Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Silvinka (14) se probudila poté, co ji zranilo tornádo! Domů poslala dojemný vzkaz

Aktualizováno -
2. července 2021
21:34
Autor: jel - 
2. července 2021
15:09

Obrovská tragédie v podobě tornáda, které se prohnalo jižní Moravou, postihla rodinu Mackových. Nejenom, že jim přírodní katastrofa zničila dům i prodejnu potravin, ale čtrnáctiletou Silvii zastihla přímo v autobuse. Ten ničivá síla zcela zdemolovala a dívka skončila s těžkými zraněními. Má zlomené tři krční obratle, rozdrcené nohy, pořezaný obličej a rozbitou hlavu. Vrtulník ji transportoval do nemocnice ve Vídni. Po týdnu od strašlivé události se holčička probrala. Rodině poslala z nemocnice dojemný vzkaz.

Silvie cestovala z Hodonína domů do Moravské Nové Vsi, když přišlo tornádo. To autobus, v němž jela, odhodilo o třicet metrů dál a zcela ho zdemolovalo. Holčička utrpěla velmi vážná zranění. Maminka Irena byla v době, kdy živelná katastrofa přišla, doma. Pro Seznam Zprávy popsala, jakou hrůzu prožívala, když jim ničivý vítr rozbil okna a odnesl střechu. V rohu místnosti kryla malého synka vlastním tělem. „To se nám už začínaly zvedat stropy. Strašně jsem se bála, že tam umřeme,“ řekla Irena serveru.

Hrůza pro ni jen tak neskončila, její dcera byla někde venku a ona nevěděla kde. Telefon nezvedala. Irena našla neponičené kolo a ihned vyrazila hledat svou dceru. Autobus se jí však nedařilo najít. Křičela její jméno a ptala se každého, koho potkala. Na místo nehody nakonec dorazila sestra paní Ireny, která se vydala po autobusu pátrat pěšky.

„To bylo hrozné. Nebylo ani poznat, že to byl autobus. Leželi tam vedle sebe dva lidé. Jenom jsem se klepala a chtěla nějak pomoci. Nesměla jsem ale na Silvinku ani sáhnout. Když mne viděla, tak její první slova byla: ‚Maminko, já už nikdy nepojedu žádným autobusem. Už nikdy nikam nepojedu.‘ Když ji přesunovali na nosítka, křičela bolestí,“ popsala Irena pro server. 

Silvinka skončila v nemocnici ve Vídni, české vrtulníky totiž nemohly v daném počasí vzlétnout. Paní Irena celou noc nespala a ráno společně s otcem Silvie vyrazili do nemocnice. Lékaři jim řekli, že prvních 48 hodin bude nejhorších. Dívenka byla v umělém spánku. Ve čtvrtek, týden po tornádu, doktoři holčičku probudili, čekají ji další operace. „Museli při ní stát andělé strážní. Když jsem ten autobus viděla, tak jsem si myslela, že se jdu podívat na dítě, které tam už není,“ uzavřela Irena.

Dojemné video z nemocnice

V pátek večer se pak na sociální síti rodiny objevilo dojemné video. Dívka na něm zdraví svou rodinu z nemocnice a netají se nadějí, že se dostane domů. „Ahoj, jak se máte všichni?“ říká dívka, která je očividně ještě pod vlivem léků. Svěřuje se i s tím, že jistě za chvíli přijede domů. „Tak dobře,“ připouští s úsměvem, že ještě neví přesně, kdy se to povede. I tak ale dojatá rodina zveřejnila pozdrav na sociálních sítích a podělila se o tento krásný okamžik naděje.

Mackovi přišli kvůli tornádu o dům, prodejnu a málem i o dítě. Starší sestra zraněné dívky Viktorie (18) má navíc onkologické problémy. Když se její spolužáci dozvěděli o rodinné tragédii, patnáct jich přijelo a celý víkend pomáhalo odklízet trosky. Dům je nyní neobyvatelný, rodina proto bydlí u příbuzných v Lanžhotě.

Pro rodinu proto vznikla na platformě Donio sbírka. V ní lidé rodině poslali během dvou dnů více než osm milionů a tak byla z rozhodnutí rodiny ukončena po pouhých dvou dnech. Dárcům jsou velmi vděční a peníze využijí především na léčbu obou dcer.

Video  Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně.  - pro Blesk.cz - Pavel Šilt
Video se připravuje ...

krapotkin ( 4. července 2021 15:03 )

Proč bych to nepřiznal, ty fetuješ tajně, ale pirát nejsem patřím do úplně jiné sorty nadlidí.

krapotkin ( 4. července 2021 03:21 )

Vystihl jsi to pšesně - jsem úplně stejnej jako ty, jen si občas šlehnu trochu koksu.

krapotkin ( 4. července 2021 03:19 )

To ovšem nevylučuje ruské felčary.

verka1 ( 3. července 2021 19:04 )

Hodně zdraví

Uživatel_5491567 ( 3. července 2021 13:42 )

Asi jste negramotný, ta holka leží ve Vídni a ne v Rusku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání