Realitní společnosti nabízejí desítky objektů, v nichž si člověk může splnit sen o životu na opravdovém zámku s dlouhou historií. Variabilita nabízených nemovitostí v tomto segmentu je široká. Od polorozpadlých budov dýchajících hodně zašlou slávou až po nově a citlivě zrekonstruovaná aristokratická sídla za desítky a více milionů.

Na prodej je i takový skvost, jako je zámecký komplex ve Světlé nad Sázavou s 13 km2 parků a rybníků nebo renesančně-barokní zámek Stružná u Karlových Varů s podobně bohatou historií a s rozsáhlým parkem se vzácnými dřevinami, rybníkem a zahradním jezírkem kolem.

V nabídce jsou i skromnější, přesto stále honosné barokní kousky v Postoloprtech, Brodech u Podbořan a Cítolíbech, jež se všechny tři nacházejí do 100 kilometrů západně až severozápadně od Prahy. Všechny si od nového majitele ovšem vyžádají nemalou investici do rekonstrukce, která může převýšit kupní cenu i o stovky procent. Nedávno prodané je například krásné panství v Prčicích, gotický zámek Jistebnice nebo zámek v Polních Voderadech. 

Ke koupi se nabízí třeba i historický objekt bývalé vodárny v Libni, který také dýchá dějinami. Realitka Luxent, specializující se na luxusní a historické nemovitosti, nabízí na svých stránkách i pohled na možný výsledný stav po rekonstrukci, kterou i vodárna bude muset projít, bude-li ji chtít kupec využívat ať už pro soukromé nebo jiné účely.

Lépe na tom jsou další objekty, které doslova zvou k nastěhování. Například romantický, útulný zámeček ve Mšeně-lázní je k dispozici za 34 milionů korun. Místnosti s klenutými stropy, zahrada a reprezentační prostory jsou bez přehánění skutečně jako z pohádky. Lovecký zámeček v Trstěnicích je další skvost, který láká do svých krásných historických interiérů, jakož i do bezprostředního lesnatého okolí.

Kdo se vidí trochu jinde než na zámku, ale má rád historii, může se poohlédnout třeba po původem sakrálních stavbách – jako jsou kostely a kaple – jež realitky též nabízejí. Na jednu větší kapli s dokonce ještě funkčním bronzovým zvonem se zájemci mohou zajet podívat do Dražíče pár kilometrů od Týna nad Vltavou. Objekt z roku 1920 není památkově chráněn a podle webu nemovitostilevne.cz, který stavbu nabízí, bude možné v budoucnu přikoupit ještě další menší pozemek. Inzerát láká také na elektrickou přípojku v dosahu.

Podle realitní specialistky Lenky Munter z realitní společnosti Luxent doba pandemie hnula i s několikaletými „ležáky“ mezi zámeckými nemovitostmi. Nabídka ale nijak zásadně neprořídla.

„V současnosti je na trhu zatím z čeho vybírat, přestože se během posledního půl roku prodalo hned několik unikátních zámků nabízených několik let. Co se týče objemu, jedná se o desítky staveb, a to ve veřejné i neveřejné nabídce,“ uvádí Lenka Munter na stránkách společnosti.

Podle Munter je trh se zámky a zámečky hodně specifický. „Poslední prodaný zámek jsem nabízela celkem rok. Na prohlídky jezdilo hodně zájemců, někteří i opakovaně. Pak až přijel ten pravý a obchod nabral rychlý spád. Jiný zámek teď našel svého majitele už na základě první prohlídky,“ informuje zkušená realiťačka.

Dalšími želízky v ohni jsou hospodářské objekty jako statky, mlýny, staré továrny, ale i hájovny a fary, které jen čekají na ohleduplnou ruku, která by z nich udělala luxusní domov nebo sídlo firmy, podnikatelský prostor či hotel. Třeba v Kamenickém Šenově se prodává areál bývalé sklárny i s historickou cihlovou budovou továrny, přezdívané místními „zámek“, o celkové rozloze 6 622 m2 za 3,5 milionu korun.

Fotogalerie
63 fotografií