Honza Rendl je skvělý příklad toho, jak se může člověk vzepřít svému osudu a začít žít úplně jiný život. Honza se v mládí dostal do problémů a v 21 letech dokonce žil čtyři měsíce na ulici, než se sebral ze dna. Nový smysl života našel Honza v cestování.

K lásce k přírodě byl veden odmala. „Ať už jsem jako škvrně lítal s tátou po vandrech nebo absolvoval s dědou túry po Šumavě. Již v raném věku byl tedy položen základ pro budoucí cesty. Můj vztah k přírodě se následně umocnil při letech strávených v turistickém oddíle, ale s nástupem puberty šlo vše stranou a mé zájmy se stočily ke zhýralému životnímu stylu,“ popsal Honza.

V létě 2015 se nicméně ke své dětské zálibě vrátil a pokusil se sám překročit pohoří Rodna v Rumunsku. I když se to Honzovi nepovedlo, týdenní expedice v něm definitivně probudila dávnou vášeň a další výlety na sebe nenechaly dlouho čekat. Na jaře roku 2016 se Honza rozhodl stopem procestovat Velkou Británii.

„Bez stopařských zkušeností a jakékoliv podrobné mapy jsem byl mezi anglickými dálnicemi nenávratně ztracen, nehledě na fakt, že angličtí řidiči nepatří k nejochotnějším, pokud jde o zastavení cizímu člověku,“ vysvětlil, proč první stopařská cesta skončila víceméně fiaskem.

Cesta po Ukrajině tentýž rok však Honzovi ukázala tu lepší stránku cestování, v chudé zemi se mimo jiné setkal s nečekanou pohostinností tamních obyvatel. „Byl jsem místními pozván k nim domů, abych s nimi pobyl a strávil noc v jejich domě,“ podělil se cestovatel o opakovaný zážitek z Ukrajiny.

Následující destinací byl ještě v roce 2016 Balkánský poloostrov, konkrétně Bulharsko, Makedonia a Albánie. „Stopování a vstřícnost lidí na Balkáně jsou naprosto nesrovnatelné se zbytkem Evropy a tehdy se v mé hlavě začal poprvé rodit nápad na cestu výrazně delší, než jaké jsem dosud absolvoval,“ sdělil Honza. Následující rok zamířil cestovatel na nízkonákladový výlet po Itálii. Tehdy si uvědomil, že pokud se chce cestování věnovat pořádně, musí dát výpověď v práci.

A pak to mohlo začít naplno. Honza strávil dva měsíce stopováním z estonského Tallinnu do Atén v Řecku. Projel při tom 13 zemí, a jestliže se mu Balkán před rokem zamlouval, tentokrát se do něj vysloveně zamiloval. Rok 2018 strávil Honza na cestě. Stopoval z Prahy do Lisabonu a zpět, několikrát navštívil Rumunsko a zdolal několik alpských čtyřtisícovek včetně nejvyšší hory Evropy Mont Blanc!

„Po procestování 33 zemí Evropy mi starý kontinent začal být malý. Začaly se rodit první plány na cestu do Jižní Ameriky, které postupně začaly dostávat reálné obrysy. Od vybavení, přes samostudium španělštiny a teoretickou znalost poměrů kontinentu jsem se pomalu prokousával k realizaci,“ popsal Honza, jak strávil několik měsíců před tím, než vůbec do Jižní Ameriky vyrazil.

I když jde o Honzovu dosavadní největší túru, cestu podle svých slov paradoxně příliš do detailu neplánoval. „Nikdy mi to na cestách příliš nefungovalo,“ vysvětlil cestovatel ještě před odletem do kolumbijské Bogoty. Že se Honza ocitl v jiném světě, poznal brzy po přistání, když si šel vybrat peníze z bankomatu. Naťukal závratnou částku 300 milionů kolumbijských pesos, což je však v přepočtu lehce přes dva tisíce korun.

Z hlavního města kokainu se Honza vydal na dlouhou cestu. V plánu bylo jít přes Andy na jih. Kam až mladý cestovatel dojde, bylo ve hvězdách. Prvních pět set kilometrů měl v nohách po 17 dnech, tisíc zvládl za 34 dní. „Tohle je první pořádný milník cesty, byť k cíli je to ještě zhruba 7000 kilometrů,“ informoval Honza fanoušky na Facebooku. Dva tisíce kilometrů oslavil v Ekvádoru, tři tisíce pak 25. srpna v Peru.

Při té příležitosti se Honza ohlédl za svou dosavadní cestou a pokusil se ji v několika bodech shrnout. „Shodil jsem 17 kilo, není šance do sebe dostat tolik kalorií, kolik vydám. Smrdím. Jsem si jist, že fakt hodně. Já už to ale necítím. Od začátku mi slezla polovina nehtů na nohou.“ To jsou jen některé z bodů, které Honza vyjmenoval na své facebookové stránce. Ještě není ani v polovině předpokládané cesty, takže jich zcela jistě celá řada ještě přibude.

Honza v půlce září oslavil 28. narozeniny a naplánoval si podle svých slov spíš nestandardní oslavu. „Všude je spousta rodin z Venezuely, které utíkají kvůli situaci, kdy nemají ve Venezuele co jíst. Ani tady nemají lehkou situaci, takže nejspíš rozdám nějaké peníze těmto uprchlíkům s malými dětmi. Možná je pozvu do restaurace, aby se po dlouhé době cítili zase jako lidé. To je pro mě asi nejlepší dárek,“ sdělil cestovatel Blesku.

Honza pravidelně přidává postřehy z cest na své profily na Facebooku, Instagramu a také na internetovou stránku www.JanRedl.com.

Fotogalerie
23 fotografií