Svatyně byla postavena na počest zázraku, který se v těchto místech odehrál v roce 1754. Místní indiánská žena Maria Mueces tudy putovala domů se svou hluchoněmou dcerou Rosou, když je zastihla bouře. Musely proto cestu přerušit a začaly hledat úkryt před stoupající hladinou bystřiny.

Stalo se však něco zázračného, hluchoněmá Rosa poprvé promluvila – vykřikla a ukázala prstem na ozářenou siluetu Panny Marie na skále.

Místní obyvatelé pravdivost tohoto zjevení a zázraku o několik dní později potvrdili. To vzbudilo zájem u poutníků, kteří sem přicházeli zblízka i zdaleka, protože doufali, že i oni budou uzdraveni.

Z důvodu hojných návštěv tu byla postavena malá kaplička, která se časem rozšiřovala. Neogotickou stavbu však začali budovat až roku 1916 a dokončena byla o 33 let později.

Jeskyně

Od svých základů až po špičku věže je dnes bazilika vysoká 100 m a s protější stranou kaňonu ji spojuje 50 m vysoký, a 20 m dlouhý most, který je držen oblouky románského stylu. Vzadu ve svatyni se ve skále, která tvoří součást kaňonu, nachází tzv. jeskyně zázraků, v níž vyniká obraz Panny Marie z Las Lajas s Ježíškem. Ta svým pohledem vybízí návštěvníky k tomu, aby jí svěřili svá trápení.

Fotogalerie
5 fotografií