Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Je na spadnutí další pandemie covidu? Je nevyhnutelná a nejsme připraveni, varuje profesor

Autor: Darina Jíchová - 
1. července 2023
05:00

Pandemie covidu-19 je za námi, vzpomínkou na ni jsou jen všudypřítomné dávkovače na dezinfekci a zásoba respirátorů. Nicméně z Británie, kde se přezkoumává počínání expremiéra Borise Johnsona během krize, zaznívá, že se brzy svět může potýkat s další vlnou pandemie covidu, uvedl list Daily Mail.

Profesor David Alexander z prestižní londýnské vysoké školy University College London tvrdí, že další pandemie koronaviru – covid 2.0 – je nevyhnutelná. Jeho slova zaznívají právě v době, kdy vyšetřovací komise vynáší na světlo další a další známky „nepřipravenosti“ a podcenění situace ze strany vlády během krize minulé. Alexander je expert na katastrofy a řízení rizik. Podle něj „dějiny přímo diktují to, že i další koronavirová vlna by uvrhla svět do zdravotnické krize“.

„Jsem docela překvapen, že vláda další možnost pandemie covidu hodnotí jen jako reálnou možnost. Podle mě by mnohem lepší bylo to nazvat nevyhnutelnou situací, zvláště s ohledem na historii, pandemie jsou nedílnou součástí našich dějin,“ připomněl rovněž to, že zatím bylo identifikováno sedm koronavirů, které napadají člověka, včetně SARS, MERS, oba tyto koronaviry v 21. století vyvolaly těžké epidemie.

„Myslím, že to podstatné je otázka: Domníváte se, že vláda v rámci svých možností udržuje veřejnost v bezpečí? Moje odpověď je ne, nebo alespoň ne dostatečně,“ nebral si servítky. Hlavního právníka vyšetřovací komise Huga Keitha následně zajímalo, zda má Alexander nějaké doporučení, jak by vláda mohla bezpečnost veřejnosti zlepšit. Expert však konkrétní rady nezmínil.

Británii pro pandemii chybí krizová strategie

„Každý z nás odpovídá za vlastní bezpečí, nicméně vláda je v tomhle také klíčová. Má základní a centrální roli v poskytování bezpečí svému lidu a myslím, že by v tomhle ohledu mohla dělat víc a lépe,“ komentoval Alexander. „Bylo to prosté štěstí, že jsme se nemuseli během pandemie současně vypořádat s další významnou událostí, jako jsou vážné a rozsáhlé záplavy, protože by to ještě více zkomplikovalo požadovanou reakci,“ doplnil specialista na krize a jejich management.

Není sám, kdo kritizuje vládu a zpochybňuje její připravenost na další pandemie, zvláště pak tzv. vládní postcovidový dokument o britské odolnosti. Někdejší pracovník ministerstva obrany Bruce Mann uvedl, že „to neobsahuje žádnou strategii“. „Bylo to avizováno jako strategický plán, jenže strategie je to, co tomu chybí. Dokument je plný dobrých nápadů, ale nepropojuje je žádný sjednocující plán, který by společnost za krize mohla použít,“ dodal. Mann i Alexander požadují „radikální“ přepracovaní krizového dokumentu.

Limonadovy_joe ( 14. srpna 2023 05:30 )

V Cesku pamndemie uz je, Fiala a spol.

Shanta Siuda ( 28. července 2023 04:28 )

Městský úřad pro mimořádné události ve Wu-chanu ve středu ve svém prohlášení uvedl, že některá síťová zařízení sběrných míst předních stanic Centra pro monitorování zemětřesení ve Wuhanu byla vystavena kybernetickému útoku ze strany zámořské organizace, kterou monitoroval National Computer Virus. Středisko nouzové reakce (CVERC) a čínská společnost pro internetovou bezpečnost 360.

Středisko okamžitě uzavřelo zařízení, které bylo zasaženo, a nahlásilo útok orgánům veřejné bezpečnosti, aby případ prošetřily a hackerskou organizaci a zločince vyřídily v souladu se zákonem. , uvedlo prohlášení.

Wuhanský úřad pro veřejnou bezpečnost Jianghan sub-úřad potvrdil objev programu trojského koně pocházejícího ze zahraničí ve Wuhanském centru pro sledování zemětřesení. Podle úřadu pro veřejnou bezpečnost může tento program trojského koně nelegálně kontrolovat a krást data o seismické intenzitě shromážděná předními stanicemi. Tento čin představuje vážnou hrozbu pro národní bezpečnost.

Orgány veřejné bezpečnosti v této věci zahájily vyšetřování a dále provedly technickou analýzu extrahovaných vzorků trojských koní. Předběžně bylo zjištěno, že incident byl kybernetický útok iniciovaný zahraničními hackerskými organizacemi a psanci.

Barbucha ( 6. července 2023 17:46 )

V době, kdy se i proti vůli mocných rozjíždějí žaloby a procesy obětí tzv. očkování, kdy na netu kolují ověřené vědecké studie o následcích všech šílených opatření a RNA "vakcinace" a i tehdejší protagonisté všech opatření připouštějí chyby pod tlakem faktů, je jakékoli hrození další covidovou vlnou snad trestný čin! Profesor? Šílenec je to!

Jirik-ta ( 5. července 2023 13:08 )

Jirik-ta ( 5. července 2023 13:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa