Vzít si na svatební cestu dva měsíce volno a pořádně projet Spojené státy, o tom mnozí jen sní. Ale ne o způsobu, jakým to provedli Markéta “Peggy” Marvanová (24) a Adam Záviška (25) z Česka. Ti totiž celou Ameriku přejeli na horských kolech, a to s veškerou výbavou! 

„Kdo nás zná, tak se ani nediví. Vždyť nás spojil český extrémní závod 1000 mil,” vysvětluje Peggy. O svatbě pak začali přemýšlet před dvěma lety, když společně překonávali tisíc kilometrů dlouhou výzvu za polárním kruhem. „Když jsme si ani skoro po měsíci chůze, hladoví a unavení nelezli na nervy, shodli jsme se, že si nedokážeme představit nikoho jiného, s kým bychom toho byli schopni,“ dodává Markéta.

Letos 30. dubna se vzali a 1. června už stáli na startu závodu American Trail Trace. „Netušili jsme, co všechno nás na trati potká. Kdybychom to předem věděli, tak bychom se na takto riskantní svatební cestu určitě nevydali,” připouštějí novomanželé. O extrémní počasí a vyprahlé úseky totiž nebyla nouze. 

Do cíle dorazili 20. července a sami nemohou uvěřit, jak to vlastně dokázali. Společně urazili 8107 kilometrů a zdolali celkové stoupání 107 000 metrů! „Na východě na nás číhalo nebezpečí v podobě aut, psů a nebezpečných bouřek. V nejhorším okamžiku jsme s vypětím sil leželi každý ve svém stanu a drželi si ho ve větru - foukal až rychlostí 100 km/h,“ vzpomíná Peggy. „Padaly dvoucentimetrové kroupy, tu noc jsem nespala ani minutu. Poslouchala jsem blesky a modlila se, aby to do nás neprásklo. Ráno jsme zjistili, že blesk zabil zvíře jen 200 metrů od nás,“ dodává.

Jen tři z osmnácti dokončili závod

Letošní závod byl navíc tak extrémní, že ho dokončili jen tři závodníci z osmnácti přihlášených. Markéta s Adamem to zvládli za 48 dní a 22 hodin. Z toho 30 dní čistého času jen šlapali. Markéta dokonce závod dokončila jako jediná žena! 

Legendární American Trail Trace je bez jakéhokoliv zabezpečení. Co si závodník veze, kde spí a co jí, je čistě na něm. „Dle pravidel nemůžeme žádat nikoho o pomoc. Nesmíme sdílet žádné vybavení, pomáhat si při servisu kola ani třeba jet ve větru v háku, abychom nebyli zvýhodněni vůči ostatním,” popisuje Markéta.

Na svatební cestě tak spali každý ve svém stanu. Kromě nářadí a náhradních dílů si vzali minimum oblečení, které jim pomohlo vydržet mírné mrazy i extrémní vedra. Markéta s sebou vezla sedm kilo spotřebního zboží a veškerou elektroniku. Kolo samotné vážilo lehce přes deset kilo. 

„Jediné, co nám naší minimalistickou váhu komplikovalo, byly pouště. Tam jsme si kolikrát museli na kolo nabalit až devět litrů vody, stejně nám na 200 km dlouhé úseky mezi civilizacemi vystačila jen tak tak,” dodává Adam.

Popis výbavy uchycené na kole.
Autor: Markéta Marvanová, Adam Záviška

Novomanželé odstartovali na pobřeží Atlantiku, na výběžku Cape Lookout v Severní Karolíně, a skočili na pacifickém pobřeží ve státě Oregon. Přejeli 13 států a čtyři časová pásma. Nejvyšší bod, jaký překonali, byl 3430 m n. m. Trat většinou vedla mimo silnice, líbánky jim tak zpestřila setkání s medvědy, pumy, chřestýši či štíry.

Záliba v extrémních sportech

Podobný závod ale neabsolvovali poprvé. Na Tour Divide ujeli 4500 kilometrů, od Skalistých hor v Kanadě až k mexickým hranicím. Roku 2015 jej Peggy dojela v kategorii žen na 5. místě, v roce 2017 se tam i s Adamem vrátila, aby tentokrát závod ve své kategorii vyhrála, navíc jako první Evropanka vůbec.

Bez kol zvládli pokořit i další dobrodružství, Laponskou extrémní výzvu. Jako první na světě dokázali 1000km trasu za polárním kruhem dokončit. Závějemi se na splitboardech prodírali 28 dní. O svých zážitcích Peggy napsala dvě knihy (Cesta za štěstím a První Stopa).

Svými dobrodružstvími chtějí Peggy s Adamem také pomáhat, pořádají sbírky i motivační přednášky a podílejí se na dobročinných projektech. “Pro kamarádku Alex vybíráme finance na sportovní vybavení, které jí pomůže dostat se blíže k jejímu cíli, reprezentovat Česko na paralympiádě. Naším cílem je vybrat 445 000 Kč. Aktuálně máme vybráno přes 381 000 Kč,“ radují se. 

Alex se narodila s rozštěpem páteře. Usilovně ale trénuje plavání a jízdu na handbiku! Na tom minulý rok vyhrála Český pohár. Na paralympiádu ale potřebuje lepší vybavení. Sbírka probíhá přes organizace Sport pomáhá a Konto Bariéry

Fotogalerie
31 fotografií