Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tři trosečníci prožili měsíc na pustém ostrově: Živili se jen kosovými ořechy

Autor: ran - 
11. února 2021
14:28

Tři lidé se zachránili na pustém tropickém ostrově, kde dokázali déle než měsíc žít prakticky bez zásob. K jídlu a pití neměli k dispozici nic než kokosové ořechy. Čirou náhodou je naštěstí zahlédla letecká posádka americké pobřežní hlídky a shodila jim zásoby.

Jeden muž a dvě ženy z Karibiku měli z pekla štěstí. Podle deníku Mirror byli všichni tři Kubánci a při jejich cestě z vlasti na americkou pevninu, když se jejich bárka potopila. Museli doplavat na opuštěný ostrov, aby se zachránili před utopením.

Teprve po měsíci se jim podařilo přilákat pozornost posádky vrtulníku, který nad Anguilla Cay v oblasti bahamského souostroví v pondělí právě přelétal. Tehdy si trosečníci poprvé uvědomili, že záchrana je konečně na cestě a že už se nemusejí bát, že na ostrově bídně zhynou. Ostrov, kde našli nevlídné útočiště, leží mezi Kubou a americkou Floridou. 

Fotografie pobřežní hlídky ukazují, že si trosečníci vystavěli provizorní boudu, ve které přespávali. První vrtulník, který je spatřil, jim shodil zásoby vody, jídla a také rádio k navázání spojení.

V úterý pro chudáky přiletěla další posádka a vzala je do nemocnice na americké pevnině. „Nevzpomínám si, že by se nám poštěstilo něco tak mimořádného. Zachránili jsme je, měsíc živořili na neobydleném ostrově," potvrdil spokojeně Brandon Murray, jeden ze členů posádky. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi