Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Pryč s diktaturou!“ Generálové se snaží blokovat internet, tisíce Barmánců protestují

7. února 2021
09:35

Tisíce lidí dnes druhým dnem demonstrovaly v Rangúnu proti pondělnímu vojenskému převratu v Barmě a proti zadržování zvolené vůdkyně civilní vlády Do Aun Schan Su Ťij. Informovala o tom agentura Reuters.

Protestující v největším barmském městě nesli balonky červené barvy, která symbolizuje stranu svržené premiérky, Národní ligu pro demokracii (NDL). Ti provolávali: „Nechceme vojenskou diktaturu! Chceme demokracii!“

Zhruba stovka demonstrantů se podle Reuters ráno sešla také v pobřežním městě Mulmejn na jihovýchodě země a studenti a lékaři se sešli také v druhém největším barmském městě Mandalaj.

Podle agentury AFP byly u Rangúnské univerzity, kde se demonstrace konala, nasazeny speciální policejní jednotky. „Budeme se nadále scházet, dokud nedosáhneme demokracie. Pryč s diktaturou,“ citovala AFP jednoho z demonstrantů.

Už v sobotu několik tisícovek lidí v Rangúnu na první velké manifestaci od puče dávalo najevo nesouhlas s posledním vývojem, kdy armáda zadržela vůdkyni Su Ťij, prezidenta Win Myina i desítky dalších politiků a aktivistů a vyhlásila na rok výjimečný stav.

Navzdory snahám generálů blokovat internet jsou demonstrace přenášeny na facebooku, který je hlavním komunikačním nástrojem pro miliony Barmánců.

Ve své zemi velmi populární nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij je zadržována v rezidenci v hlavním městě Neipyijto a podle mluvčího NDL se těší dobrému zdraví.

Armáda puč zdůvodnila údajnými podvody při listopadových volbách a generál Min Aun Hlain, který se postavil do čela státu, slíbil jejich vyšetřování. Dění v zemi odsoudila řada států i organizací.

Video  Blesk Podcast: Můžou za teroristické útoky moderní technologie? Giganti je omezují, říká odborník.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi