Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policie vtrhla do bytu Navalného. Manželka zatčení unikla, bratr skončil ve vazbě

Autor: ČTK - 
27. ledna 2021
22:45

Pracovníci ruských úřadů prohledali byt opozičního předáka Alexeje Navalného, informoval na twitteru ředitel Navalného Fondu boje s korupcí Ivan Ždanov. Příslušníci speciálních jednotek podle Ždanova vylomili dveře moskevského bytu, v němž se v tu chvíli nacházel Oleg Navalnyj, bratr známého politického aktivisty, který je nyní ve vazbě. Oleg Navalnyj byl po prohledání bytu zadržen, napsala agentura Reuters. Policie dnes prohledala několik dalších kanceláří a bytů lidí s vazbami na Navalného.

Ždanov později upřesnil, že razie souvisí s podezřením úřadů na porušení epidemických opatření. Policie dnes dorazila také do bytu, kde v tuto chvíli žije Navalného manželka Julija. I do něj se podle televize Dožď jednotky dostaly vylomením dveří. Ždanov krátce předtím zveřejnil videozáznam, v němž je slyšet, jak se příslušníci bezpečnostních orgánů do bytu Navalné dobývají, zatímco je žena aktivisty žádá, aby vyčkali čtvrt hodiny do příjezdu jejího advokáta.

Úřady provedly razii také v kancelářích Fondu boje s korupcí, upozornil Ždanov. Domovní prohlídce neušla ani právnička Fondu Ljubov Sobolová, informoval na twitteru advokát Vladimir Voronin. Podle advokáta ji nyní čeká noční výslech na stanici.

Ždanov uvedl, že prohlídku v bytě Navalného provádějí pracovníci ministerstva vnitra na základě článku trestního zákoníku pojednávajícího o porušení epidemických pravidel, které způsobí nebo může způsobit hromadnou nákazu. Ministerstvo vnitra dříve informovalo, že zahájilo mimo jiné na základě tohoto článku trestní stíhání proti lidem, kteří se v sobotu po celé zemi účastnili nepovolených demonstrací, napsala agentura Interfax. Demonstrace za propuštění Navalného jen v samotné Moskvě přilákaly podle agentury Reuters asi 40 000 lidí. Vyzval k nim sám zatčený aktivista.

Ruské bezpečnostní síly v souvislosti se sobotními demonstracemi zadržely podle serveru OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zásahů, bezmála 4000 osob.

Na Navalného soud uvalil třicetidenní vazbu poté, co se aktivista vrátil do Moskvy z léčení v Německu. Tam se zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Pokus o otravu Navalnyj připisuje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, Kreml jeho obvinění popírá. Ruská vězeňská služba Navalného viní ze systematického porušování režimu podmíněného trestu, který mu byl uložen za údajnou zpronevěru.

Oleg Navalnyj byl v roce 2018 propuštěn z vězení. Trest ve výši tři a půl roku dostal za údajnou zpronevěru. Navalného podporovatelé tvrdí, že trest měl vyvinout tlak na bratra Alexeje a další opoziční představitele. Alexej Navalnyj byl ve stejném případu odsouzen k podmíněnému trestu.

bleskovka ( 28. ledna 2021 05:09 )

Už skončete s pohádkou o novičoku,normální člověk dávno ví,že to není pravda.

Zobrazit celou diskusi