Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Drsňák „Rambo“ se vrací na frontu. Britský veterán přežil krvavý ruský útok

Autor: Darina Jíchová, swp - 
3. července 2023
12:00

Mezi obránci Ukrajiny je i nespočet cizinců včetně britského vojáka Sharífa Amína (40) z Bristolu, ten je však známý spíše pod svou přezdívkou Rambo. Není to poprvé, kdy jeho příběh zaujal tisk, Amín byl na Ukrajině vážně zraněn – Rusové ho několikrát postřelili a nakonec doslova vyhodili do vzduchu. Amin však přežil a po léčbě doma se vrací na ukrajinskou frontu, uvedl list Daily Mail.

Amín strávil 9 let v britské armádě, bojoval například v Afghánistánu, a když loni v únoru ruský prezident Vladimir Putin načal svoji brutální válku na Ukrajině, Amín se znovu rozhodl vydat do boje. V říjnu 2022 se on a jeho tým dostali hluboko za nepřátelskou linii, jednalo se o průzkumnou misi. Jenže Rusové je odhalili a zahájili ostřelování nejen puškami, ale i těžkou artilérií. Amín málem přišel o nohu a ruku.

Po pár měsících je ale zpět na nohou, nehledě na to, že ještě nedávno měl kousky šrapnelů po celém těle a propíchnuté obě plíce, zbyly jen jizvy a jeho neskonalé odhodlání. „K lidem na Ukrajině se přece nemůžu otočit zády,“ komentoval svoje rozhodnutí vrátit se do boje. „Šel jsem bojovat za svobodu, když byl evropský mír ohrožován šíleným diktátorem,“ vypověděl Amín. „A moje práce není u konce, nebude, dokud Ukrajina nevyhraje, a já jsem odhodlaný udělat všechno pro to, abych jí k tomu pomohl,“ dodal pro tisk.

Rambo a jeho slib Ukrajině

„Ukrajině a jejímu lidu jsem dal svůj slib a hodlám ho dodržet do posledního vystřeleného náboje,“ prohlásil Amín. V říjnu se ho jako zázrakem podařilo dostat z území pod kontrolou nepřítele a dopravit do Oděsy, kde podstoupil první sérii operací. Lékaři mu zde zachránili ruku a nohu. Pak v prosinci byl převezen do Bristolu, kde pokračovala jeho léčba. Podporují ho hlavně přátelé a jeho ukrajinská snoubenka Helen Vitvická a její desetiletý syn Platon.

Nyní je zpátky u své jednotky, operuje v Chersonu, který byl zaplaven po protržení přehrady Nova Kachovka. Stále má bolesti, ale podle vlastních slov, „bude bojovat, dokud dýchá“. Na frontu se vrátil v bouřlivou dobu – byla zahájena raná fáze ukrajinské protiofenzivy, uplynulo jen pár týdnů poté, co Rusové zničili Kachovku a minulý víkend proběhla vzpoura ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny.

Zavzpomínal také na osudný říjen a jeho zranění. Na Ukrajinu přišel téměř ihned po vypuknutí války, nejprve obstarával humanitární pomoc, pak se ale rozhodl využít svých zkušeností, které nabyl v britské armádě, a začal trénovat ukrajinské vojáky, nakonec se sám přidal k odboji. Jeho jednotka počátkem října vyrazila za nepřátelskou linii, byli však objeveni a mezi nimi a Rusy došlo ke střetu.

Přežil kulky i dopad rakety

Amín uvedl, že se on a jeho ukrajinský spolubojovník známý pod přezdívkou „Profesor“ ukrývali v mělkém zákopu. „Bylo to helma na helmě, ruka v ruce, ale ruská střelba nekončila, pak jsme zaslechli dutou ránu a výbuch. Přišlo mi, jako bych byl v podzemí, viděl jsem jen rudo. Profesorovo tělo ochablo, jako když loutce přestřihnete nitky. Spadl na mě. V tu chvíli jsem si říkal: Je po mně, tady umřu. A tuhle skutečnost jsem přijal. Profesor byl po smrti a já ho ze sebe nemohl dostat,“ vylíčil.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Volal na dalšího spolubojovníka Oleha Šumova, jen aby dal vědět, že je ještě naživu a potřebuje pomoc. Šumov statečně vyskočil z vlastního zákopu a doběhl k Amínovi, odvalil Profesorovo tělo a pomohl mu. Amínova zranění byla rozsáhlá. Pravá ruka mu jen povlávala u těla, těsně nad zápěstím měl větší kus šrapnelu. Další kus asi o velikosti plechovky měl v pravé noze. Šrapnely se dostaly i pod ochrannou vestu, jeden měl v zádech, další mu prorazily plíce. Amín vzpomíná na šílenou agónii, kterou pociťoval.

Záchrana přišla v podobě obrněného vozidla Kozak, které Amína dostalo do bezpečí a k připravené sanitce, jež ho převezla do nemocnice. Lékaři si mysleli, že nepřežije. Amín však ukázal, že není lehké ho zabít, kusy šrapnelů a kulek, které jej zasáhly, má schované na památku. 

Video se připravuje ...
Další videa