Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Diplomat: Putin jak krysa lapená v koutě! Před wagnerovci přijal ponížení, poučení pro válku je jasné

Autor: mav, swp - 
3. července 2023
05:00

Obavy z eskalace invaze na Ukrajinu? „Před wagnerovci Putin kapituloval, přijal ponížení,“ soudí expert a bývalý americký velvyslanec v Rusku John McFaul (59). „Poučení pro válku na Ukrajině je jasné.“

„Od začátku ruské invaze na Ukrajinu analytici a oficiální představitelé tvrdí, že Putin nikdy neustoupí, že potřebuje vítězství, kterým by si zachránil tvář,“ argumentuje McFaul na twitteru - tedy že bez územních zisků Kreml invazi neukončí.

„Putin ve svém národním projevu mluvil tvrdě. Zněl jako někdo, kdo se připravuje na velký boj. Když však stál před obtížným rozhodnutím pokusit se zastavit wagnerovské žoldáky silou, ustoupil,“ připomněl diplomat.

„Nevyhrotil situaci. Nepotřeboval si zachovat tvář, aby mohl vyhlásit vítězství. Když stál před možností skutečně prohrát s žoldáky mířícími do Moskvy, prostě kapituloval. Místo aby přitlačil a potlačil vzpouru, přijal Putin ponížení. Byl krysou lapenou v koutě, které se podle tolika putinologů máme bát,“ pokračuje McFaul. Jenže se ukázalo, že tato krysa v koutě není zase tak nebezpečná.

„Poučení pro válku na Ukrajině je jasné. Putin bude pravděpodobněji vyjednávat a ukončí válku, pokud bude na bojišti prohrávat. Kdo tvrdil, že Ukrajina nesmí zaútočit na Krym, aby nevyvolala eskalaci, musí nyní tuto hypotézu přehodnotit. Čím dříve se Putin bude obávat, že válku prohrává, tím rychleji bude vyjednávat.“

McFaul sloužil jako americký velvyslanec v Rusku v letech 2012-14, za Baracka Obamy, jemuž dříve dělal speciálního poradce pro Rusko a jeho strategii „restartu“ vztahů  Washingtonu s Moskvou. Z Ruska odešel roku 2014, tehdy mu Moskva dala zákaz vstupu do země a později Vladimir Putin dokonce žádal USA o jeho vydání k vyšetřování.

V USA se McFaul vrátil do akademického prostředí, je profesorem mezinárodních vztahů na Stanfordově univerzitě. V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu vede, spolu se šéfem kanceláře ukrajinského prezidenta Andrijem Jermakem, nezávislou expertní skupinu, jež vydává podklady a doporučení k sankcím proti Rusku a Bělorusku.

Video  Putin v televizním projevu nazývá vzpouru wagnerovců „zradou“.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa