Být kolem stromů křoviska, vzala by to malá sova po větvičkách zpět k hnízdu sama. Hladké kmeny ale pro ni byly nepřekonatelnou překážkou. Pomoci vypadlíkovi tak museli přivolaní ochránci. Jenže rozruch kolem potomka se moc nelíbil soví mámě.

„Kňouravým jakoby „štěkáním“ a přelety nad mou hlavou dala jasně najevo, že nemám na mládě sahat,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň. Bez toho by ale malé sovičce pomoci nemohl. Mládě dostalo ornitologický kroužek, zbývalo ještě najít v korunách hnízdo.

Návrat do větví

To zahlédli na okrasné borovici asi 20 metrů nad zemí.  „Původně to bylo asi hnízdo straky a na jeho základu vyhnízdil letos kalous,“ uvedl Makoň s tím, že další, zhruba stejně staré mládě sedělo nedaleko hnízda na větvi.

„Kolega proto na strom vylezl a kalouse vrátil bezpečně do jeho koruny,“ dodal Makoň. Když se vypadlé mládě vrátilo do hnízda, zklidnila se i soví máma.

Lépe se zeptat

Mladá rodina se zachovala dobře, že zavolala zvířecí záchranáře a do jejich příjezdu u sovičky počkala. Lidé mohou na procházkách jarní přírodou snadno natrefit na zdánlivě opuštěná mláďata volně žijících zvířat či ptáků.

„Většina mláďat své rodiče má a není třeba je z lokality odnášet a zachraňovat,“ dodal Makoň. Vždy je lepší volat ochráncům či zvířecím záchranářům, situaci popsat a řídit se jejich radami.

VIDEO: Dálniční policisté zachránili sraženou sovu.

Fotogalerie
7 fotografií