Gigantické skleněné stavby bez podpěr a sloupů jsou tu hned dvě a kromě klasické funkce zastávají i funkci ekologickou – fungují jako vnitřní orgán celé zahrady. Shromažďují dešťovou vodu a pomocí její cirkulace v chladicím systému regulují vnitřní teplotu.

Ten největší je ale jen jeden. Nese název Flower Dom a s velikostí 1,28 hektaru je dokonce zapsán v Guinnessově knize rekordů. Uvnitř něj se nachází 7 zahrad, přičemž v každé z nich se teplota pohybuje mezi 23 – 25 °C, čímž simuluje podobu mírného a suchého Středozemí.

V druhém vyšším, ale menším Cloud Forestu, se zase ocitnete v prostředí typickém pro vlhké tropické hory kolem 1000 – 3000 m n. m. s vlastní 42metrovou horou a vodopádem. Tomuto místu kralují epifyty všech možných tvarů a velikostí – od orchidejí až po různě barevné mechy.

Video
Video se připravuje ...

Futuristické zahrady Gardens by the Bay Youtube/ Gardens by the Bay

Zahrady

Oba skleníky jsou součástí tří zahrad. Nejmenší, Střední zahrada, je tříkilometrová pobřežní promenáda. Z Východní je zase nejlepší pohled na panoráma města. Tou poslední je Jižní zahrada, která předvádí na 54 ha tropickou vegetaci ve vrcholném zahradnickém umění. Návrh vnitřní struktury byl inspirovaný orchidejí, jakožto národní květinou a zároveň symbolem tropů.

Vzdělání

Celý areál je vhodný k odpočinku, nachází se zde restaurace i bufet, ale také se tu můžete vzdělávat. Díky tématickým expozicím se tu dozvíte mnohé o vztahu mezi člověkem, rostlinou a planetou v ekologických i kulturně-historických souvislostech.

Super stromy

Největším lákadlem areálu Gardens by the Bay jsou super stromy, tzv. Super Trees. Dohromady se jich tu tyčí 18. Jde o ohromné konstrukce o výšce 25 – 50 metrů, které napodobují funkce stromu včetně sběru vody i slunečního svitu a jejich přeměny na energii. Mezi dvěma nejvyššími se klene 128 metrů dlouhá visutá lávka, která vám poskytne fantastický výhled do zahrad. V noci navíc super stromy ožívají světelnou a hudební show a vidět jsou na kilometry daleko.

Fotogalerie
6 fotografií