Vápencový, mírně zvlněný ostrov Curaçao není větší než Praha. Přestože se nachází pouhých 70 kilometrů od Venezuely, je spolu se sousední Arubou a částí ostrova Svatý Martin jednou ze zemí Nizozemského království.  A právě proto, že se jedná o holandské území, budou zde v létě pro vstup turistů platit stejné podmínky jako v EU.

Curaçao se nachází mimo hurikánovou oblast, také proto je označováno jako jeden z nejbezpečnějších ostrovů v Karibiku. Pokud přemýšlíte, kam se v létě vydat na dovolenou, je to ideální destinace. Můžete sem samozřejmě cestovat individuálně, ale pohodlnější to je jistě s cestovní kanceláří. Jediná česká cestovka, která má Curaçao v nabídce, je Čedok.

Nevíte-li, jak správně číst jeho název, pak se podívejme do historie. Ostrov původně dobyli Španělé a název mu dali Portugalci. Ten byl zřejmě odvozen  od slova „coraçao“ – srdce nebo od slova „cura“ – léčit.  Název ostrova svádí k výslovnosti kurakao, kyrasao či kurasao, nicméně všude na světě vám budou rozumět, řeknete-li kjurasau.   

Kromě nádherných pláží se ostrov pyšní přírodními rezervacemi, v nichž z výšky neuvěřitelných 10 metrů zhlížejí na zem jedny z největších kaktusů na světě – kadushi. Kromě neobvyklé flory se zde vyskytuje i množství exotických živočichů – od žab, přes ještěrky, nejedovaté plazy až po exotické ptactvo.

Jste-li vyznavači aktivní dovolené, pak je pro vás ideální zajet si na potápěčský či šnorchlovací výlet na Klein Curaçao. Podmořský svět, který zde objevíte, vás doslova ohromí. Ne nadarmo je oblast kolem Curaçaa označována jako jedna z nejlepších potápěčských destinací v Karibiku. Široká rozmanitost zdejšího podmořského světa, korálové útesy, neskutečné množství ryb a potopené vraky z dob pirátských nájezdů vás nepřestanou fascinovat. Není však nutné potápět se do hlubin, stačí nasadit šnorchl a pozorovat barevný podmořský život třeba na pláži Grote Knip.

V národním parku Christoffel na severu ostrova zase můžete po jedné z osmi vyznačených stezek vystoupat na nejvyšší bod ostrova Mount Christoffel s úžasným výhledem na celý severní cíp tohoto exotického ráje. V Shete Boka parku na deseti plážích kladou svá vajíčka tři druhy mořských želv. Milovníci těchto úžasných živočichů si s nimi mohou pod dohledem instruktora i zaplavat.

Zajímá-li vás historie, pak si nemůžete nechat ujít návštěvu některé z osmi pevností, které zde postavili Holanďané, když poprvé v roce 1634 připluli na ostrov. V hlavním městě Willemstad, jehož historické centrum je zapsáno na seznamu dědictví UNESCO, budete okouzleni typickou holandskou architekturou a karibskou barevností, díky níž je nazýván jedním z nejbarevnějších měst světa.

Na Curaçao se jezdí za odpočinkem i za zábavou. Můžete si zaplavat s delfíny, s tuleni nebo se želvami, navštívit historické památky, vyrazit na plavbu jachtou nebo projet ostrov na čtyřkolkách. Pokud si půjčíte auto a vyrazíte na cestu po ostrově po vlastní ose, pak nezapomeňte, že na benzince se nejprve platí a až poté tankuje. A jak se do karibského ráje dostanete? Jednoduše, za 13 hodin letu vás v otevřenou náručí přivítají zdejší pohostinní obyvatelé.

Fotogalerie
7 fotografií