Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děsivé varování hygieniků: V nemocnici skončilo 17 lidí s encefalitidou. Chytili ji z mléka!

Děsivé varování hygieniků: V nemocnici skončilo 17 lidí s encefalitidou. Chytili ji z mléka!
Děsivé varování hygieniků: V nemocnici skončilo 17 lidí s encefalitidou. Chytili ji z mléka!  (Autor: Profimedia)
Aktualizováno -
4. července 2023
10:30
Autor: štt - 
3. července 2023
05:00

V banskobystrické nemocnici je v současné době hospitalizováno sedmnáct osob, u nichž lékaři potvrdili nákazu klíšťovou encefalitidou. Dle zveřejněných informací měli onemocnět po požití farmářských výrobků. Jeden z pacientů se nachází ve vážném stavu.

„Již nyní je počet hospitalizovaných větší než za všechna minulá období dohromady,“ uvedla pro noviny.sk Diana Vološinová, primářka infektologického oddělení z Fakultní nemocnice F. D. Roosevelta. Dle jejího názoru za nárůstem stojí klimatická změna. Škůdci migrují do chladnějších oblastí, jako je například Horní Pohroní, odkud pochází většina pacientů.

Nebezpečné virové onemocnění se ukrývalo v nepasterizovaném ovčím mléce a sýrech. „Vyzýváme lidi, aby podobné výrobky konzumovali s vysokou opatrností. Ti, kteří se nechtějí vzdát farmářských specialit, ať zváží očkování,“ zdůraznila Vološinová.

Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění. Infekce se projevuje ve dvou fázích. V první, asi dva týdny po styku se škůdcem, pacient pociťuje bolesti hlavy, má horečky a další příznaky podobné chřipce.

Po přechodném zlepšení se asi po týdnu vrátí silné bolesti hlavy a vysoké horečky. Dále mohou se objevit i neurologické příznaky, jako je citlivost na světlo nebo slabost končetin.

Při zjištění příznaků klíšťové encefalitidy by měl pacient vyhledat praktického lékaře, při závažnějších projevech pohotovost nebo urgentní příjem.

Video  Klíšťová encefalitida  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 3. července 2023 12:12 )

Naštěstí mlíko nepiju, jenom pivo a rum (ten se mi snaží EU znechutit jeho trapným přejmenováním).

doktormediciny ( 3. července 2023 11:58 )

Clanej je hezky a obsazny. My tady na Morave pijeme jen kravske mleko.Udivuje mne, ze se na Slovensaku s tim nedovedou nejakym zpusobem vyporadat..

kupredu-leva ( 3. července 2023 09:01 )

Znám případ encefalitidy z nepasterizovaného kozího mléka.

Zobrazit celou diskusi