Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Filip urážel Navalného: „Utranácek“ s odpornými výroky. Sněmovna Putinova kritika nepodpořila

Autor: ČTK, simao - 
27. ledna 2021
10:55

Sněmovna v úterý nepřijala návrh ODS, aby na nynější schůzi vyzvala k propuštění ruského opozičního lídra Alexeje Navalného a odsoudila tvrdé potlačení víkendových demonstrací na jeho podporu. Návrh získal hlasy jen čtyř desítek poslanců ze stovky přítomných. Nepodpořil jej nikdo z poslanců SPD, stejně jako většina členů klubů ANO, ČSSD a KSČM. Šéf komunistů Vojtěch Filip ve středu vysvětloval, proč se tak stalo.

ODS ústy svého předsedy Petra Fialy požadovala, aby dolní komora projednala návrh usnesení v tomto týdnu. „Chceme, aby se český Parlament vahou své autority vyjádřil k tomu, jak bezpečnostní orgány postupují proti demonstrujícím a abychom se zasadili o to, aby byl Navalnyj co nejrychleji propuštěn z vazby,“ prohlásil Fiala.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý návrh usnesení podpořil, ale uvedl, že by bylo vhodnější jej projednat až 11. února po debatě ve sněmovním zahraničním výboru.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura to odmítl s tím, že projednávat věc za 14 dní je pozdě. Pozastavil se nad tím, že návrh podpořili jen dva ze šesti poslanců ČSSD, i když zákroky proti demonstrantům odsoudil o víkendu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Alexej Navalnyj je ve vazbě. A my budeme čekat 14 dnů, abychom k tomu zaujali, to znamená 14 dní bude ve vazbě bez toho, aby od nás odešel nějaký hlas? Podle mě jde tady o každou hodinu nebo o každý den,“ uvedl Stanjura.

Filip: Navalnyj je utranacionalista

Právě Petříček přitom čas od času čelí kritice KSČM. Předseda komunistů byl zásadně proti podpoře Navalného proti Putinovu režimu. Nepřekvapivě.

„Nemohu a nebudu se zastávat ultranacionalisty, kterého vyloučilo i hnutí Jabloko za odporné xenofobní výroky a chování,“ napsal ve středu na twitteru Filip.

Potlačení demonstrací, během nichž ruské bezpečnostní síly o víkendu zadržely několik tisíc lidí, odsoudily v pondělí státy Evropské unie. Protestující požadovali propuštění Navalného, který byl zatčen před týdnem, když se vrátil do Moskvy z léčení v Německu. Tam se zotavoval z otravy, kterou Navalnyj připisuje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Den po zadržení na něj soud uvalil třicetidenní vazbu.

Ministr zahraničí Petříček o víkendu uvedl, že podle odhadů nevládních organizací bylo při protestech zadrženo 3400 lidí včetně Navalného manželky. „To je i na tak velkou zemi, jakou je Rusko, neuvěřitelné číslo. Odsuzuji brutální násilí i represe proti svobodě slova,“ napsal. V pondělí řekl, že Černínský palác bude chtít od ruského velvyslance vysvětlení k zadržení Navalného i násilnému potlačení protestů.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 29. ledna 2021 09:43 )

Pan Navalnyj plní velmi dobře svou úlohu užitečného i.diota (pro koho asi?) a začíná být nebezpečný sám sobě...
Se zdejšími křiklouny bych souhlasil v případě, že by kvičeli i v ostatních případech, ale ...

manunu ( 27. ledna 2021 19:44 )

frantacizek:

frantacizek ( 27. ledna 2021 18:23 )

azymut=azimut, omluva všem zdejším soudruhům, které pohoršila má čeština, četl jsem si u toho Leninovy spisy..

e.lesanova ( 27. ledna 2021 16:55 )

Fialový ňouma tím odstřelil celou ODS do schizofrenního spolku Anti Putin...Fiala ví, o co tady v té hře provokací vůbec jde ?? Nebezpečný pitomec, omyl politiky

frantacizek ( 27. ledna 2021 15:20 )

a soudruhu, jak je na tom ten soudruh, co vlastní tíhou osobnosti a vlivem imperialistických gravitačních sil propadl tou střechou, když vyvěšoval vlaječky a vypouštěl družební holubice s azymutem Sovětský svaz?? Můžeme už s ním počítat letos do prvomájového průvodu? Nebo bude připraven až na podzim do lampionového?? Soudružky svazačky jej měly potěšit alespoň věncem a ujištěním, že strana na něj nezapomněla...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa