Soukromý řecký ostrov, kde se Jackie Kennedy oženila s Aristotelem Onassisem, se má stát luxusním letoviskem pro bohaté a slavné. Svou krásou by měl předčit proslavený ostrov Mustique v Karibiku.

Skorpios, který se nachází v Jónském moři u západního pobřeží Řecka, byl kdysi domovem lodního magnáta, který jej v roce 1963 koupil za 3,5 milionu drachem - dnes zhruba 300 000 korun. Právě zde poaparazzi fotograf načapal Jackie Onassisovou, jak se nahá promenáduje venku a opaluje se. Fotky tehdy zachránili plátek Hustler před úpadkem. V roce 2013 ostrov Onassisova vnučka Athina Onassis Roussel prodala dceři ruského miliardáře Dmitrije Rybolovleva, za cenu, která se podle všeho pohybuje kolem 3 miliard korun.

Od té doby bylo na ostrově o rozloze 205 akrů podle slov místních obyvatel „pilno jak v mraveništi“ - Jekatěrina Rybolovlevová se pustila do plánování přeměny Skorpia na exkluzivní letovisko pro „mimořádné jedince“.

Ambiciózní projekt s odhadovanou cenou přes 4 miliardy korun byl schválen řeckou vládou v prosinci a má být dokončen v roce 2023, připraven přivítat své první hosty v létě 2024. Členové mezinárodní smetánky si budou moci pronajmout Skorpios za minimální sazbu 25 milionů týdně.

Součástí plánů rekonstrukce je i nové „hlavní apartmá“ pro rodinu Rybolovlevových. Mimo pětihvězdičkového hotelu na ostrově vyroste kolem 10 velkých a středních vil. Dále jsou to vinice, lázně, sportovní areál, umělé jezero, fotbalové hřiště, farma - a samozřejmě heliport. Rybolovlevová se dosud nerozhodla, zda přeměnit honosnou růžovou vilu, kterou Onassis postavil pro Jackie, na muzeum nebo si ji ponechat jako rezidenci.

Rovněž se plánuje výstavba multifunkčního centra s cílem přilákat uzavřené VIP konference a nabídnout služby podobné „Davosu“ - švýcarské město, které hostí čtyřdenní globální ekonomické fórum. Dále bude vybudován amfiteátr pro pořádání soukromých koncertů a přístav „Christina“ (pojmenovaný po zesnulé dceři lodního magnáta).

Plány navrhla norská společnost Snøhetta - architektonická firma, která stojí za novým vybudováním egyptské Alexandrijské knihovny a první podvodní restaurací v Evropě. „Základní myšlenkou je vytvořit zelený ostrov s co největším využitím své stávající krajiny, struktury a nesrovnatelné krásy,“ řekla Rybolovlevová.

Sanace Skorpia bude rozdělena do devíti sekcí, přičemž rezidence budou považovány za zabudované do krajiny tak, aby harmonizovaly se svým okolím a poskytovaly soukromí a malebné výhledy na sousední ostrovy.

Kdysi téměř divoký kraj světa, který je mezi Řeky stále znám jako „ostrov Onassis“, je hustě zalesněn více než 200 odrůdami stromů - importovanými Aristotelem. Onassis také nechal dovézt písek ze sousedního ostrova Salamis, aby vytvořil umělou pláž nazvanou East Beach. Pro milovanou Jackie nechal v klidné zátoce postavit malou chatu v kykladském stylu.

Fotogalerie
30 fotografií