Odkládání dovolené během pandemie si letos vybírá svou daň. Češi se vrhli do ciziny a cestovní kanceláře mají nebývalé žně. Významně se zvedly i výdaje Čechů na dovolené, kteří utrácí i o čtvrtinu víc než dříve. Volí také netypické dovolené, jako jsou plavby, zájezdy vlakem nebo kombinují odpočinek u moře s poznáváním dalších míst, a více než dříve je láká i exotika. Do většiny oblíbených zemí se cestuje bez omezení a za dvě léta bez zájezdů nám pořádně vyhládlo.

Padají rekordy

„Prodeje zájezdů jsou násobně vyšší než před pandemií a u Čedoku také nejvyšší v historii, v porovnání s rokem 2019 v některých měsících až šestinásobné,“ hlásí mluvčí Čedoku, Kateřina Pavlíková.

„Evidujeme dokonce spoustu zákazníků, kteří vyráží na dovolenou i víckrát za léto. U části z nich hraje roli kromě odložené spotřeby mj. i inflace, kdy se setkáváme s názory, že než si nechat všechny úspory znehodnotit inflací, to část z nich raději vymění za letošní dovolenou a zážitky, které jim nikdo nevezme,“ potvrzuje Petr Šatný z CK Alexandria. Nejvíce zájezdů se prodává se stravou all inclusive a do hotelů velmi blízko pláže.

Stálice zůstaly

„Nejvíce v kurzu jsou i letos řecké ostrovy, Turecko, Tunisko, Bulharsko a Egypt. Nově ale začali Češi vyhledávat také destinace, které jsme pro tento rok zařadili do našeho portfolia, jako kapverdský ostrov Sal, Severní Kypr nebo portugalská Madeira,“ říká Ilona Topolová z CK Blue Style.

„Největším skokanem je Turecko, které nabízí vynikající poměr cena/výkon, a proto se po uvolnění covidových omezení okamžitě vrátilo na pozici jedné z nejžádanějších destinací,“ potvrzuje i Petr Kostka z CK Exim tours.

Last minute nebude tak výhodný

Sázet na nižší ceny je risk. „Letos se nevyplatí čekat až na poslední chvíli, a to jak z pohledu kapacit, tak i ceny, která kvůli drahému palivu neklesá,“ varuje mluvčí CK Fischer, Jan Bezděk. A lepší už to možná nebude.

„Z důvodu velkého zájmu jsou zájezdy velmi rychle vyprodány, tedy zde nevzniká prostor pro doprodej volných kapacit, což je podstata last minute zájezdů,“ varuje Ilona Topolová z CK Blue Style.

Nabídka zajímavých destinací a hotelů.
Autor: Ceny poskytnuté jednotlivými CK, mohou se lišit podle vybraného pokoje a počtu osob

5 důvodů, proč letos vybíráme Bulharsko

V posledních letech patří Bulharsko k nejpopulárnějším cílům letních dovolených a letos tomu není jinak. Prosluněná dovolená na nekonečných písečných plážích, divoká příroda i romantická zákoutí historických přímořských měst. Už to by stačilo na skvělou dovolenou. Když si k tomu přidáte skvělou gastronomii a ceny, které jsou nižší než u nás, máte recept, s nímž si Bulharsko získává srdce čím dál tím většího počtu Čechů.

„Dovolená v Bulharsku je ideální pro rodiny s dětmi, a to jak díky písčitým plážím s pozvolným vstupem do moře, tak i množstvím atrakcí, které jednotlivá letoviska nabízí,“ popisuje Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style.

Nové hotely

V přímořských letoviscích, jako je Sozopol, Nesebar, Zlaté Písky, Slunečné pobřeží, Primorsko, Albena či Obzor, najdete spoustu kvalitních a prověřených hotelů, které svým servisem a zázemím dosahují západoevropské úrovně.

Zamilujte si pláže

Široké a dlouhé písečné pláže jsou pro Bulharsko typické. V Bulharsku je i velké množství přírodních parků vhodných k výletům a procházkám.

Koupíte si víc

Podle údajů společnosti Numbeo si za českou tisícikorunu v Bulharsku nakoupíte stejně, jako byste u nás utratili přes 1300 korun.

Domluvíte si víc

Pokud se nepovažujete za experty na cizí jazyky, nemusíte se ničeho obávat, ve spoustě místních obchodů a restaurací se domluvíte i česky.

Skvělé jídlo

Bulharská kuchyně v sobě skrývá zajímavý mix balkánských a středomořských specialit. Je založena především na čerstvé zelenině, grilovaných rybách a pečeném mase.

Tip: Hotel Aqua Paradise Resort

Moderní ubytování, skvělé restaurace a spousta možností zábavy v historickém městě Nesebar chráněném UNESCO. Ubytovaní hosté mají navíc vstup zdarma do jednoho z největších akvaparků Evropy poblíž hotelu.

 

Video
Video se připravuje ...

Na co si dát pozor během dovolené v Bulharsku Videohub

Fotogalerie
22 fotografií