Informaci o vážně zraněném muži dostala záchranná služba v sobotu kolem půl čtvrté. Zraněný běžkař měl spadnout na svahu V Malé Morávce na Bruntálsku. Z hlášení bylo pravděpodobné poranění zad a došlo ke kolapsovému stavu. 

Operační středisku proto na svah vyslalo rychlou zdravotnickou posádku ze stanice Rýmařov. „Záchranáři byli z parkoviště i s potřebným vybavením dovezeni na svah skútrem horské služby. Šestačtyřicetiletý muž v té době nejevil žádné známky života, před příjezdem ZZS došlo k selhání dýchání i krevního oběhu,“ uvedli záchranáři na Facebooku.

Odbornou a kvalifikovanou pomoc muži před příjezdem záchranářů poskytovali i dva lékaři, kteří se na místě náhodou objevili. Zraněný muž byl následně zaintubován, zahájeno bylo i podávání nezbytných léků.

„Po přibližně dvaceti minutách se zdravotníkům podařilo obnovit pravidelnou srdeční činnost a muž byl svezen k sanitnímu vozu. Vzhledem k neletovým podmínkám a naplněné kapacitě nejbližších zdravotnických zařízení v Krnově a Šumperku, musel být pacient transportován na anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice ve Šternberku,“ dodali záchranáři.