První dobrou zprávou je, že všude jsou bazény se slanou vodou, v každém i v tom nejjednodušším hotelu je tím pádem splněna touha většiny dětí, že se budou koupat. Jak se však ve Funchalu či jeho okolí ubytovat, abyste si jeho krásu užili naplno? „Takzvaná varianta ‚all inclusive‘ je skvělé řešení pro rodiny s malými ratolestmi. Pokud si chcete uvařit sami a vyhnout se většímu množství lidí při každém stolování, po ruce je dostatek supermarketů či trh a možnost bydlení v apartmánech,“ řekla Blesku Eva Němečková z cestovní kanceláře FIRO-tour. 

5550621:full:true:true

„Jste-li fanoušci vaření, uznáte, že na Madeiře je hřích stravovat se v hotelu, když máte v obchodě tak obrovský výběr čerstvých a chutných potravin.“ Už za půl hodiny tu můžete servírovat vlastnoručně připravené ryby a mořské plody, třeba s čerstvým salátem a rodiče si k menu mohou dopřát kvalitní bílé víno, které tu nestojí více než 100 korun.

Podívejte se na záběry z Funchalu a okolí:

Video
Video se připravuje ...

Vyrazit do středu čarokrásné Madeiry a objevovat Funchal s dětmi? Proč ne?! Visit Madeira, CK FIRO - tour, INT

Ve Funchalu je apartmánů k dispozici dostatek, ale možná dáte přednost bydlení za městem. Ideální je třeba Palheiro kousek od letiště i od Funchalu. Máte odsud úchvatný výhled na Funchal v zálivu ve tvaru půlkruhovité nálevky. Město jakoby stékalo po úbočích okolních kopců do ústí tvořeného přístavem. Zároveň se můžete kochat širým oceánem a s dětmi se koupat v některém z mnoha přírodních bazénů nebo v zálivech, kde si oceán užijete bez rizika. Z Palheiro je vidět obojí. „Madeira je poznávací destinace, proto většina hotelů nabízí polopenzi. S malými dětmi je tedy fajn, když bydlíte v apartmánu a na výlet si můžete připravit svačinu,“ doporučuje Němečková.

S městem na dohled pak mohou vaše první kroky zamířit do Funchalu. Je to zároveň dobrý test, jak moc děti poznávání chytne. Madeira má nejpestřejší flóru v Evropě. Najdete tu tisíce květin a rostlin, ještě více pak v zahradě Monte Palace Garden, založené mecenášem jménem José Berardoem. Kromě kompletní sbírky původních madeirských rostlin včetně orchidejí vás v zahradě okouzlí zákoutí s cykasy z Jihoafrické republiky, skotská vřesoviště i rostliny původem z Asie, kde si zvláště malé princezny budou připadat jako v pohádce. V ceně vstupného je i lahodné madeirské víno.

5550619:full:true:true

Miluje-li vaše rodina sáňkování, tady si ho užijete v jakoukoli roční dobu, už sto let. Sáně tu i při letních teplotách bez stopy sněhu sjíždějí příkré a klikaté asfaltové silnice a jde to jako po másle. „Kdysi sloužily jako rychlý dopravní prostředek lidem, kteří na hoře Monte až 800 metrů nad Funchalem pobývali a léčili své dýchací problémy. Trasa vedla až dolů do města a měřila 4 km. Později se sjezd sáněmi stal turistickou atrakcí,“ prozradila Němečková. Trasa se zkrátila na 2 km, ale zážitkem i adrenalinem zůstala. Proutěné koše jsou totiž schopné vyvinout rychlost až 38 km v hodině. Nasedá se na ně pod prudkým schodištěm kostela Panny Marie z Monte. Dva řidiči je dle potřeby přibržďují či popohánějí – jednoduše se starají, aby projížďka byla nezapomenutelná.

5550616:full:true:true

Děti potěšíte hlavně návštěvou Muzea Cristiana Ronalda CR7 na nábřeží ve Funchalu. Po mistrovství světa ve fotbale už každý ví, že Ronaldo je Portugalec, přesněji Madeiřan. „A aby si tím všichni návštěvníci Madeiry byli jisti, zřídil zde Muzeum CR7. Oplývá úžasnými fotbalovými trofejemi, poháry, zlatými kopačkami a zachycuje neskončenou fotbalovou kariéru,“ láká Němečková. Funchal ale nabízí ještě mnohem víc. Při své návštěvě zjistíte, že stále kvetoucí a barevné město je jako dělané pro všechny podoby odpočinku, od sportovních aktivit, zážitkových výprav, výletů nebo kulinářských specialit. A to pro rodiny s dětmi nebo zapřísáhlé samotáře.

Fotogalerie
1 fotografie