Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Oáza uprostřed Evropy: 10 důvodů, proč jet letos do Maďarska!

/
  • Budapešť stojí za návštěvu.
    8. března 2019 ● 05:00

    Maďarsko je vnitrozemský stát s největším jezerem ve střední Evropě – Balatonem. Kulturním centrem je hlavní město Budapešť. Krom jiného je Maďarsko domovem proslulých lázní, vína a kuchařského umění, o kterém kolují legendy. Prozradíme vám 10 důvodů, proč se tam vydat.

  • 1.

    Žijte kulturně a načerpejte inspiraci

    Maďarsko patří k zemím, jež svým pulzujícím kulturním životem fascinují návštěvníky. A nijak přitom nerozhoduje, dáváte-li přednost osvědčené klasice, nebo máte chuť trochu experimentovat. Jedním z největších kulturních svátků v zemi je Budapešťský jarní festival. Program bývá každoročně napěchován koncerty vážné i populární hudby, výstavami a divadelními představeními.

    Budapešť
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Relaxujte ve světoznámých lázních

    Termální a léčivé vody jsou nefalšovaným bohatstvím Maďarska. Už i krátký pobyt v termálních lázních dokáže posílit vaše tělo, zklidnit mysl a rychle vrátit ztracenou energii. Statusem lázeňského města se může se svými 118 prameny a 15 veřejnými lázněmi pochlubit také hlavní město Budapešť. Spoustu zábavy nejen pro rodiny s dětmi slibují třeba termální lázně Bükfürdö.

  • 3.

    Dopřejte si pohodu u Balatonu

    Až vás příště popadne touha příjemně si zaplavat, projet se na kole či na šlapadle nebo prostě jen budete chtít na pár dní někam »zmizet«, sbalte kufry a vyrazte směr Balaton. Voda v Balatonu, největším jezeru se sladkou vodou ve střední Evropě, jemuž se přezdívá Maďarské moře, má v létě velmi příjemných 27–28 stupňů. Mimochodem, děti jsou u Balatonu v sedmém nebi!

  • 4.

    Podnikněte cestu za dobrým jídlem

    Když do Maďarska, tak na pravý guláš z pikantní omáčky na silném paprikovém základě. Jeho příprava je považována za vrcholné umění a soutěžemi o nejlepší guláš se to v Maďarsku jen hemží. Kromě jídel z hovězího, vepřového a kuřecího masa nemohou na jídelních lístcích chybět ryby a zvěřina. U Balatonu ochutnejte třeba lahodného candáta („fogas“) a rybí polévku halaszlé.

    Halászlé
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Poznejte hlavní město Budapešť

    Budapešť, o níž se říká, že patří k nejkrásnějším městům Evropy, má neopakovatelné kouzlo. Pozve vás do lázní, na prohlídku památek, do přívětivých kaváren a vinoték i na ochutnávku maďarských specialit. Namiřte si to také k Rybářské baště a Budínskému hradu a nezapomeňte se projít po Széchenyi Lanchíd, prvním mostě přes Dunaj v Budapešti.

    Dominanta Budapešti - Maďarský parlament
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

  • 6.

    Oddejte se novým chuťovým zážitkům

    Máte rádi ruch, hudbu, smích a halas kavárny? Pak budete nadšeni z kavárny Velkého pařížského obchodního domu na slavném Andrassyho bulváru v Budapešti. Tuhle impozantní stavbu z roku 1911 ve stylu art nouveau nepřehlédnete. Zatímco v přízemí sídlí knihkupectví a na střeše kluziště, 1. patru kraluje stylová kavárna.

    Budapešť
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Vyrazte za skvělým vínem

    Není nad sklenku dobrého vína a vinná tradice Maďarska je opravdu dlouhá! Dnes se na území Maďarska nachází 22 vinařských oblastí. Červená vína pocházejí například z okolí měst Pécs, Szekszárd či Eger, bílá se rodí na vinicích v okolí Balatonu. Vyvážejí se do celého světa, nejlépe ale chutnají jen tady s výhledem na místní vinice.

    Maďarské víno je vyhlášené
    Autor: Shutterstock
  • 8.

    Vyměňte scenerii města za přírodu

     

    Úzkorozchodné železnice uprostřed maďarských lesů si vás získají. Putování historickým vlakem představuje jedinečný způsob, jak objevit i ty nejskrytější koutky Maďarska. Z široké nabídky doporučujeme například projížďku po trati lesní miniželeznice v Mesztegnyő (9 kilometrů dlouhá trasa: Mesztegnyő– Felsőkak), kde si to vlak poklidně štráduje lesem i okolo jezer.

    Maďarsko
    Autor: Shutterstock

  • 9.

    Odškrtávejte ze seznamu UNESCO

    Osmi maďarským oblastem náleží status památky světového dědictví UNESCO. Jedním z lákadel je i přírodní oblast Aggtelek na severu Maďarska s více než tisícovkou jeskyní. Na seznamu kulturního dědictví pak nechybí hřbitov z období raného křesťanství v Pécsi, klášter Pannonhalma, jenž je už tisíc let sídlem benediktinského opatství, a řada dalších.

    Aggtelek
    Autor: Shutterstock

  • 10.

    Nechte se zlákat k nákupům

    Poohlédněte se po něčem, co vám připomene města a místa, která jste navštívili. Ručně malovaný porcelán z manufaktury Zsolnay, jejíž historie sahá až do roku 1853, je ideálním suvenýrem. Oko milovníků tradičního řemesla pak potěší i tkané textilie, křišťál, barevné a přírodně bílé výšivky z města Kalocsa.

    Ručně malovaný porcelán z manufaktury Zsolnay
    Autor: Shutterstock
    Fotogalerie
    60 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

illyria: V Budapešti jsem byla minulý rok v létě. Jela jsem taxíkem a bavila se s taxikářem (Slovenský Maďar nebo Maďarský Slovák .-D) Když mě vezl od nádraží do hotelu, tak tak hrdě ukazoval, že tam v centru nejsou žádní prodejci drog a žádní bezdomovci a žebráci. Kam se na Budapešť hrabe Václavák... Nejsou tam vidět žádné neevropské typy. Občas jsem zaslechla ruštinu nebo slovenštinu... Vaří výborně a cenová hladina je +- jako v Praze...

(13. 03. 2019 08:41)

smradlavamakrela: Hezké a neobohacené Maďarsko . Ve srovnání s islámskou zamořenou republikou Merkenland opravdu pohoda a bez újmy na zdraví.

(09. 03. 2019 21:40)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy