Dramatická záchranná akce se odehrála při hustém úterním sněžení v lese u obce Újezd nade Mží na Plzeňsku. Senior si vyšel na procházku, upadl ale v hlubokém sněhu a zranil si nohu.

Naštěstí si dokázal přivolat pomoc. Vyjela tak k němu sanitka Mercedes s náhonem na všechna čtyři kola. „Ale ani ta se k němu nedostala a uvízla v závěji,“ řekl Vítězslav Sladký z krajské záchranky.

Zlomená noha v krčku

Pomoc nabídli lesní dělníci, kteří poblíž pracovali, a záchranáře odvezli ke zraněnému vlastní technikou. Senior trpěl výraznou bolestí levého kyčle, naštěstí nebyl podchlazený. Ležel na kempinkové termopodložce a přikrytý byl dekou, dohlížela na něj manželka.

„Nejdříve jsme zraněného zajistili, zahřáli jsme ho přikrývkou s aktivním ohřevem a podali mu léky proti bolesti. Nebyl schopný vstát ani hýbat s končetinou,“ popsal Sladký.

Cesta závějemi

Po prvotním ošetření ale nastal problém, jak zraněného seniora dostat co nejrychleji k sanitce. Opět pomohli lesní dělníci. „Po ošetření jsme muže naložili nosítka a v dodávce dělníků, kterou táhl jejich pásový traktor, jsme ho přes závěje dostali k naší sanitce,“ popsal Sladký. Mezitím k místu dorazili i hasiči, kteří pomohli záchranářům dostat zraněného do sanitky.

Děkují dělníkům

Záchranáři tentokrát vysekli poklonu lesním dělníkům, bez jejichž pomoci by se neobešli. „Neznámým dělníkům bychom rádi opravdu ze srdce poděkovali, neboť se díky nim zraněný dočkal ošetření výrazně rychleji, než kdyby na místě nebyli,“ řekl zdravotnický záchranář Luboš Bouček, který u úrazu seniora zasahoval.

VIDEO: Takhle jeli záchranáři ve středních Čechách těžko přístupným terénem pro zraněnou ženu.

Video
Video se připravuje ...

Záchranáři vyjeli těžko přístupným terénem pro zraněnou ženu. Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje/Michael Laufke