Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čistka ve vládě i v armádě: Kim popravil exministra a významného generála zbavil moci

Autor: ČTK - 
5. ledna 2023
12:50

Bývalý severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho, který hrál významnou roli při summitech vůdce KLDR Kim Čong-una s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v letech 2018 a 2019, se údajně stal obětí čistky. Podle agentury Reuters to dnes uvedli jihokorejští poslanci s odvoláním na rozvědku. Agentura rovněž informovala, že byl druhý nejvyšší představitel severokorejské armády po vůdci země odvolán z funkce. Odchod Pak Čong-čona byl oznámen na výročním zasedání vládnoucí Korejské strany práce, které se konalo minulý týden.

Ri Jong-ho nebyl vidět na veřejnosti od roku 2019, kdy neúspěchem skončily rozhovory Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Hanoji o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Japonský list Jomiuri šimbun s odkazem na nejmenované zdroje ve středu napsal, že Ri byl v loňském roce popraven.

Jihokorejské tajné služby poslancům řekly, že se Ri stal obětí čistky. Zda byl popraven, ale není jasné, uvedl dnes člen zpravodajského výboru jihokorejského parlamentu Ju Sang-pom. „Čistku rozvědka potvrdila, popravu ne,“ prohlásil Ju. Podle japonského listu Jomiuri šimbun bylo popraveno i několik dalších diplomatů, kteří pracovali na severokorejském velvyslanectví v Británii.

Ri, který doprovázel Kima na summity do Singapuru i do Hanoje, byl naposledy zmíněn v severokorejských médiích v dubnu 2020, kdy byl odvolán z Komise pro státní záležitosti, jež fakticky Severní Koreu řídí. Funkce ministra zahraničí byl zbaven o několik měsíců dříve.

Krátce po summitu Kima a Trumpa v Hanoji uspořádal Ri Jong-ho tiskovou konferenci, na níž uvedl, že Kim představil americké straně realistické návrhy, ale šéf Bílého domu požadoval větší ústupky. Po schůzce se objevily zprávy o popravě několika vysoce postavených severokorejských politiků, kteří se na konání summitu podíleli, někteří z nich se ale později znovu objevili v severokorejských státních médiích, napsala agentura Reuters.

Důležitý generál dostal vyhazov

Důvod změny ve velení severokorejské armády nebyl uveden. Zasedání vládnoucí strany, pořádaná pravidelně na konci roku, ale často bývají využívána k oznámení personálních změn či zásadních politických rozhodnutí, píše agentura Reuters.

Pak Čong-čona, který působil jako místopředseda ústřední vojenské komise Korejské strany práce a tajemník ústředního výboru strany, ve funkci nahradil Ri Čong-kil. Ten rovněž v minulosti zastával řadu vysokých pozic, včetně náčelníka generálního štábu severokorejské armády a ministra obrany.

Vůdce KLDR Kim Čong-un na zasedání strany oznámil, že země výrazně zvýší výrobu jaderných hlavic. Nařídil také výrobu nového typu mezikontinentální balistické rakety, která bude schopná rychlého odvetného útoku. Země podle něj tyto zbraně potřebuje, aby dokázala čelit hrozbám ze strany Spojených států a Jižní Koreje.

Pak Čong-čon v uplynulých letech rychle postupoval na vojenském žebříčku a z jednohvězdičkového velitele dělostřelectva v roce 2015 se v roce 2020 stal čtyřhvězdičkovým generálem. Uznání se mu dostalo především za to, jak přispěl k vývoji technologií raket krátkého doletu. Na konci roku 2020 byl Pak povýšen do politbyra Korejské strany práce a získal hodnost maršála.

Podobně jako další vysocí vojenští představitelé i Pak Čong-čon zažil pod Kimem vzestupy a pády. V polovině roku 2021 byl krátce degradován poté, co Kim kritizoval některé představitele za jejich postup v boji proti pandemii covidu-19. O několik měsíců později byl Pak znovu povýšen.

Video  Děti diktátorů: Svět zná pouze její jméno. Kdo je dcera severokorejského diktátora?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi