Ochránce zvířat zalarmoval sám vyděšený strojvedoucí. Byl přesvědčený, že přejel za zastávkou Pila u Trhanova labutí pár s mláďaty. „Zahlédl jsem je, bohužel, na poslední chvíli. Omlouvám se, bylo to za zatáčkou a vůbec jsem je neviděl. Labuťák se proti vlaku postavil, ale nebyla šance zastavit,“ popisoval smutně železničář.

Zvířecí záchranář Karel Makoň byl zrovna na Tachovsku a do hodiny, než pojede další vlak, by na místo stěží dojel. Pomohli proto hasiči. Ti zakrátko oznámili radostnou zprávu. „Labutě jsme vytlačili mimo koleje. Všechny jsou živé, akorát labuťák toho má asi dost a nemůže se postavit na nohy,“ volali z místa.

Labuťák dopadl nejhůře

Ochránci dorazili, jak nejrychleji to bylo možné. „Samice potlučená, ale bez újmy a úrazu. Všech sedm zhruba týden starých mláďat je v pořádku," řekl ochránce zvířat Radek Zeman.

Horší to bylo s labutím samcem, jeho stav byl kritický. „Myslel, že jedoucí vlak zastraší a přepere. Výsledkem je těžký otřes mozku a komplikovaná fraktura pravého křídla v těle,“ doplnil Zeman.

Bez křídla

Labutí rodinku proto převezli do plzeňské záchranné stanice. Veterinář zjistil, že zraněné křídlo labutího samce nepůjde zachránit. „Bylo roztříštěné na drobné kousíčky. Ptáci mají křehké duté kosti, je to, jako když rozbijete skleněnou trubici,“ vysvětlil  Makoň.

Nebylo na co čekal, samci museli křídlo amputovat. Zákrok přestál a teď se spolu s rodinou zotavuje ve voliéře záchranné stanice. „Hned jak se rána zklidní a částečně zhojí, bude celá rodina i s mláďaty co nejdříve vypuštěna na náhradní lokalitu,“ dodal Makoň. Novým domovem se labutím stane nejspíše řeka Berounka.

VIDEO: Zápas samců o labutí samičku v Litoměřicích. 

Video
Video se připravuje ...

Zápas samců o labutí samičku v Litoměřicích. Blesk/Michael Volf

Fotogalerie
14 fotografií