Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vědci bijí na poplach: Supervulkán poblíž Neapole je na pokraji výbuchu?!

Autor: fik - 
2. července 2023
18:51

Sopka Campi Flegrei v Itálii patří podle expertů mezi nejnebezpečnější sopky v Evropě. Vědci tvrdí, že sopka je aktivnější než Vesuv, jejíž erupce vyhladila města Pompeje a Herculaneum. Odborníci se nyní obávají, že by v případě erupce Campi Flegrei mohla způsobit globální zimu na celé planetě. A co víc, v okolí sopky v poslední době zaznamenali četná zemětřesní, což může poukazovat na nejhorší..

Podle odborníků sopka patří mezi nejnebezpečnější v Evropě a může vyprodukovat erupce dosahující až 8. kategorie, tedy té nejvyšší možné. Campi Flegrei je také údajně aktivnější než sopka Vesuv, jejíž výbuch v roce 1979 srovnal římské Pompeje a město Herculaneum se zemí.

Dlouho spící vulkán je poprvé od roku 1938 blízko možné erupci, což vědce znepokojuje. Poukazují také na nedávný narůst počtu zemětřesení v oblasti. Výbuch by prý mohl znamenat katastrofu pro celou planetu, uvedli podle deníku DailyStar

Pokud by došlo k erupci podobné jako v 16. století, roztavené horniny a sopečné plyny by se dostaly vysoko do stratosféry. Neuvěřitelné množství popela by pak zastínilo sluneční svit a Zemi by tak exploze uvrhla do dlouhé globální zimy. „Je to děsivé, jednoho dne to přijde,“ kroutil hlavou jeden z místních obyvatel. 

Pracovník místní observatoře Stefano Carlino zmírňoval vášně. „Zatím nemůžeme s jistotu říci, co se stane. Důležité je ale být připraven na všechny možné scénáře. Vulkán je teď aktivní, ale stejně tak se může vrátit do své poklidné fáze,“ dodal. 

Video  Výbuch sopky Merapi v Indonésii: Kouř vstoupá až do výšky 7 km  - Reuters
Video se připravuje ...

Uživatel_5278054 ( 29. července 2023 10:12 )

Jaký analfabet psal tento článek?!už v samotném názvu máte informační chybu! to vážně chcete lidem motat hlavy? Uroveň vašeho zpravodajství je mizerná!

soorry ( 5. července 2023 14:41 )

Výbuch v roce 1979? a že si to nepamatuji, chaaaaaaaaaa

Dana Ublova ( 4. července 2023 20:14 )

1979?????Opravdu,to než něco napíši, zjistím si potřebné informace.

krapotkin ( 4. července 2023 07:15 )

To nejde, to by byl rasizmus. Podívej, jak USA zamávalo, že černoši už nebudou mít automaticky přednost před bílými. U nás je to taky. Kolega se ucházel o jednu práci a klidně mu řekli, že přišel zbytečně, protože se o ní ucházel cikám a tomu musí dát přednost

krapotkin ( 4. července 2023 07:12 )

Takže jeden výbuch sopku způsobí celosvětové ochlazení ? Grónské sopce se to tehdy nepovedlo. Dobrá, věřme vyjímečně odporníkům, alespoň přestanou strašit s celosvětovým ohříváním. No, nějakýho bubáka si na lidi vymyslet musí, když nezabírají různé, uměle vyvolané, epidemie a strašení uhlíkovou stopou.

Zobrazit celou diskusi