Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Turista (27) s přítelkyní vyryl jména do Kolosea: Vandala odhalili! Hrozí mu až 5 let a mastná pokuta

Autor: simao, ČTK - 
1. července 2023
13:28

Vyrazil do Věčného města a zohyzdil zeď slavného římského Kolosea! Turista, který byl identifikovaný jako trenér fitness Ivan Dimitrov (27), byl však přistižen při činu a natočen kolemjdoucím mužem. Italská policie již oznámila, že se vandala podařilo identifikovat, tleská tomu i tamní ministr kultury. Podle britského Daily Mailu mu hrozí za vandalství až 5 let vězení a pořádně mastná pokuta.

Britský fitness instruktor Ivan Dimitrov vyrazil do italského hlavního města s přítelkyní Hayley Breaceyovou. Pár z britského Bristolu při procházce po městě zavítal i ke slavnému Koloseu.

Dimitrova však nenapadlo nic lepšího než vyrýt pomocí svazku klíčů do zdi cenné historické památky nápis „Ivan + Hailey 23“.

Svědek: „Hloupej kretén“

Kolemjdoucí turista Ryan Lutz jeho počínání nahrál na telefon. „Děláš si p*del, chlape?“ oslovil Dimitrova, který však nereagoval, „dílo“ dokončil a s bezelstným úsměvem se otočil přímo na objektiv rozhořčeného muže. „To je v p*deli, člověče. Hloupej kretén,“ ulevil si Lutz při pohledu na vandala Dimitrova.

Identifikovali ho, omluvil se…

Americký turista Lutz, který Dimitrova natočil, umístil video na sociální sítě poté, co podle jeho slov strážci Kolosea o jeho záznam nejevili zájem.

Italští karabiniéři však o záznam zájem projevili a Dimitrov, který se z Itálie vydal s přítelkyní do Bulharska, odkud pochází, byl již identifikován pomocí kamerových záznamů i záznamů z hotelu, upozornil Daily Mail.

„Kontaktoval nás poté, co jsme zjistili jeho mobilní telefon z hotelových záznamů a nechali mu vzkaz, aby nám zavolal. Přirozeně se obával právních důsledků,“ uvedl pro Daily Mail italský major Roberto Martina a pokračoval: „Kolegové s mužem mluvili a on vyjádřil svou omluvu a upřímnou lítost nad tím, co udělal.“

Podle člena italských karabiniérů Martina tím však celý případ zdaleka nekončí. Policejní zpráva zamíří na britskou adresu Dimitrova, policista uvedl, že záležitost budou řešit italské soudy, kde by se měl britský turista zpovídat osobně. „Neptali jsme se ho, proč to udělal. To bude muset vyslechnout soudce,“ uvedl Martina.

Hrozí mu mastná pokuta

Problém má aktuálně pouze Dimitrov, jeho přítelkyně nikoli. „Dívka není součástí žádné stížnosti, takže pokud jde o nás, je to nevinná strana. I když technicky vzato by mohla být vnímána jako spolupachatel,“ dodal Martina.

Daily Mail uvedl, že muži může za vandalství na historické památce hrozit v krajním případě až 5 let vězení a pokuta až 15 tisíc eur (cca 356 tisíc korun).

Rozčilený ministr kultury

Pobouření nad činem přitom vyjádřil italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano. Poděkoval však italským karabiniérům za to, že muže vypátrali. 

„Děkuji karabiniérům za to, že okamžitě identifikovali údajnou osobu odpovědnou za necivilizovaný a absurdní čin spáchaný v Koloseu. Čin, který urazil všechny na celém světě, kteří oceňují hodnotu archeologie, památek a historie. Nyní doufám, že spravedlnost nabere cestu důsledným uplatňováním zákonů,“ uvedl ministr.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Itálii?  - Videohub
Video se připravuje ...

trintin ( 1. července 2023 14:29 )

...on vyjádřil svou omluvu a upřímnou lítost nad tím, co udělal?? Autorka článku správně poukazuje na to, že Bulhar kýve ano ale myslí ne, takže svého činu nelituje.

Zobrazit celou diskusi