlecová, která koordinuje monitoring vlků v Krušných horách.

Doplnila, že fotopasti Bublu zachytily často v nepřístupném terénu a nic nenasvědčuje tomu, že by byl fyzicky handicapovaný. Naopak podle záběrů je v dobré kondici. Kadlecová dodala, že vypuštění vlka do přírody bylo správné rozhodnutí. 

hoflik hoflik ( 22. března 2023 18:20 )

Vlků je všude jako sra**k, tak s tím jedním dejte pokoj!

verka1 ( 22. března 2023 16:56 )

Bublo drž se 😀

Zobrazit celou diskusi