Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pohřeb těhotné Martiny z Prešova, kterou zabilo tornádo: Zlomený vdovec, rodiče i tchán s tchyní

Autor: ran - 
4. července 2021
05:00

Ve slovenském Prešově se rozloučili s tragicky zesnulou Martinou († 32), kterou zabilo 24. června tornádo na chatě v moravských Lužicích. Spolu s Martinou si běsnící živel nemilosrdně vzal i její nenarozené děťátko. Daliborkovi chyběly jen tři týdny do porodu.

Bolest Štefánie a Františka Cmarových z Prešova, zdrcených rodičů mrtvé Martiny, je nezměrná. Přišli najednou nejen o milovanou dceru, ale i o ještě nenarozeného vnoučka. Pohřbu se zúčastnil i Martinin nešťastný přítel Ondřej, jemuž byli na poslední rozloučení oporou jeho rodiče. Ti ztrátu snachy a vnoučka také hořce oplakávali.

Civilní smuteční obřad v Prešově zahájil v pátek ve 13:00 svým zpěvem Chorus Latinus Pressoviensis, který přednesl skladby Requiem a Hostias. Zatím se na monitoru promítaly fotografie se šťastnými okamžiky ze společného života Martiny a Ondřeje, informoval o průběhu pohřbu web deníku Plus Jedeň Deň.

Martina a Ondřej se poznali na koncertě kapely Mňága a Žďorp. Když se potom dali dohromady, bydleli spolu v Brně, kde si na hypotéku zařídili byt. Martina měla v Košicích vystudovanou anglistiku a amerikanistiku, v Brně si pak našla práci u nadnárodní společnosti. S rodinou na Slovensku udržovala kontakt i nadále, dobrý vztah měla i s bratrem Jakubem.

V Lužicích odpočívali na chatě

Do Lužic s přítelem jezdila na chalupu, která patřila Ondřejovým rodičům. Osudného dne spolu s Martininou tchyní seděli na terase, pochutnávali si na dobrém jídle a užívali si dne. Tornádo udeřilo nečekaně, Martinu zavalilo pod troskami terasy. Než se dostala do nemocnice, zemřela. A s ní i nenarozený Daliborek.

Otec František Cmar je členem známé prešovské kapely Mloci. „Svoji jedinou dceru zbožňoval a udělal pro ní všechno, co jí na očích viděl. Své mámě Martinka zase volala pokaždé, když se potřebovala poradit,“ prozradila slovenskému webu dobrá rodinná známá.

„Budu na vás čekat“

Ta na pohřbu také pronesla řeč. Na její závěr, protože Martinu velmi dobře znala, vyřkla i slova, kterými by se sama Martina bývala mohla se svými milovanými rozloučit, uvedl web Nový Čas„Moji milí, dávám vám všem sbohem. Budu na vás tam nahoře dávat pozor a čekat na vás. Ale nespěchejte,“ uzavřela řečnice. Po jejím dojemném projevu se smuteční průvod odebral uložit Martinu do hrobu k jejímu posledními odpočinku. 

Video  Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně.  - pro Blesk.cz - Pavel Šilt
Video se připravuje ...

buban ( 4. července 2021 21:27 )

Jsem z Valtic,které byly zasaženy okrajově,přesto nám to odneslo pár tašek a zlikvidovalo skleněnou verandu.Byl to děs-běs a telefony,stejně jako el.en­.nefun­gova­ly.Mm­ch.-nemáte známého sklenáře?

brano34 ( 4. července 2021 20:31 )

Smutná tragédie. Lidi by měli být varováni před opakovaným tornádem alespoň pomocí SMS. Ale to by musel někdo ihned po spatření tornáda zavolat na tísňovou linku, kde by měli páky takové varování vyvolat pomocí SMS,sirén,rozhlasu a TV.

mirelay ( 4. července 2021 19:50 )

Tak asi bez souhlasu rodiny těžko.

Zobrazit celou diskusi