Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podcast: 16letá Eva z Třebíče umí 20 jazyků. Prozradila svoji metodu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. února 2021
08:33
Autor: jim - 
10. února 2021
05:00

V pokoji teprve 16leté Evy Spekhorstové z Třebíče zaznívá chvílemi italština, kterou vystřídá japonština, korejština nebo latina a etruština. Ve svých 14 letech totiž Holanďanka vyrůstající v Česku zjistila, že má extrémní talent na jazyky a s chutí se do nich pustila. Jaké je tajemství efektivního učení cizích jazyků a co s jejich znalostí chce dělat, prozradila v Blesk Podcast.

S výběrem vhodného jazyku si Eva příliš hlavu neláme. Prostě si vybere ten, který má pěknou barvu, hezky zní a poté se mu začne věnovat. Mezi její momentálně nejoblíbenější jazyky patří etruština a starořečtina: „Etruštinu úplně zbožňuju. Sice ještě není úplně vyluštěná, ale je to můj oblíbený jazyk,“ řekla usměvavá studentka gymnázia.

Prvním cizím jazykem, který nebyl její mateřský a musela vyvinout úsilí, aby se ho naučila, byla španělština. „Pokud je to asijský jazyk, tak tomu se věnuji hodně. Vždycky si najdu gramatické lekce na internetu a sama se to učím. V asijských jazycích si vyberu třeba deset slovíček, když začínám s jazykem, a ty používám pořád dokola. Korejštinu jsem se učila na jablko, a tak jsem se naučila gramatickou strukturu,“ prozrazuje Eva, v čem tkví její studijní metoda. 

Rozluštit starověký jazyk

Kromě internetu a jazykových aplikací si také hodně volá s lidmi z celého světa. Základem podle Evy je mluvit, mluvit, mluvit a klidně s chybami. Díky tomu má nyní přátele po celém světě, problém ale nastává kvůli časovému posunu! „Musím třeba počkat do tří hodin odpoledne, než si s někým můžu psát, protože oni spí. Moc času mi to nezabírá a hlavně mě to baví si s nimi psát. Mám kamarády ve Francii, Řecku, Turecku, Indonésii, Koreji, Japonsku, Hondurasu, Německu, Španělsku, Norsku a Argentině,“ říká skromná dívka. 

Na svých toulkách světem potkala třeba kamaráda z Japonska, který studuje češtinu nebo dalšího polyglota z Argentiny, který ovládal přibližně 10 jazyků: „Dokonce jsme se bavili česky,“ řekla se smíchem Eva Spekhorstová. Jejím velkým snem je stát se archeoložkou a luštit starověké jazyky. „Teď jsem si začala číst o minojštině, linear A a linear B. Je to hodně zajímavý. Sice to vůbec nechápu a budu to muset číst znova, protože je to složitý na pochopení,“ směje se Eva a po chvilce dodává: „Je to takový nereálný, ale nejradši bych se podílela na rozluštění etruštiny. To je můj největší sen, najít slovíčko, které je nerozluštěné a zjistit jeho význam,“ prozradila talentovaná slečna.

Který jazyk je podle ní nejtěžší a nejlehčí, co spojuje indoevropské a asijské jazyky a jak je složité mezi nimi přepínat, se svěřila Eva Spekhorstová v Blesk Podcast:  

Video Blesk Podcast: 16letá Eva z Třebíče umí 20 jazyků. Nebojí se ani etruštiny a japonštiny - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině