Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přes 5000 zatčených při protestech za Navalného. Policejní řež i demonstrace v -42°C

Aktualizováno -
31. ledna 2021
20:56
Autor: ČTK - 
31. ledna 2021
08:59

Ruské bezpečnostní složky při dnešních manifestacích za osvobození opozičního lídra Alexeje Navalného zadržely 5021 účastníků. Uvádí to server OVD-Info, který monitoruje policejní aktivity. Pokud se údaj potvrdí, bude vyšší než počet zadržených při stejně zaměřených demonstracích z minulé soboty, kdy policie po celém Rusku vzala do vazby přes 3500 osob. Agentura AFP tehdy hovořila o nejintenzivnějším zatýkání v novodobé historii země.

Rusové dnes v desítkách měst vyšli do ulic na protest proti uvěznění opozičního předáka Alexeje Navalného. Úřady v předstihu varovaly před tvrdým postihem za účast na nepovolených shromážděních.

Počet zadržených při dnešních protestech v Rusku nepřestává stoupat; podle posledních neoficiálních zpráv je zatčených přes 5000.  Jen v Moskvě bylo údajně zatčeno přes 1500 demonstrantů.

USA již kritizovaly Rusko za brutální taktiku, ale Moskva to označila za hrubé vměšování. Manželka zadrženého kritika Julija Navalná na instagramu napsala: „Když budeme mlčet, přijdou si zítra pro kohokoli z nás.“ Mezi postiženými spojenci Navalného je i její bratr Oleg, který je v domácím vězení.

Mezi zadrženými i novináři

Na centrálním náměstí Vladivostoku policisté zadrželi přinejmenším tři desítky demonstrantů, uvedl server OVD-Info. Mezi zadrženými se nakrátko ocitli i novináři. Svaz ruských novinářů později oznámil, že mezi zatčenými je za dnešek nejméně 35 žurnalistů.

Asi stovka Navalného příznivců vyšla u mořského pobřeží na led. Tam lidé vytvořili ze svých těl písmeno N a vykřičník. „Zatknou každého, kdo už nevydrží na mraze a vrátí se na břeh,“ poznamenal zpravodaj listu Kommersant.

Protesty i v mínus 42 stupních

V sibiřském Tomsku, který Navalnyj navštívil krátce předtím, než loni v srpnu zkolaboval s otravou, lidé skandovali „Nechte ho jít“.

Několik desítek lidí přišlo protestovat i v Jakutsku, třebaže panoval 42stupňový mráz. „Protestuji poprvé. Je mi z toho totálního bezpráví vrchnosti nanic,“ řekl podle opozičních médií demonstrant jménem Ivan.

Video  Protesty za Navalného v Rusku: Brutální střet demonstrantů a policie  - Reuters
Video se připravuje ...

Uzávěra v centru Moskvy

V Moskvě úřady sáhly k bezprecedentním bezpečnostním opatřením: V okolí Kremlu uzavřely stanice metra, omezily autobusovou dopravu a nařídily uzavřít restaurace a obchody.

V Moskvě jsou od středečního večera zatýkáni Navalného spolupracovníci a zástupci opozičních médií.

Čtyřicetiletá účastnice protestu v Moskvě řekla, že přišla, i když měla v noci panický záchvat. „Vím, že žiju v naprosto bezprávním státě. V policejní zemi, kde nejsou nezávislé soudy. V zemi řízené korupcí. Chci žít jinak,“ citovala ji agentura Reuters.

„Putin je zloděj!“ křičeli demonstranti

Organizátoři moskevské akce dvakrát změnili místo setkání, protože policie zablokovala do některých částí města pěším přístup. Nevytvořil se proto homogenní dav, ale menší skupiny.

Původně se měli lidé sejít u centrály Federální bezpečnostní služby (FSB, kontrarozvědky) a vydat se k vazební věznici, kde se Navalnyj nachází. Protože se tam ovšem většina z nich nedostala, vrátili se lidé do centra města.

„Putin je zloděj! Svobodu!“ volali. Podle agentury AFP připomínala ruská metropole obležené město, všude byly vidět početné protizásahové jednotky se štíty a obušky.

Donutili je v mrazu lehnout do sněhu?

Na sociálních sítích kolují záběry dnešních policejních zákroků. Na snímku z Kazaně je vidět, že policisté přinutili demonstranty lehnout si do sněhu.

V Petrohradě skončilo ve vazbě přes 500 lidí. Policie si tam podle svědků počínala brutálně, použila omračující prostředky i slzný plyn. Jeden účastník petrohradského zásahu se vyfotografoval se zraněním na hlavě a řekl, že „lidé leží jeden na druhém“.

Blinken: Brutální taktika Ruska

Minulou sobotu se proti věznění Navalného demonstrovalo v desítkách ruských měst, přičemž bezpečnostní složky zadržely přes 3000 osob. Navalného policie zadržela 17. ledna ihned po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z té Navalnyj obviňuje ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina.

Nový šéf americké diplomacie Blinken vyzval k propuštění Navalného a kritizoval „brutální taktiku“ Ruska. „USA odsuzují neustálé používání brutálních taktik Ruska proti poklidným demonstrantům a novinářům. Je to stejné už druhý týden. Znovu vyzýváme k propuštění zatčených včetně Alexeje Navalného,“ napsal Blinken na twitteru.

Ruské ministerstvo zahraničí vzápětí reagovalo vlastním tweetem: „Potvrzuje se hrubé vměšování USA do vnitřních záležitostí Ruska, podobně jako šíření mylných informací a vyzývání k účasti na ilegálních akcích šířené na internetových platformách kontrolovaných z Washingtonu.“

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Soud tento týden zamítl odvolání Navalného proti vazbě, ve které nyní hlavní kritik Kremlu čeká, zda nebude poslán do vězení kvůli údajnému porušování pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Mluvčí ruského ministerstva vnitra Irina Volková v sobotu vzkázala, že lidé by se měli protestů zdržet kvůli pokračující epidemii covidu-19. Každý, kdo bude přistižen při porušování karanténních opatření, podle ní může čelit trestnímu stíhání.

Manowar ( 31. ledna 2021 15:33 )

Proč si do Ruska nepozvou policii z Francie,ti by ty demonstranty demokraticky rozehnali za použití plastických střel,vodních děl a obušků.

Martin63 ( 31. ledna 2021 15:13 )

Nevím co autor článku hulí za matroš, ale měl by změnit značku, tahle mu nedělá evidentně dobře. Příjde mi, že v normální pracovní den je na ulicích víc lidí.

kamjdu ( 31. ledna 2021 14:03 )

Jsou tam jako vši v kožichu. Asi se tam s podvratnou opozicí moc mazlí.

vortc ( 31. ledna 2021 13:16 )

To by v tom případě přitakávači a kývači věčně ožralého Kradlouska museli být zavřeni do klecových lůžek.

vortc ( 31. ledna 2021 13:14 )

Protože samo členství v Tlupě Odporných Prasat09 je psychiatrickou diagnozou, nepřipadá v úvahu, že by někdy státník Putin usiloval o sblížení s touhle tlupou prasat.

Zobrazit celou diskusi