Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Neslyšící Čech málem umrzl na Malé Fatře: Horská služba ho zachránila podruhé za dva měsíce

Autor: ran - 
10. ledna 2021
14:29

Už podruhé za necelé dva měsíce musela zachraňovat slovenská horská služba jednu a tutéž osobu z Česka. Komunikaci záchranářům navíc zkomplikovalo to, že muž nebyl jen na pokraji sil, ale ještě k tomu neslyšící. 

Vyčerpaného turistu našla v sobotu dopoledne skupina Slováků na horském výšlapu. Čech podle vyjádření horské služby ležel na trati výstupu na vrchol Malého Kriváně, v blízkosti sedla Priehyb.

„Byl vyčerpaný, dezorientovaný a nebyl schopen samostatného postupu. Muž byl neslyšící, což značně komplikovalo až znemožňovalo komunikaci s ním,“ uvedla horská služba na svém facebookovém profilu.

Postarala se o něj šestice záchranářů vyslaných ze Štefanové. Ti mu poskytli neodkladnou zdravotní péči a na nosítkách ho transportovali ke svému terénnímu autu. „Následně byl zavezen k přivolané sanitce rychlé zdravotnické pomoci,“ uvedla horská služba.

Záchranáře ale čekalo překvapení. Muž převoz do nemocnice odmítl, sanitka ho proto odvezla jen na základnu horské služby. Tam se postavil na nohy a na vlastní žádost odešel. Něco podobného zachráněný muž udělal už podruhé! 

„Záchranáři HZS během zásahu zjistili, že na pomoc tomuto muži byli přivolaní už před necelými dvěma měsíci, a i tehdy odmítal jejich pomoc,“ nestačí se divit horská služba.

Slováci proto informovali nejen svoji policii, ale i Velvyslanectví ČR. „Informaci o záchraně českého občana jsme dostali od horské služby. Dotyčný neutrpěl žádné zranění či psychickou újmu a nemusel být proto hospitalizován. O pomoc nás nepožádal,“ uvedla pro Blesk.cz tisková mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

jajas ( 10. ledna 2021 13:04 )

No není to vůl?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání