V terénu cyklostezky rozpoznáte podle typického obrázku vinného sklepa a vybrat si lze z deseti regionálních okruhů. Jednotlivé trasy a tipy na cyklovýlety si můžete vybrat na www.vinarske.stezky.cz nebo www.vinazmoravy.cz. Degustaci vína je samozřejmě potřeba naplánovat si až na závěr absolvované denní trasy.

 

Znojemská vinařská stezka

Provede vás 30km cyklistickým okruhem. Výchozím bodem je Moravský sklípek v Šatově s originálním Malovaným sklepem, odtud vede trasa do Znojma. Dále pokračujete přes Konice po okraji Národního parku Podyjí až k  malebné vinici Šobes, pak přes Hnanice zpět do Šatova. Trasu lze projet za prodloužený víkend, stejně jako za týden – to závisí na tom, kolik času věnujete pamětihodnostem nebo ochutnávání výtečných vín zdejšího regionu.

Moravské vinařské stezky
Autor: www.wineofczechrepublic.cz

Naučná vinařská stezka Mikulov

Seznamuje na své 20km trase návštěvníky se staletou vinařskou tradicí pálavského kraje. Začíná v Mikulově, prochází vinařskými obcemi pod Pálavou přes Bavory do Perné, pokračuje přes Horní a Dolní Věstonice do Pavlova a Klentnice pod Sirotčím hradem. Cestou se také seznámíte s mikulovským zámkem a jeho proslulým obřím sudem a se stálou archeologickou expozicí v Dolních Věstonicích.

 

Stezka krajem André

Je pojmenovaná podle odrůdy červeného vína, kterou vyšlechtili ve Velkých Pavlovicích. Téměř 19km trasa s kvalitním povrchem vede z Hustopečí přes Starovičky, Velké Pavlovice a Bořetice na Vrbici. V Bořeticích se můžete zastavit a vyšplhat na rozhlednu na Kraví hoře a ve Vrbici si prohlédnout unikátní historickou sklepní kolonii.

Moravské vinařské stezky
Autor: www.wineofczechrepublic.cz

Modré hory

Okružní trasa o délce 31 km představuje pověstné srdce produkce moravských červených vín. Stezka, jejíž délku si lze upravovat podle vlastní chuti a sil, spojuje vinařské obce Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbici, v jejichž okolí se odrůdy s modrými hrozny pěstují na více než polovině vinohradů.

 

Stezka Muškátu moravského

Další stezka, inspirovaná konkrétní odrůdou vinné révy, prochází krajem Uherskohradišťska. Měří 25 km a odhaluje historii šlechtění této odrůdy v Polešovicích. Nabízí řadu pěkných panoramatických výhledů do zdejších vinic a zavede vás přes Kunovský les do Kostelan nad Moravou, Nedakonic a Polešovic. Odtud pokračuje přes Vážany, Tučapy a Boršice do Zlechova a vrací se přes Staré Město zpět do Uherského Hradiště.

Moravské vinařské stezky
Autor: www.wineofczechrepublic.cz

Stezka Rulandského bílého

Oblíbili jste si tuto burgundskou odrůdu? Pak vás jistě potěší, že má vlastní 45km cyklostezku. Okruh začíná opět v historickém centru Uherského Hradiště a zahrnuje Staré Město, Zlechov, Tupesy, Velehrad, Jalubí, Traplice, Dolinu, Kudlovice a Babice.

 

A po víně do peřin

Po celodenním zápřahu v sedle i u vína čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer složit hlavu. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být systém certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.wineofczechrepublic.cz. Na stejné adrese je i spousta informací o moravských a českých vínech, kalendář vinařských akcí a všechny potřebné kontakty.