Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček u Vrbětic tasil zabijáky a odmítl žold USA. Zaorálek zmínil brutální způsoby Rusů

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
20. dubna 2021
20:53

Vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) si na středu odpoledne předvolal ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského. Chce mu sdělit protest proti postupu Ruska poté, co Česko kvůli možnému zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli podle českých úřadů napojeni na ruské tajné služby.

Česko dnes požádalo o společné prohlášení na úrovni NATO a o další vyhrazené setkání rady koncem týdne.

Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, čímž podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) paralyzovalo její chod. Hamáček zároveň uvedl, že ruský velvyslanec Zmejevskij bude ve středu jako první seznámen s případnou další českou reakcí.

Česko si musí uvědomit, že Moskva bude i nadále reagovat na destruktivní kroky Prahy, uvedlo v úterý „na oplátku“ podle agentury TASS ruské ministerstvo zahraničí.

Hamáček tasil „fenomenální úspěch“

Kauza Vrbětice byla nicméně podle Hamáčka nejúspěšnější bezpečnostní operací. Vedla k rozbití rezidentur ruských tajných služeb SVR a GRU v Praze, což Hamáček označil za „fenomenální úspěch“. Řekl to dnes při projednávání ve Sněmovně.

„To, že jsme jim (Rusku) vyhodili 18 špionů, to je to nejmenší, co můžeme udělat. Byla to správná reakce v prvním momentu,“ uvedl Hamáček, který je ministrem vnitra a pověřeným ministrem zahraničí. Pokud má nějaký stát „jednotku zabijáků“, za které Hamáček označil agenty ruské vojenské tajné služby GRU, musí počítat s následky po odhalení jejich činnosti.

Odmítl žold USA

Hamáček také poukázal na zvýšenou aktivitu prokremelských dezinformačních webů po odhalení celé záležitosti. „Byli jsme obviněni, že tady děláme něco v žoldu USA,“ podotkl vicepremiér.

Vyhoštění 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni bezpečnostními složkami jako agenti tajných služeb, bylo podle Hamáčka výsledkem operace trvající dva týdny. „Já si stojím za každým jedním rozhodnutím za těch posledních 14 dnů, stojím si za každým rozhodnutím té party, která seděla do noci na ministerstvu vnitra a přemýšlela, co s tím,“ prohlásil Hamáček.

Pokud Rusko bude chtít dál eskalovat napětí kvůli důvodnému podezření o zapojení dvou svých agentů do výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku, Česko se podle Hamáčka obrátí s žádostí o pomoc na spojence. Hamáček doufá i v ekonomickou pomoc pro české firmy, jejichž obchodní vazby s Ruskem utrpí.

Volání po solidárním vyhoštění

Dle Hamáčka již Česko poděkovalo spojencům za dosavadní projevy solidarity a požádalo o společné prohlášení na úrovni NATO. „V návaznosti požádala ČR spojence o další vyhrazené setkání NAC (Severoatlantická rada - pozn. red.) koncem tohoto týdne, které umožní projednat další možné spojenecké kroky. Zároveň ČR avizovala vysokou účast z ČR na tomto jednání,“ uvedlo dnes MZV na svém webu.

Čeští velvyslanci v členských zemích Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO) se mají obrátit na vlády a požádat spojence o solidaritu a kolektivní akci, řekl Hamáček.

Mimo jiné Česko žádá o to, aby země zvážily předvolání ruských velvyslanců, ale vyzývá i ke kolektivní akci, která by směřovala k solidárnímu vyhoštění identifikovaných příslušných ruských zpravodajských služeb z členských států EU a NATO.

Česká ambasáda v Moskvě je podle Hamáčka ve stavu, kdy může fungovat jenom s velkými obtížemi, proto ČR zároveň žádá o podporu od spojenců při zajištění jejího chodu. Česko též prosí o to, aby země protestovaly „proti destruktivnímu působení ruských zpravodajských služeb proti zájmům a bezpečnosti členských států EU a NATO.“

„Vyzveme na půdě NATO a EU k mobilizaci strategické komunikace, která vychází ze zkušeností zemí, které vypověděly ruské zpravodajce a čelily nebo čelí ruským dezinformacím v této souvislosti,“ poznamenal také Hamáček.

Zaorálek: Brutální způsoby Ruska

Kritická slova na adresu Ruska pronesl dnes také bývalý šéf české diplomacie a nynější ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Nedělejme si iluze. Ten způsob, kterým se Rusko pohybuje tady po Evropě, ten je v tomto naprosto brutální a Rusko tím bohužel opravdu dokazuje, že nedbá na suverenitu zemí, dokonce ani nebere váhu lidských životů,“ prohlásil.

Domnívá se, že nejde o nic zcela nového, ale že to patří k historii Ruska. „Víme, že tady máme mocnost, která takto naprosto brutálně je schopna nerespektovat suverenitu země, nerespektovat ztráty na životech, a dokonce popřít nos mezi očima,“ prohlásil.

Zaorálek připomněl sestřelení letadla malajsijských aerolinií v červenci 2014 nad Ukrajinou, kde většina z téměř tří stovek mrtvých byli Nizozemci. Řekl, že tehdejší nizozemský ministr zahraničí předstoupil před parlament, také neměl důkazy, ale přesto tamní parlament k incidentu zaujal jednoznačné stanovisko. Zaorálek pokládá za důležité, aby se neztratil komunikační kanál s Ruskem. Česko by s ním mělo řešit věci samo a bez prostředníka. Jiná země v roli prostředníka nemusí mít stejné zájmy jako Česko, domnívá se.

Video  Babiš o Vrběticích a Rusech ve Sněmovně: Nechceme žádnou válku.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 20. dubna 2021 23:17 )

Luboš se za poslední týden urval ze řetězu s vlastními názory, bez úhybných manévru a začíná připomínat chlapa.. Možná v něm bují testosteron teď v situaci, kdy má přítelkyni a ještě milenku, jak někdo poznamenal..měli byste se nad sebou v Kremlu zamyslet, soudruzi.. Když už jste rozčílili takto marxistu Luboše Zaorálka

e.lesanova ( 20. dubna 2021 22:38 )

Tak jestli se této snůšce blábolů říká "fenomenální úspěch", tak potěš koště...Sice všechno lavíruje ve vzduchu, nic není formou 100% důkaz, ale za to jsme se hodně "poc­hváli­li".­...Vy­padá to na politický slet idiotů Tahle enormní masáž a zrovna teď začíná vypadat aktivitu jiného druhu....abychom se brzy neprobudili do "podivného rána" Snahy o vyvolání konfliktu jsou nepřehlédnutelné

karel ( 20. dubna 2021 22:21 )

Myslel jsem, že nejblbější socan po Petříčkovi s Pochem je Hamáček, ale dneska je porazil Zaorálek na hlavu. Jeho tvrzení, že holandský premiér sice neměl žádné důkazy, ale že okamžitě konal, je pro nás vzorem, je ukázkou dementnosti absolventa marxismu-leninismu

dietr ( 20. dubna 2021 21:51 )

Pět minut slávy ti vypršelo, Babišu, makej na pole a zasívej řepku, ať máš zase dotace!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa